Israelul a ucis doi comandanți ai Gardienilor Revoluției. Iranul promite o ripostă dură

Israelul a ucis doi comandanți ai Gardienilor Revoluției. Iranul promite o ripostă dură

Avioane de război israeliene au lovit, luni, consulatul iranian din Damasc (Siria).

Şapte oficiali ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), trupele de elită ale regimului din Iran, au fost ucişi în atac, inclusiv comandanţii de rang înalt Mohammed Reza Zahedi şi Mohammad Hadi Haji Rahimi, potrivit unei declaraţii oficiale a IRGC, citate de CNN.

Generalul Zahedi a condus forța de elită Quds din Liban și Siria până în 2016.

Haji Rahimi a fost identificat ca cel de-al doilea comandant de rang înalt ucis în atac, potrivit unui comunicat difuzat luni seară de agenţia de presă de stat IRNA. Haji Rahimi ar fi fost coordonator al Forţei Quds, potrivit agenţiei semioficiale iraniene Tasnim.

ADVERTISING

Imagini de după explozie, publicate de televiziunea de stat iraniană Press TV, au arătat pagubele suferite de clădire, foc şi fum la faţa locului.

Reacţia Iranului

Ambasadorul Teheranului din Siria a anunțat că răspunsul Iranului la atacul asupra consulatului din Damasc va fi „dur”.

Vorbind reporterilor din Damasc, ambasadorul iranian Hossein Akbari a afirmat că sediul consulatului "a fost vizat de şase rachete trase de pe avioane de război israeliene F-35".

Diplomatul a mai susținut că șapte persoane au fost ucise în timpul atacului, potrivit Sky News.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Este poate prima dată când regimul sionist îşi permite să atace o clădire oficială a Ambasadei Republicii Islamice Iran, care avea steagul Republicii Islamice arborat pe ea", a afirmat ambasadorul.

"Iranul îşi rezervă dreptul de a lua măsuri reciproce şi va decide tipul de răspuns şi de pedeapsă împotriva agresorului", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Nasser Kanaani, potrivit Fars News, agenţia afiliată IRGC.

Reședința ambasadorului iranian se află în clădirea consulară, aflată chiar lângă ambasada din Damasc.

ADVERTISING

Armata siriană a anunțat că apărarea sa antiaeriană a interceptat „ținte ostile” în vecinătatea Damascului. Avioanele israeliene au vizat clădirea consulatului din direcția Înălțimilor Golan, la ora locală 17.00.

Solicitată de CNN să dea informaţii, armata israeliană a declarat iniţial că nu comentează informaţii din presa străină. Ulterior, un purtător de cuvânt a spus, totuşi, că, potrivit serviciilor de informaţii (israeliene), clădirea respectivă nu era un consulat şi nici ambasadă. "Repet, acesta nu este un consulat şi aceasta nu este o ambasadă. Aceasta este o clădire militară a forţelor Quds deghizată în clădire civilă din Damasc", a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

Însă de la atacul din 7 octombrie al grupării palestiniene Hamas, susţinută de Iran, Israelul a intensificat atacurile aeriene în Siria împotriva miliţiei libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, şi a Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran (IRGC), ambele susţinând guvernul preşedintelui Bashar al-Assad.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇