- Peste 11.000 de soldați ucraineni au murit de la începutul invaziei, conform unor estimări ale experților militari americani.
- Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, anunță că forțele Kremlinului controlează 97% din regiunea Lugansk.
- Principala calitate a unui lunetist este capacitatea acestuia de a lucra și de a lua decizii de unul singur.
- 12 generali ruși au fost uciși de forțele speciale din Ucraina, un număr neobișnuit de mare.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că în luptele din Donbass mor zilnic câte o sută de militari ucraineni. Maxim Maievski e unul dintre ei.
Lunetistul în vârstă de 34 de ani, înrolat ca voluntar în Batalionul 24 Mecanizat al Brigăzii Separate a Forțelor Armate ale Ucrainei, și-a pierdut viața la începutul lunii mai, în luptele din regiunea Lugansk. Tânărul era din Rozdil, o localitate situată la sud de Liov.
Dintr-un video postat pe Instagram de Olga Freimut, o vedetă a televiziunii din Ucraina, care-l cunoscuse, fiind din același oraș, descoperim un bărbat puternic, calm, cu o privire limpede, o față rotundă, nebărbierit și preocupat.
“Uitați-vă în ochii lui”, a scris Olga Freimut ,pe contul său de Instagram, “e atât de multă dragoste în ei”, a adăugat vedeta.
Maxim Maievski a fost înmormântat în cimitirul Lichakiv din Liov, un muzeu în aer liber al zbuciumatei istorii a Ucrainei.
În acest cimitir se afla și un monument dedicat soldaților sovietici, demolat în octombrie 2021. Piesa centrală, o stea cu secera și ciocanul, a fost expusă în Muzeul Terorii din localitate.
„Sunt cu adevărat bucuros că acest simbol al totalitarismului va fi, în sfârșit, îndepărtat… Sper că în viitorul apropiat vor fi demontate și celelalte stele similare care se mai află în oraș”, a declarat la vremea respectivă Volodimir Lisak, membru al Societății Viitorului din Liov, organizație care s-a ocupat de îndepărtarea simbolurilor sovietice.
Acum, pe Câmpul lui Marte, cum e numită zona din cimitir care fusese dedicată comunismului, au loc ceremoniile în cinstea sacrificiului suprem făcut de militarii ucraineni în lupta cu rușii.
Paradoxal, locul care marca dominația imperiului sovietic asupra Ucrainei a devenit unul în care sunt însoțiți cu onoruri militare, pe ultimul drum, luptătorii care și-au dat viața pentru independența acestei țări.
Olga Freimut, 40 de ani, este o cunoscută prezentatoare TV din Ucraina. A lucrat pentru BBC, dar s-a întors în țară unde a realizat și prezentat mai multe emisiuni la posturile naționale. A produs una dintre cele mai de succes emisiuni ale postului Novy Kanal, intitulată Revizor, unde investiga politicieni și personalități publice din Ucraina - Foto: Instagram
De ce acest război teribil îi ia pe cei mai buni dintre noi?
Un cer înnorat contemplă durerea celor care au venit să-și ia adio de la lunetistul Maxim Maievski, unul dintre miile de eroi ucraineni care s-au sacrificat pentru libertatea țării lor.
Coroane galbene și albastre, culorile naționale, sunt depuse pe mormântul proaspăt.
Un soldat înalt și slab, marcat de suferință, se apropie și așază un coș cu flori. Pe chipul lui întunecat e adunată suferința războiului. Pe umeri poartă un rucsac ca și cum, după acest trist episod în care-și ia la revedere de la Maxim Maievski, camaradul mort, se va întoarce la luptă, înfruntându-și propriul destin.
Într-o ceremonie militară, tatăl lui Maxim Maievski a primit drapelul Ucrainei, în timp ce soldații strânși în jurul sicriului salutau.
Înmormântările cu onoruri militare fac parte din cotidian. Durerea e prezentă în toate comunitățile, mari sau mici.
În jur de 11.000 de militari ucraineni și-au pierdut viața de la începerea invaziei și până acum, conform estimărilor făcute de specialiști ai Pentagonului.
Cifrele date publicității de Ministerul Apărării din Ucraina sunt mult mai mici - 3.000 de militari morți și 10.000 de răniți.
“Doamne, de ce acest război teribil îi ia pe cei mai buni dintre noi, pe cei mai curajoși, pe cei mai umani, pe cei mai frumoși? Acest război schilodește trupurile și sufletele. Cât timp vor mai răni inima întregii Ucraine? Doamne, dă-le putere apărătorilor noștri să supraviețuiască, să câștige și să se întoarcă sănătoși acasă. Slavă eroilor noștri! Memorie veșnică lui Maxim și putere părinților și rudelor de a trece prin această durere insuportabilă”, a scris Natalia Poroșenko, într-o postare pe Instagram.
Pariul lui Putin
Moartea lunetistului Maxim Maievski a reprezentat un semnal al confruntărilor ce urmau să vină. În Lugansk se duc lupte intense și sângeroase de mai multe săptămâni. Forțele Kremlinului au aruncat în joc tot ce au avut pentru a obține controlul sud-estului Ucrainei.
Declarații ale oficialilor de la Moscova dau de înțeles că se apropie de acest obiectiv, deși situația de pe front nu e clară. Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, a anunțat că forțele Moscovei controlează 97% din teritoriul regiunii Lugansk.
“Vladimir Putin încearcă să transforme invazia din Ucraina într-un brutal concurs de ambiții. El pariază că armata sa va distruge voința colectivă a ucrainenilor de a lupta pentru țara lor. Probabil, consideră că el nu va ceda niciodată”, a scris expertul Frederik W. Kagan, pentru publicația “Time”.
“Dacă ucrainenii pot înfrunta actuala furtună rusă de pe frontul de est și, apoi, vor ataca forțele epuizate ale Kremlinului, au încă toate șansele să-și elibereze poporul și teritoriul”, a mai adăugat acesta.
În luptele de pe frontul de est al Ucrainei, forțele ruse controlează o mare parte din orașul Severodonețk, dar încă au loc lupte în suburbiile industriale ale localității. Regiunea Lugansk e în mâinile Moscovei, confirmă și experții militari occidentali.
Într-un război convențional, lunetiștii sunt considerați un pericol letal de către militarii inamici. 12 generali ruși au fost uciși în Ucraina, un număr neobișnuit de mare, iar lunetiștii ucraineni au avut rolul lor în vânarea ofițerilor de grad înalt.
Ce trebuie să știe un lunetist
Oficialii de la Kiev nu au dezvăluit contextul în care Maxim Maievski și-a pierdut viața, dar faptul că un voluntar a fost antrenat și a acționat ca lunetist arată că avea calitățile necesare pentru a executa operațiuni militare complicate.
„Nimeni din armată nu vrea ca o persoană exaltată să fie lunetist. Principala calitate este aceea de a fi capabil să lucrezi singur. Trebuie să fii independent. Un lunetist luptă de multe ori singur, departe de unitatea sa. Trebuie să fie capabil să ia deciziile corecte, fără a fi nevoie să sune și să întrebe ce trebuie să facă sau pe cine să împuște”, a declarat un instructor al Școlii de Lunetiști din cadrul Marinei Militare SUA.
Pentru a fi selectat pentru această poziție, militarii candidați urmează un curs de două luni în care, zilnic, sunt programate antrenamente fizice și trageri în poligon, se arată într-o descriere a școlii.
În plus, soldații participă la exerciții în care deprind să acționeze în teren. De asemenea, se pregătesc să estimeze distanța, curenții de aer, presiunea și aplicarea diverselor tactici. Cursul dezvoltă trei abilități principale: alegerea țintei, observarea acesteia și urmărirea ei, conform prezentării publicate de școala de lunetiști.
“Această abilitate militară nu poți s-o deprinzi, citind o carte. Trebuie să repeți din nou și din nou, iar dacă renunți pentru o vreme poți pierde o mare parte din însușirile asimilate. Din păcate, e o abilitate perisabilă”, a explicat un instructor militar.
Din păcate, Maxim Maievski a murit înainte de sfârșitul războiului. La doar 34 de ani, a plecat din această lume, fără să știe dacă țara pentru care s-a sacrificat va supraviețui sau nu.