Ziua 751 Atac devastator la Odesa, urne de vot în flăcări la Moscova. Rusia se laudă că a ucis sute de mercenari români, Medvedev ne înjură iar (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 751</span> Atac devastator la Odesa, urne de vot în flăcări la Moscova. Rusia se laudă că a ucis sute de mercenari români, Medvedev ne înjură iar (Foto & Video)

În ziua 751 de război dronele lansate de Rusia n-au avut niciun efect. Apărarea aeriană ucraineană a anunțat că le-a distrus pe toate cele 27 care au pătruns în timpul nopții în mai multe regiuni.

O rachetă rusească a ucis 20 oameni și a rănit alte 70 la Odesa. Printre victime se numără și un paramedic și membri ai echipelor de salvare care se grăbeau să intervină la locul în care lovise o altă rachetă.

În schimb, trei copii ar fi fost uciși la Donețk, oraș din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor ruse, în urma unui atac ucrainean, a anunțat primarul pro-rus.

Trupele ruse au continuat să atace pe întreaga linie a frontului în ultimele 24 de ore și își concentrează eforturile lângă Avdiivka, unde încearcă să avanseze și pun presiune pe pozițiile defensive ucrainene.

Trei drone ucrainene au lovit în timpul nopții rafinăria Pervii Zavod din regiunea Kaluga, situată la aproximativ 190 km sud-vest de Moscova. O înregistrare video a surprins momentul în care se produce o explozie în rafinăria atacată.

Vicepreședintele consiliului de securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris pe rețeaua de socializare VKontakte că "românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață". El i-a catalogat "idioți" pe liderii europeni și a susținut că rezoluția adoptată de Parlamentul European privind returnarea tezaurului nu va avea niciun efect la Moscova, iar România nu va primi nimic de la Rusia.

Ambasada Rusiei la București susține că 784 de "mercenari" au plecat din România pentru a lupta în Ucraina, iar 349 au fost uciși. Conform datelor ministerului rus al Apărării citate de reprezentanța diplomatică, România ar avea mai mulți voluntari care luptă în Ucraina decât Franța sau Germania.

ADVERTISING

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că România va fi una dintre următoarele ținte ale Moscovei, dacă Vladimir Putin este lăsat să câștige în Ucraina. Iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc aflat la Moscova.

Avionul cu care secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, călătorea miercuri spre Polonia a fost bruiat în apropierea regiunii Kaliningrad. Semnalul GPS și accesul la Internet au fost oprite timp de aproximativ 30 de minute, dar zborul nu a fost pus în pericol.

Situația pe front

  • Atac la Odesa - O rachetă rusească a ucis 20 de oameni, inclusiv un paramedic și un salvator care se grăbeau să intervină după explozia unei alte rachete în Odesa. Alte 70 de persoane, din care șapte sunt salvatori, au fost rănite, au anunțat autoritățile citate de Ukrainska Pravda. Exploziile au avariat și 10 case, un service auto, o conductă de gaze și două mașini de pompieri, provocând un incendiu pe o suprafață de 120 de metri pătrați.
  • Zelenski condamnă atacul - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept „absolut josnic" vineri atacul Rusiei asupra oraşului-port Odesa, soldat cu cel puţin 20 de morţi şi peste 70 de răniţi, conform ultimului bilanţ făcut public de autorităţile ucrainene, informează AFP. „Un atac absolut josnic din partea acestor nemernici: două rachete, iar cea de-a doua chiar în momentul în care salvatorii şi medicii ajungeau la locul atacului", a spus Zelenski în discursul său video zilnic.
  • Toate dronele jos - Rusia a lansat în timpul nopţii 27 de drone şi opt rachete împotriva Ucrainei. Toate cele 27 de drone "au fost distruse", au transmis forțele aeriene.
  • Copii uciși la Doneţk - Trei copii au fost ucişi într-un atac la Doneţk, oraș din estul Ucrainei aflat sub controlul forţelor ruse, a anunţat vineri primarul pro-rus Aleksei Kulemzin. "În urma unui atac nocturn barbar în cartierul Petrovski al oraşului nostru al unor nazişti ucraineni. Trei copii au fost ucişi", o casă a fost vizată şi a luat foc, a scris edilul, pe Telegram.
  • Civil omorât de o mină - Un bărbat din orașul Kupiansk (regiunea Harkov) și-a pierdut viața după ce a călcat pe o mină terestră din grădina casei sale. Guvernatorul regiunii, Oleh Sîniehubov, a anunțat vineri că victima a murit în drum spre spital.
  • Atacuri susținute - Rușii au continuat să atace pe întreaga linie a frontului în ultimele 24 de ore, cele mai intense confruntări având loc în sectoarele Novopavlivka și Avdiivka. Inamicul a lansat 16 rachete și 130 de lovituri aeriene și a tras de 65 de ori cu lansatoare de rachete multiple asupra pozițiilor armatei ucrainene și a zonelor populate din regiunile Cernihiv, Sumî, Lugansk, Donețk, Zaporojia, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev. În total s-au înregistrat 76 de lupte în intervalul menționat, a anunțat vineri Statul Major ucrainean.
  • Rușii nu trec de Avdiivka - Armata rusă își concentrează eforturile în încercarea de a avansa din zona orașului Avdiivka, cucerit pe 17 februarie, iar forțele ucrainene sunt vizate de tiruri intense de artilerie, folosirea activă a dronelor FPV (first-person-view), lovituri aeriene periodice și asalturi zilnice cu trupe și vehicule blindate, a anunțat şeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi. "În aceste condiții, cel mai eficient mod de a desfășura apărarea este distrugerea vehiculelor blindate și a grupurilor de asalt ale infanteriei inamice prin foc de artilerie, acțiuni ale grupurilor blindate, utilizarea complexă a sistemelor de atac fără pilot de diferite tipuri, protecția unităților de dronele inamice prin intermediul războiului electronic în combinație cu distrugerea punctelor de control a dronelor inamice cu lovituri de rachete și foc de artilerie", a scris Sîrskîi, pe Telegram.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Drone neutralizate - Ministerul Apărării rus a precizat într-un comunicat că a distrus cinci drone ucrainene şi nouă rachete în total deasupra regiunii Belgorod, de la frontiera cu Ucraina. Alte două drone au fost neutralizate deasupra regiunii Lipeţk, situată la circa 400 de km sud de Moscova, potrivit guvernatorului regional Igor Artamonov. În orașul Belgorod a avut loc o explozie, iar o mașină a luat foc.
  • Altă rafinărie în flăcări - Trei drone ucrainene au lovit în timpul nopții rafinăria Pervii Zavod din regiunea Kaluga, situată la aproximativ 190 km sud-vest de Moscova, a spus o sursă din spionajul militar al Kievului, citată de Ukrainska Pravda, adăugând că regimul Putin folosea rafinăria în scopuri militare.
  • Orlov a refuzat să lupte în Ucraina - Disidentul rus Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, încarcerat recent după ce a denunţat asaltul Moscovei în Ucraina, anunţă că a refuzat, în detenţie, o propunere a armatei de a lupta în această ţară. "Acest tip de acord (trimiterea în Ucraina) le este propus tuturor deţinuţilor noi", a anunţat vineri pe Telegram ONG-ul Memorial, colaureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, la care lucra Orlov. Potrivit Memorial, el a fost transferat la 11 martie în Centrul de Detenţie Provizorie nr. 5, în nord-vestul Moscovei, unde i s-a făcut această oferă "aproape imediat". "Oleg Petrocivi a întrebat zâmbind dacă vârsta sa nu încurcă (trimiterea sa la luptă) (…). I s-a răspuns că nimic nu încurcă", potrivit ONG-ului, care precizează că disidentul a refuzat "bineînţeles" această propunere.
  • Rus arestat pentru trădare - Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat vineri că un cetăţean rus a fost arestat la Moscova sub suspiciunea de trădare şi că acesta a mărturisit că asambla şi lansa drone în folosul Ucrainei. Potrivit FSB, bărbatul, căruia nu-i dezvăluie numele, "a asamblat şi lansat vehicule aeriene fără pilot pentru a crea ţinte false în imediata vecinătate a unor facilităţi ale Ministerului Apărării rus". Agenţia rusă de presă Interfax citează o postare video a FSB în care se spune că bărbatul acţiona pentru gruparea de partizani ruși Legiunea Libertate pentru Rusia.
  • Benzina se scumpește - Atacurile cu drone ucrainene din ultimele zile asupra mai multor rafinării din Rusia a determinat creșterea prețurilor la carburanți. Prețul benzinei 95 la bursa de la Sankt Petersburg a depășit miercuri 60.000 de ruble (657 euro) tona, în creștere cu 1,88%, cea mai mare creștere din septembrie, relatează Newsweek.
  • Apel la protest - Opoziţia din Rusia încearcă să organizeze un protest simbolic la adresa lui Putin, cerându-le alegătorilor să se prezinte la secţiile de votare exact la amiază, să stea la coadă pentru a ridica buletinul de vot şi să voteze în aşa fel încât să îngreuneze activitatea autorităţilor. Susţinătorii lui Navalnîi, mort luna trecută într-o colonie penală din Siberia, dau ca exemple de gesturi de protest în cadrul acţiunii "Amiaza împotriva lui Putin" anularea votului prin scrierea numelui disidentului pe buletin sau chiar prin opţiunea pentru un alt candidat, deşi Opoziţia consideră că toţi cei trei înscrişi sunt marionete ale Kremlinului. Oricum, s-ar reduce astfel numărul de voturi pentru Putin. Miliardarul Mihail Hodorkovski, critic din exil al lui Putin, a declarat zilele trecute că mesajul de protest va fi cel puţin remarcat de zecile de mii de oficiali din sistemul electoral care participă la numărarea voturilor. Kremlinul a afirmat că apelurile la protest din partea aliaţilor din exil ai lui Navalnîi sunt provocări, iar poliţia va reprima orice comportament ilegal.
  • Cabină de vot incendiată - O femeie a dat foc unei cabine de vot la Moscova. Ea a stropit interiorul cabinei cu un lichid inflamabil, a aprins o brichetă și a început să filmeze imediat flăcările cu telefonul mobil, potrivit Nexta. Imagini similare vin și din cel puțin alte 10 secții.

Alte informații relevante

  • Medvedev îi înjură pe români - Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a scris pe rețeaua VKontakte că "românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață". El susține că rezoluția adoptată de Parlamentul European privind returnarea tezaurului nu va avea niciun efect la Moscova, iar România nu va primi nimic de la Rusia. "S-ar părea că nimic nu ne poate surprinde. Liderii europeni sunt idioți, slabi, neînțelepți. Dar nu, mi-au dat din nou un motiv. Vor ca aurul să fie înapoiat României. Cel care a fost naționalizat de guvernul sovietic în 1918 pentru comportament rău. Ei bine, a refuzat să plătească datoriile imperiului prăbușit. România a acceptat acest lucru și apoi a primit de la noi un refuz de a face reparații în urma rezultatelor perioadei sale naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Așadar, acum diverși idioți din Parlamentul European și-au făcut din nou poftă. Ei bine, nici nu știu cum să răspund la o asemenea obrăznicie. UE a furat active de 300 de miliarde de dolari din Rusia și cere restituirea aurului României. N-am ce să zis în rusă, pot doar să-i trimit… Rezumând, duceți-vă la dracu'", a scris el.
  • Rusia susține că a ucis mercenari români în Ucraina - 784 de "mercenari" au plecat din România pentru a lupta în Ucraina, iar 349 au fost uciși, a transmis ambasada rusă de la București, citând date ale ministerului rus al Apărării. "Din 24 februarie 2022, numărul total de mercenari străini care au sosit în Ucraina este 13.387 de persoane. În același timp, până în prezent a fost confirmată eliminare a 5.962 de mercenari străini", susține ambasada. Potrivit datelor publicate, România ar avea mai mulți voluntari în Ucraina decât Franța (356) și Germania (235).

📑 Ministerul Apărării al Rusiei continuă urmărirea și înregistrarea personală a tuturor mercenari străini care au sosit...

Publicată de Ambasada Rusiei în România - Посольство России в Румынии pe Joi, 14 martie 2024
  • România, următoarea țintă - Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că România va fi una dintre următoarele ținte ale Moscovei dacă Putin e lăsat să câștige în Ucraina. Detalii AICI.
  • Moscova ne scoate datori - România, care cere să i se restituie tezaurul, vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pe Telegram. Ea a susţinut că datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, "potrivit calculelor experţilor", de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917. Detalii AICI.
  • Rusia i-a tăiat semnalul șefului apărării britanice - Avionul cu care secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, călătorea miercuri spre Polonia a fost bruiat în apropierea regiunii Kaliningrad, au spus surse și jurnaliști citați de Reuters. Semnalul GPS și accesul la Internet au fost oprite timp de aproximativ 30 de minute, dar siguranța zborului nu a fost afectată, a precizat un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak. Acesta a adăugat că nu este ceva neobișnuit ca o aeronavă să aibă perturbări ale semnalului GPS în apropiere de Kaliningrad. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), incidente similare au avut loc deasupra Mării Baltice și Poloniei în decembrie și la începutul lunii ianuarie și ar putea avea legătură cu activitatea de război electronic a rușilor în Kaliningrad.
  • Următoarele luni sunt decisive - Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat joi, într-o vizită la Washington, că rezultatul războiului din Ucraina s-ar putea juca în lunile viitoare şi a îndemnat aliaţii din Occident să-şi consolideze ajutorul Kievului. "Următoarele luni vor fi decisive. Numeroşi observatori se aşteaptă la o ofensivă rusă în această vară, iar Ucraina nu poate aştepta până la rezultatul viitoarelor alegerilor americane. Tot ceea ce trebuie făcut trebuie să fie făcut rapid", a cerut el, în capitala Americii, după o vizită la Consiliul de Securitate al ONU. Dacă Putin "învinge în acest război, cucereşte Ucraina şi pune un regim fantomă la Kiev, ca cel din Belarus, nu se va opri acolo. Acest lucru va avea repercusiuni uriaşe asupra Statelor Unite şi sistemului de alianţe construit în jurul SUA şi UE", a avertizat el.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇