Ziua 407: Ucraina exclude ideea unor discuții de pace până când forțele ruse nu părăsesc Ucraina. Macron nu l-a convins pe Xi (Video)

Ziua 407: Ucraina exclude ideea unor discuții de pace până când forțele ruse nu părăsesc Ucraina. Macron nu l-a convins pe Xi (Video)

Ziua 407 de război aduce încercarea liderilor europeni de a atrage China de partea Ucrainei. Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen vor să-l convingă pe Xi Jinping să fie soluția pentru pace, după ce acesta a stabilit împreună cu Vladimir Putin, în cursul vizitei la Moscova, să întărească cooperarea pentru „asigurarea ordinii mondiale corecte”.

Președintele francez nu pare să-l fi convins pe omologul chinez. Dacă Macron a spus că Beijingul poate avea o contribuție majoră la construirea unei păci durabile și să bage Rusiei mințile în cap, Xi a vorbit despre mutațiile profunde istorice ce au loc la acest moment în lume și de avantajele pe care China le poate obține într-o lume „multipolară”.

Șeful NATO s-a arătat îngrijorat de poziționarea Chinei și a amenințat Beijingul că orice livrare de armament ar avea consecințe grave.

De la Moscova, Vladimir Putin a atacat forțele occidentale, acuzând că serviciile lor ajută Ucraina să lovească teritoriul Rusiei. Declarațiile vin în contextul în care Kievul a publicat pentru prima dată imagini de la un astfel de atac, iar președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că luptă să obțină garanții de securitate pentru Ucraina la summit-ul NATO din vară. SUA au reacționat însă, asigurându-l pe Putin că nu doar că nu facilitează, dar nici nu încurajează Kievul să atace în Rusia.

O altă evoluție interesantă în preambulul summit-ului din vară vine chiar din țara care-l va găzdui. Parlamentul de la Vilnius a adoptat o rezoluție prin care invită Ucraina în NATO.

Însă Statele Unite se împotrivesc eforturilor unor aliaţi europeni de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO, potrivit Financial Times.

ADVERTISING

În Rusia, FSB a început să-i vâneze pe cei care s-au întors după ce au fugit din țară când s-a anunțat mobilizarea pentru război. Iar Ucraina a instalat la granița cu Belarusul un ecran pe care rulează imagini cu atrocitățile comise de ruși în război.

Există și informații pe surse că SUA ar urma să trimită Ucrainei arme experimentale menite să o ajute să se apere mai eficient împotriva dronelor kamikaze iraniene folosite de ruși.

Situația pe front

  • Atac în Rusia - Forțele Kievului au publicat pentru prima dată imagini cu o lovitură asupra teritoriului Rusiei. Este vorba de bombardarea satului Ţapovka, din regiunea Belgorod, unde forțele ruse sunt campate la liziera unei păduri lângă o ferm, la 1,3 km de granița cu Ucraina. Detalii AICI
  • Contraofensiva ultrasecretă - Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei Andrei Danilov spune că cel mult 3-5 persoane cunosc la acest moment detaliile despre contraofensiva care este pregătită la Kiev.
  • Comandant demis de Moscova - Ministerul Apărării din Marea Britanie scrie în raportul zilnic că are informații că Rustam Muradov, comandantul grupului Vostok, a fost concediat după eșecul din bătălia de lângă Vugledar. Muradov este cel care a condus și grupul care a eșuat în capturarea Kievului, la începutul invaziei.
  • Marketing de război - Autoritățile ucrainene au instalat în regiunea Jîtomir, la granița cu Belarusul, un ecran pe care rulează imagini din război, declarații ale lui Alexander Lukașenko despre susținerea Rusiei și fotografii cu cadavrele civililor uciși de ruși la Bucea. Este inclus și un discurs al lui Zelenski în care se adresează cetățenilor din Belarus.
  • Negocieri după restituirea Crimeii - Financial Times citează surse de la Kiev care susțin că Ucraina e gata să se pună la masa negocierilor dacă Rusia înapoiază Crimeea. O sursă de la Moscova citată de Ria Novosti spune ca „nu pot exista negocieri pe Crimeea sau alte teritorii ale Rusiei”.
  • Fără concesii teritoriale - Mihailo Podoliak, consilier principal al preşedintelui Volodimir Zelenski, exclude ideea unor discuţii de pace cu Moscova până când forţele ruse nu vor părăsi întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea. Comentariile sale vin după ce un alt consilier al lui Zelenski, Andrii Sîbiha, a declarat că Kievul ar putea fi dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei, dacă forţele ucrainene ajung la graniţa administrativă a peninsulei ocupate de Rusia.
  • Arme experimentale de la americani - Defence One scrie că SUA intenționează să trimită Ucrainei arme experimentale cu care să se apere împotriva dronelor kamikaze.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Soli europeni la Beijing

  • Soli europeni la curtea lu Xi - Preşedintele francez Emmanuel Macron şi şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen vor încerca joi să facă auzită vocea Europei în cazul războiului din Ucraina, într-o întâlnire cu Xi Jinping, un apropiat al lui Vladimir Putin.
  • Macron vorbește de pace... - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat joi, la Beijing, pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, evidenţiind rolul important pe care l-ar putea avea China: „Este necesară reluarea discuţiilor cât mai rapid posibil, pentru construirea unei păci durabile. Ştiu că pot conta pe dvs. pentru a readuce Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor.
  • ...Xi despre mutațiile istorice din lume - Liderul Chinei a salutat „dezvoltarea pozitivă şi constantă" a relaţiilor bilaterale cu Franţa, într-o lume care se confruntă cu o „profundă mutaţie istorică": „China şi Franţa sunt avocaţi fermi ai unei lumi multipolare şi ai intensificării democraţiei în relaţiile internaţionale. Au capacitatea şi responsabilitatea de a se ridica deasupra diferenţelor şi obstacolelor, de a menţine direcţia unui parteneriat strategic stabil, reciproc avantajos, întreprinzător şi dinamic, de a practica un multilateralism real, pentru pacea mondială, pentru stabilitate şi prosperitate".
  • Xi îl va suna pe Zelenski - Preşedintele Chinei intenţionează să îl sune pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă un membru al delegaţiei franceze care îl însoţeşte pe preşedintele Emmanuel Macron în vizita de stat la Beijing.
  • Rusia spune pas medierii de pace - Întrebat despre sugestia lui Macron, ca Beijingul să exercite influenţă asupra Moscovei pentru negocieri în sensul opririi războiului din Ucraina, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Sigur că Administraţia Chinei dispune de un potenţial formidabil şi eficace în domeniul serviciilor de mediere. Dar situaţia din Ucraina este complexă, nu există perspective de soluţionare politică. În acest moment, nu avem altă soluţie decât continuarea operaţiunii militare speciale".
  • NATO amenință China - NATO denunţă susținerea Chinei pentru Rusia, susţinerea chineză a economiei ruse şi intensificarea activităţilor lor militare comune în regiunea Asia-Pacific. „Am discutat despre alinierea tot mai mare a Chinei la Rusia, a susţinerii sale a economiei ruse şi despre intensificarea activităţilor lor militare comune în regiunea indo-pacifică. Toate aceste lucruri sunt foarte îngrijorătoare. Urmărim foarte îndeaproape ceea ce face China, iar orice furnizare de ajutor letal către Rusia va fi o greşeală monumentală, care va avea consecinţe grave”, a avertizat Stoltenberg.
ADVERTISING

Diplomație și război

  • Garanții de securitate pentru Ucraina - Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunțat că doreşte „să obţină garanţii de securitate pentru Ucraina" la viitorul summit NATO de la Vilnius, din luna iulie, la care a fost invitat şi preşedintele Volodimir Zelenski: „Cred că direcţia occidentală a activităţii economice a Ucrainei va fi menţinută. Susţinem demersul Ucrainei de aderare la UE şi NATO. În timpul summit-ului de la Vilnius, dorim să obţinem garanţii de securitate pentru Ucraina".
  • Invitație în NATO - Parlamentul Lituaniei a adoptat o rezoluție prin care invită Ucraina în NATO. Documentul spune că acest lucru ar fi bine să se întâmple la summit-ul din iulie care va fi ținut în Vilnius.
  • SUA nu vor Ucraina în NATO? - Statele Unite se împotrivesc eforturilor unor aliaţi europeni de a oferi Ucrainei o „foaie de parcurs” pentru aderarea la NATO la summitul din iulie al Alianţei, ceea ce arată că există diviziuni în Occident cu privire la statutul postbelic al Kievului. Detalii AICI.
  • Putin în război cu Occidentul - Preşedintele rus Vladimir Putin acuză serviciile secrete din Occident că ar fi implicate în „atacuri teroriste” în Rusia, la câteva zile după asasinarea cunoscutului blogger militar rus Maxim Fomin, alias Vladlen Tatarski, într-un atentat cu bombă la Sankt Petersburg: „Există toate motivele să credem că există capacităţi ale unor ţări terţe şi servicii secrete din Occident implicate în pregătirea unor acte de sabotaj şi de terorism, atât în teritoriile ucrainene controlate de către Rusia, cât şi în Rusia”.
  • SUA contrazic Kremlinul - Administraţia de la Washington a anunţat că Statele Unite nu facilitează şi nu încurajează în niciun fel Ucraina să comită atacuri pe teritoriul Rusiei, respingând acuzaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin.
  • Jocul saudiților - Fregata rusă Admiral Gorşkov, echipată cu rachete hipersonice de tip Zircon, şi petrolierul Kama s-au reaprovizionat cu carburant în portul Jeddah, în Arabia Saudită, după care au părăsit regatul, joi. Această ţară de la Golful Persic nu a mai primit nave ruseşti de zece ani, precizează Ministerul rus al Apărării.
  • Muniție ucraineano-poloneză - Ucraina și Polonia vor produce împreună muniție de calibru mare, pentru tancuri. Fabrica va fi deschisă în Polonia, iar Ucraina va contribui cu tehnologie și specialiști.
  • O Ucraină mai trainică și mai frumoasă - Zelenski și Duda au semnat acorduri bilaterale şi au stabilit organizarea unui forum economic. „Credem cu tărie că împreună vom reconstrui o Ucraină mai frumoasă decât era înainte. Totul va fi nou, un viitor nou-nouţ", a spus preşedintele polonez.
  • Soluții pentru fermieri - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că vor fi anunţate decizii pentru a atenua furia fermierilor polonezi legată de importurile de cereale ucrainene: „Am găsit o cale de ieşire, cred că în următoarele zile şi săptămâni vom rezolva în sfârşit toate problemele, deoarece nu pot exista îndoieli, complicaţii între parteneri atât de apropiaţi şi prieteni adevăraţi precum Polonia şi Ucraina".
  • Slava Ukraini! - Volodimir Zelenski a publicat un montaj video despre puterea ucrainenilor de a se ridica după loviturile Rusiei și a-și vindeca și reconstrui țara.

Сотні тисяч наших людей захищають Україну від ворога. Мільйони – допомагають! Шукають усе необхідне для оборони, лікують і реабілітують після поранень, рятують після російських ударів, працюють заради України й українців. Саме в цьому наша міцність.Ми боремось за своє життя!____Hundreds of thousands of our people defend Ukraine from the enemy. Millions help! They look for everything necessary for defense, heal and rehabilitate people after injuries, rescue after Russian strikes, work for Ukraine and Ukrainians.This is the essence of our strength.We are fighting for our lives!

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 6 aprilie 2023

Ce se întâmplă în Rusia

  • Putin i-a convocat pe liderii separatiști - Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderii a două dintre regiunile anexate ilegal, Donețk și Herson. Sunt programate întâlniri azi și cu liderii pro-ruși din Zaporojie și Lugansk.
  • Rusia a mai găsit „sabotori” - Forțele de securitate ruse au dejucat o tentativă a unui grup de „20 de sabotori ucraineni” de a intra în Rusia, a declarat joi guvernatorul regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina. Nu este precizat care ar fi fost misiunea de sabotaj.
  • Atac la fabrica de sisteme antirachetă - O dronă artizanală s-a defectat și a căzut lângă fabrica Fakel din Khimki, lângă Moscova, unde se fac, printre altele, sisteme antiaeriene Tor și S-400. Se pare că în jurul fabricii sunt sisteme de bruiaj care au dus la prăbușirea dronei.
  • Vânătoare de dezertori - FSB a început să-i vâneze pe rușii care au părăsit țara după anunțul de mobilizare și apoi au revenit în țară.
  • Arestat pentru un abțibild - Un om de afaceri din Moscova a fost arestat și este judecat pentru discreditarea armatei, pentru că a lipit pe mașină un abțibild cu textul „Nu războiului”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇