Cu o lovitură precisă, lansată de pe un avion militar, un general iranian care coordona grupări teroriste din Siria și Liban a fost scos din luptă.
La ora cinci după-amiaza, străzile din Damasc, Siria, sunt aglomerate. Pe lângă coloanele de mașini care se deplasează cu viteza melcului, de o parte și de alta a bulevardului Fayez Mansour, trotuarele sunt pline de trecători.
Mulți se opresc în fața magazinelor de la parterul clădirilor, ceilalți se strecoare printre hainele expuse și tarabele care îngustează trecerea.
Din loc în loc, răsare câte o ceainărie plină de bărbați înghesuiți în jurul unor măsuțe metalice, care fumează, vorbesc tare sau privesc fără scop agitația străzii.
E 1 aprilie, iar soarele a început să alunece către linia orizontului fragmentată de construcții mai mari sau mai mici.
Ambasada Iranului se află în partea de nord-vest a orașului cu două milioane de locuitori, într-un cartier de blocuri.
În apropiere de reprezentanța diplomatică cu patru nivele, pe care e suspendat un poster cu portretul generalului Qasem Soleimani, eliminat la ordinul lui Donald Trump în ianuarie 2020, se află o alta, la fel de înaltă, cea a consulatului iranian.
La câteva secunde după ora 17.00 s-a auzit un zumzet care a devenit tot mai strident, iar apoi aerul cald al după amiezii a fost despicat de un fâșâit întrerupt brusc de o explozie asurzitoare.
Ambasada a rămas în picioare, dar clădirea de lângă s-a prăbușit. Șapte membri ai conducerii Gărzii Revoluționare din Iran au fost eliminați de lovitura lansată de un avion militar israelian.
Pregătiri de luptă
Generalul iranian Mohammad Reza Zahedi, conducătorul operațiunilor paramilitare din Siria și Liban, a fost ținta vizată de Israel. Ofițerul era acuzat că înarmează și sprijină grupările teroriste, inclusiv Hamas, având legătură cu atacul grupării palestiniene din 7 octombrie 2023 și luările de ostatici.
Precizia loviturii, rezultatul ei și furia provocată la Teheran arată că forțele militare din Israel monitorizează atent o mare parte din mișcările iranienilor.
În mai multe declarații, oficialii statului islamic au anunțat că se vor răzbuna, iar îngrijorarea liderilor politici occidentali arată că au citit rapoarte ale serviciilor de informații care descriu acțiuni premergătoare unui conflict.
„Israelul se pregătește pentru un atac direct din partea Iranului asupra sudului sau nordului țării, anunță o persoană familiarizată cu acest subiect. Cu toate acestea, deși planurile de atac sunt discutate, nu a fost luată nicio decizie finală”, se arată într-un articol publicat vineri, 12 aprilie, de Wall Street Journal.
Conform publicației americane, pe conturile asociate cu Garda Națională Iraniană de pe rețelele sociale au apărut postări video cu simularea unor explozii asupra aeroportului din Haifa și a centralei nucleare din Dimona.
De asemenea, personalul ambasadei americane din Israel a fost retras, iar deplasările în interiorul țării, limitate, se arată în articol.
- SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu. Un atac iranian împotriva Israelului, „credibil” și „real”
Cine păzește ambasada?
După atacul Israelului asupra consulatului iranian din Damasc, s-a pus problema unei posibile încălcări a dreptului internațional în materie de protecție a diplomaților.
Deși lovitura aeriană care a distrus clădirea și a ucis reprezentanți ai puterii fundamentaliste de la Teheran e neobișnuită, Israelul nu a încălcat regulile în ce privește protecția personalului diplomatic, se arată într-un articol publicat de New York Times.
Statele lumii respectă prevederile din domeniu, o încălcare al lor ar duce la o și mai mare instabilitate politică internațională și conflicte militare, numai că legislația instituie reguli doar pentru țara care găzduiește misiunea diplomatică, nespunând nimic despre intervenția unui stat terț.
„Spațiile misiunilor diplomatice sunt inviolabile. Agenții statului gazdă nu pot pătrunde în ele decât cu acordul șefului acestei misiuni. Statul de primire are obligația specială de a lua toate măsurile corespunzătoare pentru a proteja sediile misiunii împotriva oricărei intruziuni sau deteriorări și pentru a preveni orice tulburare a liniștii misiunii sau orice atingere adusă demnității acesteia”, se arată în articolul 22, al Convenției de la Viena, privind relațiile diplomatice.
Diplomație și terorism
În atacul din Damasc, desfășurat de forțele israeliene, era de datoria Siriei să protejeze ambasada și consulatul Iranului.
În favoarea deciziei Tel Avivului există multe precedente. Au fost situații în care diplomați, agenți sau persoane aflate sub protecția statului gazdă au fost atacate și ucise de reprezentanți ai altui stat sau grupări, care au acționat în afara granițelor.
De exemplu, în august 1991, ambasadorul Indiei la București a fost ținta unui atac terorist desfășurat pe Bulevardul Aviatorilor din Capitală, autorii fiind membrii unei organizații sikh care milita pentru desprinderea de India.
Ambasadorul a fost salvat în urma intervenției Brigăzii Antiteroriste a SRI, care se ocupă printre altele cu paza ambasadelor și diplomaților străini care se află pe teritoriul României.
Între Israel și Iran tensiunile sunt mari de ani de zile. Politica fundamentalistă de la Teheran are ca obiectiv distrugerea statului Israel.
Liderii iranieni au dezvoltat și finanțează o rețea de grupări teroriste, dar au evitat până acum să declanșeze un conflict deschis în regiune.
Fără bomba atomică
Oficialii de la Teheran au făcut eforturi mari pentru realizarea unei arme nucleare, dar o alianță occidentală a reușit să blocheze această acțiune printr-un regim de sancțiuni, dar și operațiuni militare secrete.
Israelul a monitorizat continuu acțiunile iraniene din domeniul nuclear, folosind un spectru larg de atacuri, de la distrugerea echipamentului prin sabotaj până la răpirea, amenințarea și eliminarea unor specialiști în energie atomică.
În consulatul din Damasc, la momentul exploziei, avea loc o întâlnire între militarii iranieni, reprezentanți ai Hamas și ai grupării Jihadul Islamic Palestinian (o structură teroristă, finanțată de Iran), au spus reprezentanți ai Gărzii Revoluționare pentru cotidianul New York Times.
Oficialii din Israel consideră că atacul din Damasc e pe deplin justificat și face parte din succesiunea de operațiuni militare lansate după atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie 2023.
Frica de revoltă
Premierul Benjamin Netanyahu a fost criticat de SUA, dar și de alte state europene, pentru modul în care a condus armata în conflictul din Gaza, acolo unde populația civilă a avut de suferit din cauza luptelor.
Joe Biden i-a cerut prim-ministrului israelian să accepte o încetare a focului pe termen nelimitat pentru a permite salvarea civililor.
O confruntare militară între Israel și Iran va complica și mai mult situația din Orientul Mijlociu. Nimeni nu se îndoiește că va exista o reacție a Teheranului după explozia din Damasc, dar nu se știe cât de extinsă și intensă va fi.
Regimul fundamentalist de la Teheran e contestat de o mare parte a populației.
Pe parcursul anului 2022, pe teritoriul țării au avut loc o serie de proteste și ciocniri cu forțele de ordine.
Revoltele au pornit după ce o tânără, Mahsa Amini, a fost arestată de Poliția Moralității pentru că a refuzat să poarte capul acoperit, încălcând legea hijab-ului, fiind ucisă în urma bătăilor și a torturii.
Conducerea religioasă a țării a făcut față cu dificultate valului de violențe ce a cuprins orașele iraniene și, deși a reușit să supraviețuiască, înăbușind prin forță protestele, la nivelul țării s-a acumulat o mare nemulțumire.