Rusia anunță că deține proba legăturii atentatului de la Moscova cu naționaliști ucraineni

Rusia anunță că deține proba legăturii atentatului de la Moscova cu naționaliști ucraineni

Rusia a anunţat joi că deţine „proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu „naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept „propagandă absurdă”.

Atacul, care a avut loc vineri seara într-o sală de concert dintr-un mall, a fost revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI), însă oficiali ruşi acuză Ucraina şi ţări din Occident că sunt instigatori ai masacrului, relatează AFP.

ADVERTISING

Kievul şi aliaţii săi dezmint orice implicare în acest masacru şi apreciază că Kremlinul, aflat în plin conflict armat împotriva Ucrainei, caută să dea vina pe aceasta din motive politice.

Comitetul de anchetă, organul însărcinat cu principalele investigaţii criminale în Rusia, a anunţat joi, în acest context, că deţine noi elemente care demonstrează, în opinia sa, o pistă ucraineană.

„Anchetarea teroriştilor deţinuţi, examinarea unor dispozitive tehnice confiscate asupra lor şi analiza unor informaţii cu privire la tranzacţii financiare au permis să se obţină probe ale legăturilor lor cu naţionaliştii ucraineni”, a dat asigurări pe Telegram Comitetul de anchetă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit acestui organism, cei patru atacatori au primit „sume importante de bani şi criptomonede provenind din Ucraina, care au fost folosite în vederea pregătirii acestei crime”.

Anchetatorii, care nu au publicat nicio dovadă care să le susțină declarațiile, au anunţat arestarea unui nou suspect, acuzat că a participat la ”finanţarea” atacului.

Autorităţile au semnalat anterior arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor patru atacatori. Opt au fost inculpate şi plasate în detenţie provizorie.

Vineri, 22 martie, bărbaţi înarmaţi au atacat Crocus City Hall, lângă Moscova, deschizând focul asupra spectatorilor şi provocând un incendiu uriaş.

ADVERTISING

Acest atentat, cel mai sângeros din ultimii 20 de ani în Rusia, s-a soldat cu cel puţin 143 de morţi şi 360 de răniţi, inclusiv copii.

Potrivit preşedintelui Vladimir Putin, cei patru atacatori au fost arestaţi în regiunea rusă Briansk, în timp ce încercau să fugă în Ucraina, unde o „fereastră” care le permitea să treacă frontiera a fost pregătită de partea ucraineană.

Directorul Serviciilor ruse de securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, a dat asigurări că serviciile secrete ucrainene şi occidentale au „facilitat” atentatul.

Ucraina dezminte ferm orice implicare în acest masacru şi acuză Moscova că vrea să dea vina pe Kiev. Și SUA au dat asigurări că Ucraina nu a fost implicată și au reamintit că serviciile americane avertizaseră Rusia, în martie, că un atac terorist era posibil să vizeze adunări mari la Moscova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇