Ziua 443 de război a început cu informații contradictorii despre bătălia de la Bahmut. Astfel, Kievul a confirmat pentru prima dată ceea ce liderul Wagner strigă de zile bune, și anume avansul cu 2 kilometri al trupelor ucrainene. De cealaltă parte, Moscova neagă că ar fi pierdut poziții și propaganda Kremlinului insistă cu pierderile provocate inamicilor.
Asta l-a făcut pe Evgheni Prigojin să lanseze un nou atac asupra ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, pe care l-a invitat public în Bahmut, ironizând lipsa sa de experiență pe câmpul de luptă. Se pare însă că răbdarea Kremlinului se apropie de final, iar cel care a fost cunoscut ca „bucătarul lui Putin” e foarte aproape de a fi catalogat drept trădător.
În ce privește informațiile care vin de pe front, acestea sunt tot mai puține, semn că startul contraofensivei este tot mai aproape. Kievul estimează că până în iarnă va reuși să încheie complet războiul, dar e pregătit să lupte oricât va fi nevoie.
Mai multă acțiune este însă pe plan diplomatic. China a anunțat că de luni solul de pace al Beijingului își începe turneul european, asta în timp ce la Bruxelles miniștrii de Externe se pun de acord cum să-i ceară lui Xi Jinping o poziție mai fermă împotriva invaziei ruse în Ucraina.
Un rol activ se pare că a îmbrățișat și papa Francisc, ce ar urma să-l primească la Vatican sâmbătă pe Volodimir Zelenski.
La Moscova se tot discută despre mobilizare, existând chiar propunerea ca migranții care au primit cetățenie rusă să fie trimiși cu prioritate pe front. Iar Putin a semnat un decret prin care cere autorităților să ia măsuri pentru a opri exodul rușilor în străinătate.
Și a luat amploare războiul diplomatic cu Varșovia, după ce rușii au blocat conturile Ambasadei Poloniei. Totodată, propaganda e cu toate tunurile pe premierul Mateusz Morawiecki, despre care spune că a fost creat artificial de americani, care l-au infectat cu „virusul rusofobiei”.
Bătălia de la Bahmut
- Ministerul Apărării din Ucraina a confirmat pentru prima dată că forțele sale au avansat 2 kilometri în direcția Bahmut. Acest lucru fusese spus de Evgheni Prigojin pe 9 mai.
- Într-o postare neobişnuită, postată târziu în noapte pe canalul său Telegram, Ministerul rus al Apărării a respins afirmaţiile potrivit cărora forţele ucrainene au străpuns părţi din linia frontului din jurul oraşului Bahmut din estul ţării. Astfel de informații au fost răspândite de Prigojin, dar și de doi bloggeri militari ruși. Ministerul susţine însă că unităţile de asalt ruseşti fac progrese în partea de vest a Bahmutului, cu sprijin aerian şi de artilerie: „Inamicul suferă pierderi semnificative în ceea ce priveşte efectivele şi echipamentele". Detalii AICI
- Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a făcut un apel public prin care îl invită pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, pe câmpul de luptă de la Bahmut: „Având în vedere dificultatea situației curente și anii de experiență în misiuni de luptă, vă cer să veniți în Bahmut, care se află sub controlul unităților paramilitare ale Federației Ruse, și să estimați personal situația”.
- Institutul pentru Studiul Războiului dedică raportul de vineri situației din Bahmut, arătând că rușii sunt copleșiți de contraatacurile ucrainenilor. Ca și șeful Wagner, experții ISW spun că Ministerul Apărării de la Moscova a abandonat în mare parte țelul inițial de a încercui trupele Kievului și rușii au pierdut controlul pe flancul nordic al orașului. Acum, în mare parte doar mercenarii Wagner continuă atacul, ceea ce le poate permite ucrainenilor o retragere ordonată.
Situația pe front
- Asalt ucrainean asupra Donețkului - Primarul prorus al Donețkului acuză trupele Kievului că au ucis un bărbat de 40-50 de ani în cele 10 atacuri pe care le-au comis asupra orașului în ultimele 12 ore.
- O explozie a avut loc în Belgorod. Nu există informații de la autoritățile ruse despre cauză și consecințe, doar de la martori oculari.
- Flota rusă se teme de drone - Comandantul Flotei Ruse la Marea Neagră a ordonat întărirea capabilităților defensive după atacurile repetate cu drone asupra bazei din portul Sevastopol al Crimeii.
- Trădare în Crimeea - FSB a anunțat că a reținut un cetățean din Crimeea pe care îl acuză de trădare. Bărbatul de 34 de ani ar fi trimis ucrainenilor imagini cu mișcările forțelor ruse, iar aceștia le-ar fi folosit pentru a planifica atacuri cu rachete.
- Ajunul contraofensivei - CNN citează doi oficiali militari occidentali de rang înalt care spun că suntem în ajunul startului contraofensivei. Cei doi susțin că loviturile asupra depozitelor și centrelor ruse de comandă și asupra sistemelor de artilerie pe care le vedem sunt esențiale pentru a pregăti câmpul de luptă pentru contraofensivă, fiind o tactică standard.
- Atac dejucat în Belarus - Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că un bărbat de 51 de ani care conducea un TIR și avea asupra sa un dispozitiv exploziv a încercat să comită un atentat asupra unui grup de grăniceri. Bărbatul ar fi fost reținut, fără să-și ducă la bun sfârșit atacul.
- Tancurile Abrams pregătite pentru ucraineni - Șeful Pentagonului Lloyd Austin a anunțat că tancurile americane Abrams vor ajunge în Ucraina la începutul toamnei, după ce soldații ucraineni vor încheia antrenamentul, pentru a le putea folosi și va fi creată infrastructura necesară mentenanței vehiculelor de război. În jur de 250 de soldați ucraineni vor fi antrenați în Grafenwohr, Germania, în acest scop, iar tancurile americane tocmai au ajuns aici, chiar puțin mai devreme decât termenul anunțat inițial.
- Peste 800 de ore de alarme - Cetățenii din Kiev au ascultat adunat, de la începutul războiului, peste 800 de ore de alerte aeriene, mai exact 851 de ore și 38 de minute.
- Război încheiat până în iarnă - Liderul Consiliului de Securitate și Apărare a Ucrainei Oleksîi Danilov spune că până în iarnă Kievul speră ca războiul să fie încheiat complet, dar că, în orice caz, ucrainenii sunt pregătiți să lupte „atât cât este nevoie”.
- Elicopter prăbușit în Crimeea - Un elicopter Mi-28 al armatei ruse s-a prăbuşit vineri în cursul unui antrenament în Crimeea anexată, provocând moartea celor doi piloţi ai săi, a anunţat Ministerul rus al Apărării, care ia în calcul varianta unei defecţiuni tehnice, potrivit AFP. Mi-28 este un elicopter de atac multirol conceput pentru a distruge vehicule blindate şi concentrări de trupe.
Ce se întâmplă în Rusia
- Decret pentru ținerea rușilor în țară - Putin a semnat un decret prin care autoritățile sunt obligate să ia măsuri ca să oprească plecarea rușilor din țară: „În 2022, din cauza condițiilor socio-economice, fluxul de emigranți a crescut. Astfel e nevoie de măsuri pentru a crea un climat financiar și social atractiv și alte mecanisme pentru prezervarea capitalului uman și reducerea fluxului de persoane care pleacă peste hotarele Rusiei”.
- Departament anti-drone - În St. Petersburg a fost înființat un departament pentru controlul dronelor. În această nouă structură lucrează agenți care patrulează pentru a identifica operatorii de drone, lunetiști și specialiști în utilizarea tehnologiei de operare și neutralizare a dronelor.
- Prigojin trădător - Propagandiștii Kremlinului ar fi primit ordin să îl prezinte pe Evgheni Prigojin drept un trădător dacă va continua să atace Ministerul Apărării și să vorbească despre „eșecurile de pe front”, potrivit unor surse citate de presa rusă independentă.
- Migranții, carne de tun - Liderul Comitetului de Investigații al Rusiei a propus ca migranții care au primit cetățenie rusă să fie primii trimiși pe front.
- Toți rușii pe front - Guvernul rus a respins un amendament care excludea de la mobilizare cetățenii care nu au antrenament militar. Amendamentul fusese introdus de deputatul Partidului Comunist Mihail Matveev, care invocase discursul lui Putin din 21 septembrie anul trecut, când a anunțat mobilizarea parțială și a spus că sunt chemați la arme doar cei care au făcut armata și au pregătire militară. Acum, Guvernul spune că în Constituție este specificat că e datoria și obligația fiecărui cetățean să-și apere patria.
- Război diplomatic cu Polonia - Autoritățile ruse au blocat conturile Ambasadei Poloniei la Moscova, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, arătând că s-a răspuns astfel Varșoviei cu aceeași monedă.
- Ce mai văd rușii la TV - Propaganda rusă a pornit o campanie împotriva Poloniei. La televizor, rușilor li se spune că premierul Mateusz Morawiecki conduce Polonia spre iad, că a fost creat artificial de americani, care l-au infectat cu „virusul rusofobiei” și că este bogat pentru că face jocurile SUA.
- Sat pentru adepții lui Trump - Americanii și canadienii conservatori care nu mai cred în valorile democrației din America de Nord vor fi bineveniți într-o localitate ce va fi ridicată pentru ei în apropiere de Moscova. Detalii AICI.
- Medici pentru armată - Guvernul de la Moscova a anunțat că de la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare o lege prin care medicii, paramedicii și asistenții medicali care lucrează în unități militare vor primi un stimulent între 500.000 și 2 milioane de ruble (între 5.900 și 23.670 de euro), în funcție de zona în care sunt detașați. Maximul sumei îl vor primi cei care acceptă detașarea pentru cel puțin 5 ani în Orientul Îndepărtat Rus, Nordul Îndepărtat și regiunea arctică.
Diplomație de război
- Sol chinez de pace - Ministerul de Externe al Chinei a anunţat că reprezentantul său special pentru afaceri eurasiatice va vizita începând de luni Ucraina şi Rusia, dar şi Polonia, Franţa şi Germania, în ceea ce Beijingul numeşte „un efort de promovare a discuţiilor de pace".
- Bruxelles vs. Beijing - Miniștrii de Externe din UE discută vineri, la Stockholm, adoptarea unei rezoluții comune prin care să ceară Chinei o poziție mai fermă împotriva invaziei.
- Aderarea Ucrainei la NATO - Președintele Lituaniei Gitanas Nauseda a declarat că la summit-ul din iulie de la Vilnius va fi discutată posibilitatea aderării Ucrainei la Alianță.
- Zelenski la Vatican - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească sâmbătă cu papa Francisc la Vatican, au declarat surse diplomatice, la câteva zile după ce papa a spus că Sfântul Scaun este implicat într-o misiune de pace, pentru a încerca să pună capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina.
- Eurovision „nepolitizat” - Biroul lui Volodimir Zelenski a infirmat că președintele ucrainean ar fi cerut să se adreseze telespectatorilor Eurovisionului, în timpul finalei ce va avea loc sâmbătă seara la Liverpool. Anterior, presa britanică scrisese că organizatorul European Brodcasting Union ar fi respins cererea venită de la Kiev, pe motiv că un discurs al lui Zelenski în fața audienței de 160 de milioane de telespectatori ar politiza competiția.
Alte informații relevante
- 4 milioane de ucraineni ne-au trecut granița - Poliția de Frontieră anunță că, din 10 februarie 2022, cu două săptămâni înainte de începutul invaziei, și până în prezent au intrat în România 4.204.247 de cetățeni ucraineni.
- Ingerințe rusești în alegerile din Turcia - Kemal Kiliçdaroğlu, liderul opoziţiei turce care speră să îi ia locul lui Recep Tayyip Erdoğan în fruntea statului, a acuzat Rusia că răspândeşte conspiraţii şi deep fake-uri înainte de alegerile din acest weekend. Miercuri a apărut un filmuleț cu conținut sexual, în care părea să fie protagonist un alt candidat, ce s-a retras joi din cursă: „Dragi prieteni ruşi. Voi sunteţi în spatele montajelor, conspiraţiilor, deep fake-urilor şi înregistrărilor care au fost expuse ieri (miercuri - n.red.) în această ţară. Dacă vreţi prietenia noastră după 15 mai, luaţi mâinile de pe statul turc. Suntem în continuare în favoarea cooperării şi a prieteniei".
- Cancelar de caviar - Fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost criticat pentru participarea la recepţia de Ziua Victoriei organizată de Ambasada Rusiei la Berlin, după ce Bild a publicat fotografii de la eveniment, în care acesta apare alături de soţia sa şi de alte persoane, între care și Egon Krenz, în vârstă de 86 de ani, ultimul lider comunist al Germaniei de Est (GDR). Alţi invitaţi au inclus conducerea partidului populist de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) şi membri de rang înalt ai extremei stângi Die Linke. Oaspeţilor li s-au servit şampanie şi caviar.