Ziua 444: Patru aeronave prăbușite în Rusia. Armata lui Putin țintește Patriot-ul și acuză că a fost lovită de rachete britanice

Ziua 444: Patru aeronave prăbușite în Rusia. Armata lui Putin țintește Patriot-ul și acuză că a fost lovită de rachete britanice

Ziua 444 de război în Ucraina este marcată de vizita liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, în Italia, unde s-a întâlnit cu premierul și președintele țării, dar și cu Papa Francisc.

Pe front, un acord privind securitatea centralei nucleare Zaporojie ar putea fi aproape, iar confruntări armate au avut loc peste noapte în Nicolaev, Liov și Kiev. Însă și ucrainenii au dat o lovitură uriașă sâmbătă aviației ruse, doborând 2 avioane de luptă și două elicoptere deasupra teritoriului rus, în Briansk.

Statele G7 iau în calcul impunerea de sancţiuni asupra exporturilor ruseşti de diamante, o măsură complicată care ar putea creşte preţurile pentru mărfurile de lux.

De asemenea, Germania pregăteşte cea mai mare livrare de echipamente militare de până acum către Ucraina, iar o nouă rundă de sancțiuni este pregătită împotriva Rusiei.

Situația pe front

  • Atac la Kostiantinivka - Cel puţin două persoane au fost ucise sâmbătă şi alte 10 rănite într-un atac rusesc la Kostiantinivka, un oraş situat la 25 km sud-vest de Bahmut, pe frontul de est din Ucraina, a anunţat Parchetul ucrainean. Printre victime se află doi adolescenți de 15 și 16 ani.
  • Trupele ruse au atacat orașul Nicolaev cu drone de atac Shahed-136/131 de fabricație iraniană, în urma cărora au fost răniți trei civili.
  • Atac aerian nocturn asupra Kievului, a anunțat administrația locală, toate dronele inamicilor fiind doborâte.
  • Două explozii s-au auzit în regiunea Liov în jurul orei locale 04:25, iar o alertă aeriană a fost declanșată la câteva zeci de minute după aceea. Locuitorii din zonă sunt sfătuiți să rămână în adăposturi.
  • Cea mai neagră zi pentru aviația rusă - Un bombardier Su-34, un avion de vânătoare Su-35 și două elicoptere de transport Mi-8 au fost doborâte deasupra regiune ruse Briansk.
  • Loviturile cu rachete din orașul ocupat Lugansk ale ucrainenilor ar fi rănit șase copii, au precizat oficialii puși de Kremlin la conducere. Printre victime se mai află și un parlamentar rus. De asemenea, în informare se mai menționează că ucrainenii ar mai fi avariat două fabrici dezafectate în principalul oraş din estul regiunii Lugansk, situat la aproximativ 100 km în spatele liniei frontului.
  • Rachete britanice asupra rușilor - Rusia a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a folosit cu o zi înainte rachete britanice cu rază lungă de acţiune Storm Shadow pentru a viza „ţinte civile” în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, controlată de Moscova: „La 12 mai, în jurul orei 18:30 (15:30), avioane de luptă ale forţelor aeriene ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra companiei de produse polimerice Polypak şi fabricii de prelucrare a cărnii Milam din oraşul Lugansk. În acest atac au fost folosite rachete aer-aer Storm Shadow furnizate regimului de la Kiev de către Marea Britanie, în pofida declaraţiilor Londrei că aceste arme nu vor fi utilizate împotriva unor ţinte civile".
  • Un acord pentru centrala nucleară Zaporojie ar putea fi aproape, a transmis șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care intenționează să prezinte luna aceasta Consiliului de securitate al ONU un acord cu Rusia și Ucraina privind protejarea acesteia.
  • Rușii se retrag dezordonat din Bahmut: Ministerul britanic al Apărării a precizat că, în ultimele patru zile, membrii brigăzii separate 72 de pușcași motorizați a Rusiei s-au retras probabil „într-un mod dezordonat" din pozițiile lor de pe flancul sudic al operațiunii Bahmut. Zona era importantă din punct de vedere tactic, deoarece era un cap de pod rusesc pe partea vestică a canalului Doneț-Donbas, care marca linia frontului prin anumite părți ale zonei, arată cea mai recentă actualizare a situației războiului ruso-ucrainean a instituției citate.
  • Ucrainenii avansează - Trupele ucrainene avansează în două direcţii în oraşul Bahmut, din estul ţării, dar situaţia din centrul oraşului este mai complicată, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar: „Trupele noastre avansează treptat în două direcţii în suburbiile din Bahmut … cu toate acestea, situaţia în oraşul în sine este mai complicată. Datorită planificării competente a comandamentului şi a curajului luptătorilor noştri, inamicul nu reuşeşte să ia oraşul sub controlul său".
  • Rușii țintesc Patriot-ul - Săptămâna trecută, Rusia a încercat să distrugă în Ucraina un sistem de apărare antiaeriană Patriot, de producţie americană, utilizând o rachetă hipersonică, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.
  • Contraofensiva începe curând - Preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a declarat sâmbătă la Roma că rezultatele iminentei contraofensive pentru recucerirea teritoriilor invadate de Rusia se vor vedea în curând: „Paşii importanţi vor fi făcuţi în curând. Ne pregătim cu mult angajament şi vom face paşi importanţi. Suntem foarte motivaţi. Veţi vedea rezultatele, credem în victorie".
ADVERTISING

Vizita lui Zelenski în Italia

  • Zelenski a sosit pe aeroportul Ciampino din Roma, relatează Reuters. Pe lângă întâlnirile cu premierul Georgia Meloni, cu preşedintele republicii, Sergio Mattarella, şi cu Papa Francisc, el va fi invitatul unui popular talk-show al televiziunii italiene.
  • Cadou inedit pentru Papa - Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut sâmbătă discuții la Vatican cu Papa Francisc, după întâlnirea cu premierul italian Giorgia Meloni. Discuțiile cu papa au durat 40 de minute și i-a prezentat acestuia o vestă antiglonț care a fost folosită de un soldat ucrainean și care a fost ulterior pictată cu o imagine a Madonei.
  • După vizita în Italia, Zelenski va merge în Germania.

Alte informații relevante

  • G-7 discută despre impunerea de sancţiuni asupra exporturilor ruseşti de diamante, o măsură complicată care ar putea creşte preţurile pentru mărfurile de lux.
  • Noi sancțiuni: „Au fost aprobate cinci pachete de sancţiuni, pe care le-am pregătit cu mare atenţie în aceste săptămâni. Primul este un pachet legat de Zaporizhstal. Blocăm influenţa statului terorist asupra acestei companii. (...) În plus, au fost aprobate pachete de sancţiuni care ne continuă acţiunile pentru izolarea şi blocarea industriei ruse de apărare. Sute de persoane fizice şi juridice ale statului terorist şi cele legate de Rusia devin ţinte pentru izolarea globală. Lucrăm foarte activ cu partenerii noştri pentru ca toţi cei care produc de fapt această agresiune, care le dau teroriştilor arme, muniţii, echipamente şi tehnologii – să fie cu toţii zdrobiţi de lume”, a spus Volodomir Zelenski.
  • Germania a pregătit un nou pachet de echipamente militare pentru Ucraina în valoare de 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), cel mai mare pe care Berlinul l-a furnizat de la invazia Rusiei, a relatat Der Spiegel. Pachetul va include 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder, 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri antiaeriene Gepard, 200 de drone de recunoaştere, patru sisteme antiaeriene Iris-T suplimentare, inclusiv muniţie, muniţie suplimentară de artilerie şi peste 200 de vehicule blindate de luptă şi logistice.
  • Un obiect neidentificat care a intrat în spaţiul aerian polonez din direcţia Belarus a fost probabil un balon de observaţie, a precizat pe Twitter Ministerul Apărării de la Varşovia.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇