Ce este "metoda manechinul", cu care ucrainenii îi depistează pe lunetiștii ruși (Foto)

Ce este "metoda manechinul", cu care ucrainenii îi depistează pe lunetiștii ruși (Foto)

Unitățile ucrainene care nu au drone și alte echipamente moderne folosesc o strategie arhaică, dar eficientă, pentru a detecta poziția lunetiștilor inamici.

Războiul din Ucraina a adus pe front tehnică militară ultramodernă laolaltă cu arme și strategii vechi care amintesc de cele două conflagrații mondiale. Forțele ucrainene care nu au în dotare drone și alte echipamente sofisticate aplică o tactică din Primul Război Mondial, folosind un manechin pe care îl ridică deasupra tranșeelor pentru a-i depista pe lunetiștii ruși.

ADVERTISING

Manechinul e o imitație cu proporțiile unei persoane reale și este echipat cu uniformă, o cască și o mască de gaze pe figură pentru a fi greu de identificat de la distanță prin lunetă. Brigada 24 mecanizată a armatei ucrainene îl folosește la Bahmut, relatează The Drive.

În spatele manechinului ridicat pe sacii de pământ stă într-o poziție sigură un soldat cu un periscop care urmărește de unde vine focul inamic. Dacă lunetistul rus trage spre manechin, poziția sa este depistată și atacată de ucraineni.

ADVERTISING

Metoda manechinului a fost folosită pe scară largă în Primul Război Mondial, dar a fost descoperită cu mult timp înainte: există dovezi istorice despre folosirea sa în China antică, pentru atragerea săgeților inamicului care puteau fi luate și trase înapoi spre aceștia, notează publicația citată.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇