Cine sunt lupii din pădurile lumii libere, voluntarii români care luptă în Rusia?

Getica, un grup de combatanți din țara noastră și din Republica Moldova, desfășoară operațiuni în regiunea Belgorod, alături de partizanii ruși. Confruntările sunt violente, dar cei peste 2.500 de luptători voluntari, aflați sub comandă ucraineană, au reușit să producă panică și să distrugă obiective militare pe teritoriul Rusiei.
Cine sunt lupii din pădurile lumii libere, voluntarii români care luptă în Rusia?

Dacă vrei să vezi ce-l îngrijorează pe Vladimir Putin cu adevărat, te înarmezi cu răbdare și urmărești conferința de presă la care a participat după anunțarea rezultatelor la alegerile trucate pentru un nou mandat de președinte.

Atacurile grupărilor de partizani ruși, antrenați de armata ucraineană, asupra Belgorod i-au stricat sărbătoarea liderului de la Kremlin, care e martor la extinderea războiului pe teritoriul Rusiei – un lucru pe care nu l-a luat în calcul în urmă cu doi ani, atunci când a ordonat invadarea Ucrainei.

BattleGroupGeticaOperatiuniRusia
RUSIA. Grupul de voluntari români a intrat în acțiune în regiunea Belgorod – Sursa: Captură video Battlegroup Getica

Săptămâna trecută, cu câteva zile înainte de declanșarea procesului electoral, în Belgorod, oraș din Rusia cu peste 300.000 de locuitori, aflat la granița cu Ucraina, au început să sune alarmele anti-aeriene.

Pe cer au apărut zeci de drone, iar multe dintre ele au reușit să lovească ținte militare, cum ar fi depozite de combustibil, unități ale armatei, posturi de poliție și de grăniceri.

La scurt timp s-au raportat și confruntări terestre, pe rețelele sociale apărând mesaje că forțe ale partizanilor ruși, care luptă împotriva regimului Putin, atacă unități ale armatei în regiunea Belgorod.

ADVERTISING

Lupii din pădurile lumii libere

În luna mai a anului trecut, grupările partizanilor ruși, antrenați și înarmați de Ucraina, au mai făcut un raid în Rusia, unde s-au confruntat cu unitățile de grăniceri, dar după ore de confruntări intense, partizanii s-au retras în Ucraina.

Acum, a fost diferit. Luptele se desfășoară de peste o săptămână, iar în Rusia au intrat în jur de 2.500 de combatanți voluntari care au creat panică în întreaga regiune.

Deși Vladimir Putin a spus că vor fi eliminați rapid, luptele continuă, iar autoritățile regionale au decis evacuarea a peste 9.000 de copii din oraș, din cauza pericolului generat de bombardamente și atacurile dronelor.

În urmă cu două zile, pe Facebook a apărut o postare în care „Romanian Battle Group Getica” anunță că desfășoară operațiuni în Rusia.

„… atunci când noi primeam echipe de presă la Nikolaiv și dădeam impresia că nu facem prea mult pentru efortul de război, în fundal pregăteam o operațiune vastă, împreună cu camarazii din Legiunea Rusia Liberă, Batalionul Siberian, Corpul de Voluntarilor Ruși, cecenii din Itchkeria, frații liberi din Belarus, Georgia și mulți alți <lupi> din pădurile lumii libere”, se arată în postarea grupului de voluntari români, format din luptători din țară și din Republica Moldova. 

VIDEO. Clip postat de Battlegroup Getica în care un voluntar anunță că au pătruns în Rusia - Sursa: Battlegroup Getica/ Facebook

„Am făcut incursiuni în satele lor de frontieră, dar nu am găsit secții de poliție funcționale, nu am găsit autorități. Rusia e pregătită de război nuclear, dar nu e în stare să își protejeze frontierele terestre cu un stat cu care se află în război”, se mai arată în postarea luptătorilor români din Getica.

Putin, hăituit

Într-un interviu realizat de spotmedia.ro cu Radu Hossu, unul dintre fondatorii grupului de luptă, acesta ne-a spus că formațiunea „se află în Rusia pentru a angaja ținte militare de pe acest teritoriu, nefiind o forță invadatoare sau de ocupație”.

„Dormim în păduri, în condiții imposibile, fără apă curentă, fără căldură. Dar simțim căldura voastră, a românilor liberi. Ne-am întors la condiția ancestrală a strămoșilor noștri, ne-am contopit cu pădurea, am devenit lupi. Si ne place ceea ce facem”, a fost descrisă starea de spirit a luptătorilor pe pagina de Facebook a grupului.

PostareGetica
MESAJ IRONIC. Simbol grafic prin care voluntarii români anunță că acționează în Belgorod - Sursa: Battlegroup Getica/ Facebook

În contextul anunțului făcut de Emmanuel Macron, președintele Franței, cum că în viitor, dacă e nevoie, în Ucraina vor putea fi transferați militari NATO pentru a zădărnici atacurile Rusiei, Vladimir Putin a reacționat, spunând că deja forțele occidentale au soldați acolo.

În mod voit, președintele rus nu face distincția între voluntari, cei care decid singuri să se implice în conflict, și trupele regulate, coordonate de comandamentele militare ale statelor NATO.

Totuși, faptul că voluntari români și moldoveni luptă în Rusia nu poate trece neobservat, iar nervozitatea lui Vladimir Putin și reacția sa în ce privește faptul că alianța occidentală nu dă semne de epuizare devine mai ușor de explicat.

Elementul surpriză, un dispozitiv mai mare decât se așteptau

Getica e „o grupare de luptă care se ocupă, în principiu, cu strângerea de informații, recunoaștere și cercetare. Acestea sunt operațiunile de bază. Pentru asta au nevoie de drone pentru a culege datele din teren și pentru a le operaționaliza. De data asta s-a întâmplat să lupte, să aibă raiduri în regiunea Belgorod”, a declarat Radu Hossu, pentru spotmedia.ro.

RaduHossuFoto
SUSȚINERE. Radu Hossu, un voluntar român implicat în acțiuni umanitare și strângeri de fonduri pentru sprijinirea Ucrainei, spune că este unul dintre membrii fondatori ai formațiunii de voluntari Battlegroup Getica - Foto: Radu Hossu/ Facebook

El a explicat că gruparea de voluntari români se află sub comanda forțelor armate ucrainene, care-i antrenează, îi echipează, le asigură armamentul și le trasează misiunile de luptă.

Acum, în Rusia „e un dispozitiv militar mai mare decât se așteptau, ceea ce i-a luat prin surprindere mai mult decât direcția pe care s-a dat atacul. I-a luat prin surprindere dimensiunea dispozitivului, pentru că forțele Kremlinului au mai experimentat, ca să spun așa, raiduri în Belgorod, dacă ne aducem aminte”, a declarat Radu Hossu.

În conferința de presă ținută de Vladimir Putin imediat după câștigarea alegerilor, prima întrebare la care a răspuns a fost despre grupurile de voluntari ruși care acționează în regiunea Belgorod.

După ce i-a catalogat ca „naziști” și „trădători”, a spus că sunt jur de „2.500 de combatanți”, ceea ce nu e o cifră deloc mică, asta explicând și faptul că ostilitățile continuă, iar forțele Kremlinului n-au reușit să respingă atacul voluntarilor.

PutinDiscursAlegeriMartie2024KremlinRU
MOSCOVA. La scurt timp după anunțarea rezultatelor alegerilor falsificate din Rusia, Putin s-a lansat într-un atac lung și furios la adresa grupărilor de partizani care acționează în regiunea Belgorod - Foto: Hepta.ro

Radu Hossu a spus că, din câte știe el, numărul rușilor care se înscriu în aceste grupări de partizani e tot mai mare, iar forțele ucrainene încurajează formarea unor astfel de structuri care pot cel mai bine să-i inspire pe ruși să se revolte împotriva regimului dictatorial a lui Vladimir Putin.

Îngerul păzitor

În operațiunile din Rusia nu a murit niciun voluntar român, a precizat Radu Hossu pentru spotmedia.ro. Singurul deces în luptă al unui cetățean din țară a fost al lui Rudolf Wittman, Arad, care a fost ucis în data de 22 octombrie, pe frontul din Ucraina.

Wittman a fost un veteran al „Legiunii Străine” din Franța, care după terminarea contractului s-a întors în țară. Două luni mai târziu, în august 2022, se înrolează ca voluntar în armata ucraineană.

RudolfErouArad
SACRIFICIU. Oficial, Rudolf Wittman e singurul cetățean român ucis în acțiune pe frontul din Ucraina, fiind considerat un erou de forțele militare de la Kiev - Sursa: Special Arad

„Rudolf nu este doar un războinic, ci un înger păzitor al Ucrainei, care a urcat pe aripile propriei sale vocații și dragoste pentru dreptate… A fost primul străin care a devenit agent în SSO (Serviciul Special de Operațiuni). Devotamentul său uluitor nu numai că i-a impresionat pe comandanți, dar a aprins și focul patriotismului în rândul camarazilor săi de arme”, se arată într-un comunicat al forțelor militare ucrainene.

În urmă cu doi ani, Putin spera să cucerească Ucraina în maximum două săptămâni, iar acum voluntari români desfășoară operațiuni militare în Rusia, în apropiere de Belgorod, susținând un atac prelungit al partizanilor ruși, care vor să doboare regimul autoritar de la Moscova.

Cu toate dificultățile pe care le întâmpină Ucraina, suntem în fața unei desfășurări surprinzătoare de evenimente ce confirmă din nou slăbiciunea armatei Kremlinului, dar și perspective nesigure ale regimului Putin. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇