Iranul alertase Rusia înainte de atacul terorist de la Moscova

Iranul alertase Rusia înainte de atacul terorist de la Moscova

Iranul a informat Rusia despre posibilitatea unei „operaţiuni teroriste” majore pe teritoriul său înainte de masacrul de la sala de concerte de lângă Moscova de luna trecută, au declarat pentru Reuters trei surse informate în această privinţă.

În cel mai sângeros atac din interiorul Rusiei din ultimii 20 de ani, bărbaţi înarmaţi au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor de la concertul din 22 martie de la Crocus City Hall, ucigând cel puţin 144 de persoane, violenţe revendicate ulterior de gruparea militantă Stat Islamic.

Statele Unite avertizaseră, de asemenea, Rusia cu privire la un probabil atac militant islamist, dar Moscova, profund neîncrezătoare în intenţiile Washingtonului, a minimalizat aceste informaţii.

ADVERTISING

Cu toate acestea, este mai greu de înţeles de ce Rusia ar fi respins şi informaţiile furnizate de aliatul său diplomatic, Iranul.

Acest atac a ridicat, de asemenea, semne de întrebare cu privire la eficienţa serviciilor de securitate ruseşti. Moscova şi Teheranul, ambele aflate sub sancţiuni occidentale, au aprofundat cooperarea militară şi de altă natură în timpul războiului din Ucraina, pornit de Moscova acum mai bine de doi ani.

Cum a obținut Iranul informațiile

"Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtăşit cu Moscova informaţii despre un posibil amplu atac terorist în interiorul Rusiei, informaţii care au fost obţinute în timpul interogării celor arestaţi în legătură cu atentatele mortale cu bombă din Iran", a declarat una dintre surse pentru Reuters.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iranul a arestat 35 de persoane în ianuarie, inclusiv un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) a Statului Islamic, cu baza în Afganistan, o grupare despre care Teheranul susţine că a avut legătură cu un dublu atentat cu bombă comis la 3 ianuarie în oraşul Kerman, în care au murit aproape 100 de persoane.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru exploziile din Iran, cele mai sângeroase de la Revoluţia Islamică din 1979. Surse din serviciile de informaţii americane au declarat că ISIS-K a comis atât atacurile din 3 ianuarie din Iran, cât din 22 martie de la Moscova.

Statul Islamic a ocupat cândva mari porţiuni din Irak şi Siria, impunând o domnie a terorii şi inspirând atacuri ale lupilor singuratici în ţările occidentale, dar a fost declarat învins teritorial în 2017. Cu toate acestea, ISIS-K, una dintre cele mai brutale filiale ale sale, a ridicat din nou profilul grupului prin ample atacuri sângeroase.

ADVERTISING

ISIS-K, numită aşa după Khorasan, un vechi termen pentru o regiune care cuprindea părţi din Iran, Turkmenistan şi Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârşitul anului 2014 şi şi-a făcut rapid o reputaţie de brutalitate extremă.

"Operațiune semnificativă"

O a doua sursă, care a solicitat de asemenea anonimatul din cauza sensibilităţii subiectului, a declarat pentru Reuters că informaţiile pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei despre un atac iminent au fost lipsite de detalii specifice privind momentul şi ţinta exactă.

"Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiţi să se pregătească pentru o operaţiune semnificativă în Rusia… Unul dintre terorişti (arestat în Iran) a declarat că unii membri ai grupului au călătorit deja în Rusia", a declarat cea de-a doua sursă.

O a treia sursă, un oficial de securitate cu rang înalt, a declarat: "Întrucât Iranul este victima unor atacuri teroriste de ani de zile, autorităţile iraniene şi-au îndeplinit obligaţia de a alerta Moscova pe baza informaţiilor dobândite de la acei terorişti arestaţi".

Întrebat în legătură cu informaţiile Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni: "Nu ştiu nimic despre acest lucru".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇