Ministrul de Externe israelian: Am spus, dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Afirmația e încă valabilă

Ministrul de Externe israelian: Am spus, dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Afirmația e încă valabilă

Israelul îşi cântăreşte cu atenţie acţiunile după atacul fără precedent al Iranului asupra teritoriului său, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz.

„Noi am spus: dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Şi această afirmaţie este încă valabilă”, a spus Katz, într-un interviu pentru postul de radio al armatei israeliene, informează duminică dpa, citată de Agerpres.

El a adăugat că problema unui posibil răspuns al Israelului va fi discutată într-un cadru adecvat sub preşedinţia prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. Katz şi-a exprimat încrederea că decizii adecvate şi corecte vor fi luate atunci.

ADVERTISING

Postul israelian de televiziune Channel 12 şi alte media au anunţat că guvernul israelian se va reuni la orele locale 15:30 (2:30 GMT) pentru a discuta despre paşii ce urmează a fi luaţi.

Iranul a lansat, sâmbătă seara, un atac masiv cu drone și rachete împotriva Israelului. Dronele și rachetele au pornit în valuri către Israel, care a reușit să le anihileze „în marea majoritate”. Atacurile au durat în jur de patru ore și, din fericire, nu s-au soldat cu victime.

Atacurile asupra Israelului au venit din Iran, dar și dinspre milițiile controlate de acesta în Siria, Liban și Yemen.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a spus că 99% din cele aproximativ 300 de proiectile lansate de Iran asupra Israelului (170 de drone, 30 de rachete de croazieră şi 120 de rachete balistice) au fost interceptate de apărarea aeriană. Niciuna dintre cele 170 de drone nu a intrat în spațiul aerian israelian. Toate au fost doborâte în afara granițelor țării de către Israel și aliații săi (SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania fiind cele mai active).

Întreg Orientul Mijlociu este în alertă. După ce valurile de atacuri s-au oprit, Israelul a anunțat că este pregătit de ripostă, iar SUA au cerut să fie notificate înainte. De altfel, în toată această perioadă, SUA și Israelul și-au coordonat acțiunile, iar oficiali americani, inclusiv președintele Joe Biden, și-au exprimat susținerea necondiționată pentru Israel.

ADVERTISING

De cealaltă parte, Iranul a anunțat că atacul a fost un răspuns la „agresiunea israeliană împotriva sediului diplomatic iranian din Damasc", dar acum problema este „considerată încheiată".

Totuși, dacă Israelul va continua, următoarea operațiune a Iranului va fi mult mai puternică, a spus generalul, care a amenințat și bazele SUA din regiune, în cazul unei acțiuni viitoare.

Mii de iranieni au ieşit duminică dimineaţă pe străzile din Iran, sărbătorind atacul fără precedent cu drone şi rachete împotriva Israelului.

O reuniune de urgență a ONU va avea loc duminică, dar și o întrevedere a liderilor statelor G7.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇