Ziua 437: Rusia anunță că a doborât o rachetă balistică ucraineană deasupra Peninsulei Crimeea. Liderul cecen îi ia locul lui Prigojin în ofensiva de la Bahmut: Vine fratele mai mic

Ziua 437: Rusia anunță că a doborât o rachetă balistică ucraineană deasupra Peninsulei Crimeea. Liderul cecen îi ia locul lui Prigojin în ofensiva de la Bahmut: Vine fratele mai mic

Ziua 437 de război a început cu acuzația Ucrainei că Rusia ar fi folosit bombe cu fosfor la Bahmut, fiind publicate mai multe înregistrări video în acest sens. Informațiile nu au putut fi verificate independent și nici nu este menționată data la care ar fi avut loc atacurile.

Iar Bill Clinton susține, că în urma unor discuții cu Vladimir Putin, a știut din 2011 că Putin va ataca Ucraina. Dezvăluirea ridică semne de întrebare dacă SUA şi aliaţii europeni n-ar fi trebuit, în aceste condiţii, să fie mai pregătiţi pentru atacul din 2014, când Rusia a anexat Crimeea şi a atacat Donbasul.

După ce Prigojin a amenințat că se va retrage pe 10 mai din Bahmut, liderul cecen Ramzan Kadîrov, unul dintre apropiații lui Putin, s-a declarat dispus să-şi trimită unităţile speciale pentru a-i înlocui pe mercenarii din grupul Wagner. Evgheni Prigojin a acceptat oferta.

În ziua 436 de război, UE a acordat un nou ajutor Ucrainei, pentru cumpărarea de arme și muniții, rușii au anunțat că evacuează localitățile din Zaporojie aflate în apropierea liniei frontului, iar Prigojin i-a înjurat pe Șoigu și Gherasimov și a amenințat că pleacă din Bahmut.

ADVERTISING

Evoluții pe front

  • Bombe cu fosfor la Bahmut - Serviciul de presă al Forţelor de Operaţii Speciale din Ucraina a transmis că ruşii au folosit bombe cu fosfor şi muniţie incendiară în Bahmut, publicând mai multe înregistrări video, relatează NEXTA. "Inamicul a folosit fosfor şi muniţie incendiară în Bahmut, încercând să şteargă oraşul de pe faţa pământului. Cu toate acestea, soldaţii din forţele speciale ucrainene şi din alte unităţi ale forţelor de apărare continuă să apere cu curaj oraşul" - afirmă partea ucraineană. Imaginile nu pot fi verificate în mod independent şi nu se precizează când ar fi avut loc acest atac cu muniţie interzisă.
  • Rachetă rusească distrusă - Forțele Aeriene ucrainene au recunoscut că au doborât o rachetă hipersonică rusească Kinjal, cu ajutorul unui sistem Patriot, miercuri noapte. Inițial au negat informațiile. “Da, am doborât o rachetă Kinjal! S-a întâmplat în timpul atacului din noaptea de 4 mai, deasupra regiunii Kiev. Racheta Kh-47 a fost lansată de un MiG-31K, care a decolat de pe teritoriul Rusiei“, a transmis pe canalul de Telegram Mikola Olesciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Acesta a mai adăugat că racheta Kinjal a fost doborâtă de un sistem de apărare aeriană Patriot. Kh-47 Kinjal este o rachetă balistică hipersonică.
  • Kadîrov vrea să înlocuiască Wagner în Bahmut - Liderul cecen Ramzan Kadîrov, unul dintre apropiații lui Putin, s-a declarat dispus să-şi trimită unităţile speciale pentru a-i înlocui pe mercenarii din grupul Wagner în orașul ucrainean Bahmut, după ce şeful grupului paramilitar, Evgheni Prigojin, a amenințat că se va retrage pe 10 mai de aici acuzând faptul că este lăsat fără muniţie. "Dacă fratele mai mare Prigojin şi Wagner pleacă, atunci Statul Major pierde o unitate cu experienţă, dar în locul lor vor veni fratele mai mic Kadîrov şi unitatea specială Ahmat", a scris liderul cecen pe canalul său Telegram.
  • Prigojin acceptă - Şeful Grupului Wagner Evgheni Prigojin a acceptat oferta liderului cecen Ramzan Kadîrov ca începând de miercuri poziţiile deţinute de mercenarii săi în Bahmut să fie cedate luptătorilor ceceni şi a dat asigurări că negociază deja acest transfer. "Sunt deja în legătură cu reprezentanţii voștri pentru ca, la ora locală 00:00, pe 10 mai, exact în momentul în care, conform calculelor noastre, ne vom epuiza complet potenţialul de luptă, camarazii (ceceni) să ne înlocuiască şi să continue asaltul asupra Bahmutului", a transmis Prigojin pe canalul său Telegram.
  • Rachetă distrusă deasupra Peninsulei Crimeea - Un înalt responsabil rus a afirmat că o rachetă balistică ucraineană a fost doborâtă deasupra Peninsulei Crimeea anexate, un eveniment rar într-un moment în care se profilează o viitoare contraofensivă a forţelor ucrainene. "Forţele de apărare antiaeriene au doborât deasupra republicii Crimeea o rachetă balistică trasă de un sistem ucrainean Grom-2. Nu sunt distrugeri, nici victime", a anunţat pe Telegram şeful instalat de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov.
  • Morți în Herson - Șase muncitori ucraineni care participau la o operaţiune de deminare în regiunea Herson au fost uciși după ce echipa lor a fost ținta unui bombardament rusesc. Atacul a rănit alte două persoane, inclusiv o femeie paramedic, a raportat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.
  • Angajații de la Zaporojie nu vor fi evacuați - Administraţia de ocupaţie rusă a centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei a asigurat sâmbătă că nu a fost planificată deocamdată nicio evacuare a angajaţilor de la acest sit după anunţul unor evacuări parţiale în zonă, în plină aşteptare a unei ofensive ucrainene. "În prezent, nu este necesară evacuarea angajaţilor uzinei şi a locuitorilor oraşului (Energodar, unde se află uzina). Rămâneţi calmi", a transmis într-un comunicat Iuri Cerniciuk, directorul sitului desemnat de autorităţile ruse. "Nu aveţi de ce să vă faceţi griji. Toate reactoarele (centralei) sunt oprite", a adăugat el.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Mașină capcană - Zahar Prilepin, un cunoscut scriitor naţionalist rus, a fost rănit sâmbătă în explozia unei maşini-capcană în oraşul Nijni Novgorod (situat în partea centrală a Rusiei europene la confluenţa râurilor Volga şi Oka – n.red.). TASS a citat o sursă din cadrul serviciilor de urgenţă care a declarat că maşina scriitorului a sărit în aer. „A supravieţuit, dar este rănit şi este conştient”, a declarat sursa menţionată. Detalii AICI.
  • Amenințările lui Medvedev - Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a transmis scriitorului rus că atacul nu va rămâne nepedepsit. "Avem de-a face cu un inamic fricos, care încearcă să ne sperie. Îşi alege drept ţintă adevăraţii patrioţi ai ţării noastre. Cei care îşi oferă forţele pentru slujirea patriei, care fac totul pentru a apropia victoria asupra neonazismului ucrainean. Aceste crime nu vor rămâne nepedepsite", a spus Medvedev, urându-i lui Prilepin însănătoşire grabnică.

Declarații și ajutoare

  • Întâlnire Zelenski - Congresul SUA - preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că a avut vineri seara o întâlnire cu o delegaţie a Congresului Statelor Unite, cu care a discutat despre continuarea cooperării dintre Kiev şi Washington „în interesul libertăţii globale”, liderul ucrainean mulţumind preşedintelui Joe Biden şi ambelor partide americane pentru sprijinul acordat. „Acum, că luptăm împotriva tiraniei cot la cot cu America, am ajuns la un nivel de interacţiune care nu a mai fost văzut niciodată între Ucraina şi Statele Unite. Dar aceasta nu este limita. Vom continua să ne dezvoltăm cooperarea - adevărata noastră alianţă. Şi le mulţumesc tuturor celor care ne ajută!” - a spus Volodimir Zelenski.
  • Bani pentru școli și deminare prin United24 - Volodimir Zelenski a anunțat că fondurile strânse prin platforma caritabilă United24, care a împlinit un an de la înfiinţare, vor fi canalizate către acţiunea de reconstrucţie a şcolilor şi operaţiunile de deminare. „Aceasta este o sarcină mare cu care se confruntă Ucraina şi care poate fi implementată nu în decenii, ci în ani, dacă există suficient sprijin global. Nici măcar o singură mină rusească nu ar trebui să rămână pe teritoriul nostru!”, a subliniat Zelenski. Platforma a strâns până acum donaţii în valoare de peste 325 de milioane de dolari.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Clinton a știut că Putin va ataca Ucraina - Vladimir Putin i-a spus lui Bill Clinton, cu trei ani înainte de a anexa ilegal Crimeea, că nu se simţea legat de Memorandumul de la Budapesta, care fusese încheiat de fostul lider rus Boris Elţîn şi care garanta integritatea teritorială a Ucrainei, a dezvăluit fostul preşedinte american, care susţine că şi-a dat seama în 2011 că Putin va ataca Ucraina. Dezvăluirea ridică semne de întrebare dacă SUA şi aliaţii europeni n-ar fi trebuit, în aceste condiţii, să fie mai pregătiţi pentru atacul din 2014, când Rusia a anexat Crimeea şi a atacat Donbasul, notează The Guardian. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇