Un lunetist ucrainean explică de ce Kalașnikov e cea mai bună armă în luptele cu rușii

Un lunetist ucrainean explică de ce Kalașnikov e cea mai bună armă în luptele cu rușii

Confruntările dintre lunetiștii de pe linia frontului nu seamănă cu cele din filme. Războiul din Ucraina e diferit, iar trăgătorii ucraineni au fost nevoiți să se reprofileze și să treacă la alt tip de acțiune, dezvăluie un instructor al forțelor Kievului.

Pentru câțiva lunetiști ucraineni implicați în luptele din preajma Bahmutului, armele scumpe, de mare precizie și cu bătaie lungă, nu sunt prima alegere în luptele cu rușii.

Artiom, un instructor de lunetiști din armata ucraineană, a spus într-un interviu pentru Military Times că preferă o pușcă automată Kalașnikov - cunoscută și ca AK - cu vizor termic în locul unei arme scumpe de mare precise.

"Credeți sau nu, asta, cu un dispozitiv optic potrivit, e cea mai eficientă armă pe care am folosit-o în acest război", a spus Artiom despre pușca lui automată. "O pușcă pentru lunetiști costă 20.000 sau 30.000 de dolari și poate ucide un singur rus repede. Un AK te poate apăra împotriva unui asalt întreg", a adăugat el.

ADVERTISING

Recordul lui într-o singură luptă este de 15 inamici eliminați în trei ore.

Chiar dacă în luptă trag în ruși cu armele lor, Artiom și elevul său, Ievhen, fac instruirea pentru tragerile de precizie cu arme performante de producție occidentală. Artiom folosește un model Accuracy International de calibrul 308, Artiom preferă Victrix Scorpio V, o pușcă italiană de calibru 338.

Dotarea de tip occidental, în stil NATO, a fiecărui trăgător reprezintă o schimbare evolutivă față de abordarea sovietică a forțelelor armate ale Ucrainei din anii trecuți.

"SUA, Marea Britanie, Canada - aceste țări sunt în fruntea echipamentului modern. Noi încercăm să imităm ceea ce folosesc ei", a spus instructorul.

Operațiunile lunetiștilor au contribuit la respingerea ofensivei ruse în primele săptămâni ale invaziei, când trăgătorii de elită au eliminat ofițeri importanți din armata rusă, provocând teamă și confuzie în rândurile trupelor ruse. Tacticile lor au fost analizate de experții NATO pentru pregătirea în caz de invadare de către Moscova a teritoriului alianței.

Acest tip de luptă s-a dovedit vital în primele șase săptămâni ale războiului. Pe măsură ce forțele mecanizate ruse au pătruns în Ucraina, condițiile pentru operațiunile lunetiștilor s-au redus simțitor. În schimb, au devenit prioritare echipele mobile de lunetiști, capabile să lovească coloanele ruse izolate, adesea sub acoperirea infanteriei. Compuse din veterani și din partizani, grupurile restrânse au provocat pierderi însemnate armatei ruse.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ultimele luni, lunetiștii au fost tot mai puțin necesari, întrucât linia frontului s-a schimbat. Artiom și alți trăgători de elită s-au reprofilat, acționând în echipe de sabotaj, plantând mine, distrugând convoaie feroviare rusești și adunând informații pentru planificarea raidurilor.

Artiom, care a luat parte la respingerea rușilor din nordul Ucrainei, apoi a luptat în Donbas, a trecut de câteva ori pe lângă moarte. El spune că pe front nu există dueluri ca în filme precum "Enemy at the Gates", despre bătălia de la Stalingrad din Al Doilea Război Mondial, cu care a fost deseori comparată bătălia pentru Bahmut.

"Duelurile lunetiștilor sunt doar o prostie din filme", a precizat el, adăugând că rușii folosesc tiruri de mortiere ca să-i lovească. "Sau, dacă n-avem noroc, fosfor alb", substanță care pârjolește câmpul de luptă.

În prezent, în zona Bahmutului nu mai este mare nevoie de lunetiști. "Este tipul de bătălie decisă de artilerie și de infanteria obișnuită. N-are niciun sens să riști forțe foarte specializate când bombardamentele te pot ucide atât de ușor", a explicat Ievhen.

ADVERTISING

În luna martie au apărut relatări potrivit cărora unitățile ucrainene din Bahmut care nu au drone și alte echipamente moderne folosesc un manechin pe care îl ridică deasupra tranșeelor pentru a depista pozițiile lunetiștilor ruși - o metodă din Primul Război Mondial.

Manechinul e o imitație cu proporțiile unei persoane reale și este echipat cu uniformă, o cască și o mască de gaze pe figură pentru a fi greu de identificat de la distanță prin lunetă. În spatele manechinului ridicat pe sacii de pământ stă într-o poziție sigură un soldat cu un periscop care urmărește de unde vine focul inamic. Dacă lunetistul rus trage spre manechin, poziția sa este depistată și atacată de ucraineni.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇