Atac armat într-un mall din Moscova, unde urma să aibă loc un concert. Sute de morți și răniți (Video) - UPDATE Masacrul, revendicat

Atac armat într-un mall din Moscova, unde urma să aibă loc un concert. Sute de morți și răniți (Video) - <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Masacrul, revendicat

Un atac terorist a avut loc, vineri seara, într-un mall din Moscova, unde urma să aibă loc un concert. Ulterior, o explozie a provocat un incendiu masiv. Sunt sute de morți și răniți. Gruparea sunită militantă Stat Islamic – care nu este la primul atac împotriva Rusiei – a revendicat responsabilitatea pentru masacru.

Bilanțul victimelor a urcat la cel puțin 60 de morți și peste 100 de răniți, a anunțat Comitetul de Anchete al Federației Ruse. Printre victime se află și copii. Numărul victimelor ar putea creşte, avertizează Comitetul, citat de TASS.

La momentul atacului, circa 6.200 de oameni este posibil să se fi aflat în sală, care are o capacitate de 9.500 de locuri.

În imagini se vede cum oamenii care așteptau începerea concertului aud bubuituri și încep să evacueze sala, după care se aud focuri de armă susținute, care creează panică.

Mai mulți bărbați intră în sală și încep să tragă în oamenii din sala de concert.

Potrivit The Guardian, este vorba cel mai probabil de cinci atacatori îmbrăcaţi în uniforme militare de camuflaj.

ADVERTISING

„Dintr-o dată s-au auzit bubuituri în spatele nostru - focuri de armă. O rafală - nu ştiu ce", a declarat un martor pentru Reuters sub rezerva anonimatului.

„A urmat o busculadă, toată lumea fugea către lift. Toată lumea ţipa, toată lumea fugea", a adăugat martorul.

Atacul a avut loc în cea mai mare sală de concerte din Moscova, Crocus City Hall, unde urma să aibă loc un concert al trupei „Picnik”.

Un incendiu puternic s-a declanșat ulterior. Media ruse spun că atacatorii ar fi folosit explozibili pentru a provoca acest incendiu. Imaginile arată mall-ul în flăcări și învăluit într-un fum uriaș. Incendiul s-a întins pe 3.000 mp.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, spune că este o „mare tragedie” și a transmis condoleanțe familiilor victimelor, informează CNN.

ADVERTISING

Cel puțin 70 de ambulanțe și numeroase forțe de ordine și salvatori au fost trimiși la locul atacului.

Peste 100 de persoane care se refugiaseră în subsolul clădirii au fost scoase afară de salvatori. De asemenea, au fost evacuați oamenii care s-au refugiat pe acoperișul mall-ului.

Trupurile celor uciși sunt scoase din clădire.

Cei cinci atacatori este posibil să fi reușit să fugă. Garda Națională Rusă, Rosgvardia, a informat, potrivit AFP, că „unităţi speciale ale gărzii naţionale lucrează la locul atacului terorist de la Crocus City Hall. Ele sunt în căutarea criminalilor şi evacuează cetăţenii din clădire".

Potrivit lui Dmitri Peskov, președintele Vladimir Putin este constant informat de către toate serviciile relevante despre ceea ce se întâmplă şi despre măsurile luate. „Şeful statului a dat toate instrucţiunile necesare", a adăugat Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

ADVERTISING

Atentatul, revendicat

Gruparea sunită militantă Stat Islamic - care nu este la primul atac împotriva Rusiei - a revendicat vineri, pe canalul de Telegram al grupului, responsabilitatea pentru masacru.

„Combatanţi ai Statului Islamic au atacat o mare adunare de creştini în oraşul Krasnogorsk, la periferia capitalei ruse, Moscova, şi au ucis şi rănit sute de oameni şi au provocat o mare distrugere în acest loc înainte de a se retrage la bazele lor într-o manieră sigură", a informat agenţia Amaq, organul de propagandă al organizaţiei, pe canalul de Telegram, potrivit EFE.

Ucraina a negat orice implicare

Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) neagă orice implicare în atac, într-o reacție de vineri seara. „Aceasta este o provocare deliberată a serviciilor speciale ale lui Putin, despre care comunitatea internațională a avertizat deja”, a transmis GUR.

Evenimente anulate, măsuri sporite de securitate

Media ruse informează că au fost luate măsuri de întărire a securității pe aeroporturi și în gări, pentru a preîntâmpina alte posibile atacuri teroriste.

De asemenea, centrele comerciale Galereya și Nevsky din Sankt Petersburg au fost evacuate și în mai multe orașe rusești au fost anulate concerte sau alte evenimente de masă programate, informează autoritățile locale.

La Moscova, toate marile evenimente sportive, culturale și alte evenimente publice de amploare au fost anulate pentru acest weekend, a anunțat primarul capitalei, Serghei Sobianin.

Ministerul rus de Externe a calificat împuşcăturile drept un atac terorist şi a îndemnat întreaga comunitate mondială să îl condamne.

Reacția SUA

Casa Albă a transmis condoleanțe victimelor împușcăturilor "teribile", precizând că încearcă să obțină mai multe informații.

"Gândurile noastre sunt alături de victimele acestui teribil atac armat", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, potrivit AFP. "Imaginile sunt pur și simplu oribile și sunt greu de privit", a spus el.

De asemenea, Casa Albă a informat că „nu are niciun indiciu în acest stadiu că Ucraina sau ucraineni ar fi implicaţi" în atacul asupra sălii de concerte.

Reamintim că pe 8 martie, Ambasada SUA din Rusia a avertizat asupra unui atac iminent la Moscova.

Ambasada SUA a avertizat că „extremişti” au planuri iminente pentru un atac la Moscova, la câteva ore după ce serviciile ruse de securitate au anunţat că au dejucat un atac armat la o sinagogă, plănuit de o celulă a ramurii afgane a grupării Statul Islamic.

Ambasada, care i-a îndemnat în mod repetat pe toţi cetăţenii americani să părăsească Rusia imediat, nu a furnizat detalii suplimentare despre natura ameninţării, dar a precizat că oamenii ar trebui să evite concertele şi mulţimile şi să fie atenţi la împrejurimi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇