Ziua 436: Un nou ajutor de la UE. Rușii evacuează Zaporojie. Prigojin îi înjură pe Șoigu și Gherasimov și amenință că pleacă din Bahmut (Video)

Ziua 436: Un nou ajutor de la UE. Rușii evacuează Zaporojie. Prigojin îi înjură pe Șoigu și Gherasimov și amenință că pleacă din Bahmut (Video)

În ziua 436 de război, rușii spun că rafinăria de petrol Ilski din regiunea Krasnodar a fost atacată de o dronă pentru a doua zi consecutiv.

Iar Institutul pentru Studierea Războiului afirmă că oficialii ruși vor folosi, probabil, presupusa lovitură cu drone din 3 mai asupra Kremlinului ca pretext pentru a continua anularea paradelor de 9 mai în toată țara.

Pe front, noaptea trecută orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a fost bombardat cu artilerie grea.

La Zaporojie există un nou pericol. Nivelul record al apei ar putea duce la ruperea unui baraj major în sudul Ucrainei şi la avarierea unor părţi ale centralei nucleare. Tot la Zaporojie, rușii au început evacuarea localităţilor din apropierea liniei de front, susținând că bombardamentele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile.

Din SUA, şefa comunităţii americane de informaţii, Avril Haines, spune că forţele ruse din Ucraina sunt atât de slăbite încât nu pot lansa o "ofensivă semnificativă" şi, prin urmare, se concentrează pe consolidarea câştigului teritoriilor ocupate.

Iar UE a aprobat asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de un miliard de euro, pentru finanțarea de obuze de 155 de milimetri şi, dacă va fi solicitat, vor fi livrate şi rachete, prin achiziţii comune de către state UE de la industria europeană de apărare.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac în Nikopol - Trupele ruse au bombardat noaptea trecută orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea.
  • Drone doborâte - 18 din cele 24 de drone lansate de forțele rusești au fost doborâte în ultimele 24 de ore, a anunțat Comandamentul militar ucrainean. Acesta a mai spus că armata rusă a lansat 10 atacuri cu rachete asupra orașelor Kramatorsk și Zaporojie.
  • Nou pericol la Zaporojie - Nivelul record al apei ar putea duce la ruperea unui baraj major în sudul Ucrainei şi la avarierea unor părţi ale centralei nucleare din Zaporojie, a declarat joi pentru agenţia de presă oficială TASS un responsabil rus. În cazul în care barajul de la Nova Kahovka s-ar rupe, linia de cablu electric către staţiile de pompare ale centralei din Zaporojie ar fi inundată, a declarat Renat Karcea, consilier al directorului general al societăţii de energie nucleară Rosenergoatom.
  • Prigojin, scos din minţi, îl înjură pe Şoigu - Şeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, acuză din nou conducerea armatei ruse că refuză să-i livreze muniţii. Într-o înregistrare extrem de dură, el a filmat zeci de cadavre ale mercenarilor săi şi, folosind un limbaj injurios, se adresează direct ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, care comandă operaţiunile din Ucraina. Videoclipul, postat chiar de Evgheni Prigojin pe reţelele de socializare, este de o violenţă rară. Liderul miliţiei Wagner arată zeci de cadavre la picioarele sale, pe care le prezintă ca fiind propriii săi oameni. "Şoigu! Gherasimov! Unde sunt d**** sunt muniţiile? Uitaţi-vă la ei, ticăloşilor (…) vă odihniţi în cluburi scumpe (…) copiii voştri fac videoclipuri pe YouTube (…) credeţi că aveţi dreptul să dispuneţi de vieţile lor? Au venit aici ca voluntari şi au murit pentru ca voi să vă îndopaţi în birourile voastre"", strigă şeful Wagner.
  • Prigojin amenință că părăsește Bahmutul - Evgheni Prigojin a declarat că forţele sale vor părăsi oraşul Bahmut, pe care încearcă să îl captureze din vara anului trecut. Într-o altă înregistrare video, Prigojin apare înconjurat de mai mulţi luptători Wagner şi a spune că vor pleca din Bahmut în 10 mai, din cauza pierderilor grele şi a proviziilor insuficiente de muniţie. "Declar în numele luptătorilor Wagner, în numele comandamentului Wagner, că la 10 mai 2023 suntem obligaţi să transferăm poziţiile din aşezarea Bahmut către unităţile Ministerului Apărării şi să retragem ceea ce a mai rămas din Wagner în taberele logistice pentru a ne obloji rănile", spune Evgheni Prigojin.
  • Reacția Kremlinului - Kremlinul a refuzat să comenteze declaraţia lui Prigojin, invocând faptul că aceasta are legătură cu desfăşurarea "operaţiunii militare speciale" din Ucraina. "Da, bineînţeles, am văzut-o (declaraţia lui Prigojin) în mass-media, dar nu o pot comenta, deoarece se referă la desfăşurarea unei operaţiuni militare speciale", a declarat vineri, întrebat de presă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
  • Măcelarul de la Mariupol, în Wagner - Fostul ministru adjunct al Apărării din Rusia, Mihail Mizinţev, zis şi „Măcelarul de la Mariupol”, s-ar fi alăturat grupului de mercenari Wagner în calitate de comandant adjunct, după ce a fost demis la sfârşitul lunii trecute, potrivit unui blogger militar rus. Aleksandr Simonov a postat pe Telegram două videoclipuri care îl arată pe Mizinţev purtând o uniformă cu însemnele Wagner şi vizitând aparent oraşul Bahmut din estul Ucrainei.
  • Evacuare de la Zaporojie - Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporojie, Evgheni Baliţki, a ordonat evacuarea localităţilor din apropierea liniei de front, afirmând că bombardamentele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile, relatează The Guardian, citat de News.ro. Sunt vizate circa 70.000 de persoane și sunt evacuați în primul rând copiii şi părinţii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap şi pacienţii din spitale. Contraofensivă ucraineană de primăvară este probabil să vizeze regiunea Zaporojie, care este deţinută în proporţie de 80% de forţele ruseşti, ruşii controlând inclusiv cea mai mare centrală nucleară din Europa.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rafinărie de petrol, din nou în flăcări - Agenția de știri de stat rusă Tass relatează că rafinăria de petrol Ilski din apropierea portului Novorossiisk de la Marea Neagră, care a ars şi joi, a fost atacată de o dronă pentru a doua zi consecutiv. Nu există un pericol pentru mediu, iar angajaţii rafinăriei au fost evacuaţi, a transmis serviciul de presă al serviciilor de urgenţă.
  • Scuza rușilor pentru 9 mai - Oficialii ruși vor folosi, probabil, presupusa lovitură cu drone din 3 mai asupra Kremlinului ca pretext pentru a continua anularea paradelor de 9 mai, Ziua Victoriei, în toată țara, susţine Institutul pentru Studierea Războiului.
  • Exporturi mai mari de petrol - Rusia urmează să crească luna aceasta exporturile maritime de petrol din porturile sale vestice la un nivel maxim al ultimilor patru ani, pentru a satisface cererea asiatică de petrol la preţ scăzut, au declarat două surse citate de Reuters. Preţurile globale mai slabe înseamnă că petrolul rusesc este tranzacţionat sub 60 de dolari pe baril, nivelul plafonului de preţ impus de ţările occidentale, făcându-l mai atractiv pentru cumpărătorii asiatici, deoarece au mai puţine probleme cu băncile şi cu respectarea normelor.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Putin caută consolidarea câştigurilor în Ucraina - Forţele ruse din Ucraina sunt atât de slăbite încât nu pot lansa o "ofensivă semnificativă" şi, prin urmare, se concentrează pe consolidarea câştigului teritoriilor ocupate, a afirmat şefa comunităţii americane de informaţii, Avril Haines. Preşedintele rus Vladimir "Putin şi-a revăzut probabil în scădere ambiţiile imediate, încercând să consolideze controlul asupra teritoriilor ocupate din estul şi sudul Ucrainei şi să se asigure că ţara nu va deveni niciodată un aliat NATO", a declarat Avril Haines.
  • Rus bătut de un delegat ucrainean - Un delegat ucrainean i-a dat un pumn în față unui delegat rus, joi, la Ankara, în timpul unei reuniuni a organizaţiei regionale a statelor de la Marea Neagră (OCEMN). Detalii AICI
  • UE acuză Rusia de crime de război - Noul val de atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei cu bombardamente "tot mai nediscriminatorii şi sângeroase asupra zonelor civile" constituie crime de război care nu vor rămâne nepedepsite, a declarat vineri Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), serviciul diplomatic al Uniunii Europene. "Aceste atacuri ruseşti nediscriminatorii împotriva instalaţiilor civile constituie crime de război. UE a dat clar de înţeles că nu va exista impunitate pentru comandanţi, autorii şi complicii acestor atrocităţi. UE îşi menţine angajamentul de a-i trage pe toţi la răspundere", a precizat diplomaţia europeană într-un comunicat.
  • Nu e timpul pentru pace! - Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat vineri că "nu este momentul" pentru desfăşurarea unor "discuţii diplomatice de pace" cu Rusia în vederea încheierii războiului în Ucraina, iar unica propunere de pace valabilă este cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, adică retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene ocupate, relatează agenţia EFE.
  • Nou ajutor de la UE pentru Ucraina - Consiliul Uniunii Europene a aprobat, vineri, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de un miliard de euro, potrivit Mediafax. UE va finanța furnizarea în Ucraina a obuzelor de 155 de milimetri şi, dacă va fi solicitat, vor fi livrate şi rachete, prin achiziţii comune de către state UE de la industria europeană de apărare. Astfel, asistenţa militară totală oferită de UE a ajuns la 5,6 miliarde de euro.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇