Un judecător de la Curtea Supremă din Ucraina luptă pe front, ca lunetist

Un judecător de la Curtea Supremă din Ucraina luptă pe front, ca lunetist

Un judecător de la Curtea Supremă din Ucraina, Oleksandr Mamalui, luptă pe front în prima linie contra invadatorilor ruși, potrivit jurnalistului de investigație ucrainean Danilo Mokrik.

Mamalui a fost numit la Curtea Supremă în 2017 și a luptat și în perioada 2014-2015 contra rușilor, în estul Ucrainei. S-a înrolat ca lunetist în armata ucraineană, iar indicativul lui de apel este „avocatul”, relatează Sky News.

Primul lucru pe care Oleksandr Mamalui l-a făcut pe 24 februarie, când a început invazia rusă, a fost să se bărbierească, potrivit jurnalistului menționat. Apoi a plecat pe front și de atunci îi ia la țintă pe soldații inamici.

Judecătorul care a devenit lunetist nu este singurul magistrat ucrainean prezent pe front. Comisia juridică a Radei Supreme din Ucraina a anunțat în martie că de la începerea invaziei armatei ruse, 23 de judecători au fost mobilizați în armata ucraineană, potrivit ziarului Ukrainska Pravda.

ADVERTISING

Pe lângă cei mobilizați, alți 12 judecători s-au alăturat ca voluntari forțelor de rezistență care apără orașele și regiunile ucrainene.

Potrivit reprezentanților comisiei menționate, "judecătorii participă activ la rezistența națională", fiind înrolați în grupurile voluntare de luptă ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rada Supremă a Ucrainei recomandă ca acești magistrați să servească în cadrul Forțelor de Apărare Teroristă, întrucât încheierea unor astfel de contracte nu va încălca regulile de incompatibilitate ale profesiei.

ADVERTISING

Potrivit datelor oficiale, la sfârșitul anului 2020 în Ucraina activau 5.363 de judecători, notează Ukrainska Pravda.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇