Cine a fost generalul rus Roman Kutuzov, cum a fost ucis în Ucraina și de ce armata lui Putin pierde atât de mulți comandanți

Cine a fost generalul rus Roman Kutuzov, cum a fost ucis în Ucraina și de ce armata lui Putin pierde atât de mulți comandanți

Generalul-maior rus Roman Kutuzov conducea o operațiune în jurul orașului Nikolaiev, duminică, în momentul în care trupele ucrainene au respins un atac al rușilor în regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Câteva ore mai târziu, reporterul televiziunii de stat ruse Alexander Sladkov a anunțat decesul generalului într-o postare pe Telegram, în care a salutat curajul acestuia.

Vestea morții lui Kutuzov dă o nouă lovitură Forțelor Armate ale Rusiei, care au fost afectate de pierderi mari ale comandanților de rang înalt de la invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, au declarat analiștii pentru Moscow Times.

ADVERTISING

După ce și-au regrupat trupele în estul Ucrainei la începutul lunii aprilie, forțele ruse și-au concentrat cea mai mare parte a puterii de foc în regiunea Lugansk, care este parțial controlată de separatiștii pro-Moscova.

În ultima săptămână, forțele ruse au încercat să captureze orașul strategic Severodonețk din Lugansk. În ciuda mai multor contraatacuri ucrainene de succes în oraș, în weekend, guvernatorul de la Lugansk, Serghei Gaidai, a declarat luni că situația de acolo rămâne „dificilă”.

Orașul Nikolaiev se află la vest de Severodonețk, iar unele rapoarte arată că Kutuzov era foarte aproape de linia frontului când a fost ucis.

ADVERTISING

Potrivit lui Sladkov, Kutuzov este al patrulea general rus care a fost ucis în Ucraina. Kremlinul a confirmat oficial doar trei, în timp ce surse media occidentale au spus că sunt cel puțin 12.

Generalul-maior Kutuzov a fost comandant al Armatei a 5-a a Rusiei, iar mai apoi adjunct al comandantului Armatei a 29-a.

De ce mor așa mulți comandanți

Generalii-maior sunt printre cele mai înalte figuri care luptă în Ucraina. Cu un grad mai mare decât un colonel, rolul lor presupune a fi comandant al unei anumite divizii, ceea ce înseamnă că sunt însărcinați cu „comanda imediată” a unui număr mare de trupe, a spus analistul militar independent Pavel Luzin.

ADVERTISING

Analiştii atribuie rata mare de mortalitate a generalilor ruşi în Ucraina problemelor de comunicare de pe câmpul de luptă, aducându-i mai aproape de linia frontului pentru a da ordine.

„Există probleme cu comunicarea și luarea deciziilor. Astfel că generalii-maior stau foarte aproape de primele linii pentru a se asigura că ordinele care vin de la Moscova sunt executate”, a spus Luzin.

Moartea unor astfel de militari de rang înalt servește ca o lovitură majoră pentru nivelul de experiență militară a forțelor ruse pe câmpul de luptă, potrivit Sam Cranny Evans, analist militar la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra.

Potrivit numeroaselor rapoarte, Rusia a desfășurat soldați tineri și fără experiență în Ucraina, ceea ce a dus la rate mari de decese și progrese lente pe câmpul de luptă.

Potrivit unei postări pe Telegram a grupului Kremlin WarGonzo – care este condus de jurnalistul rus Semyon Pegov – generalul Kutuzov a luptat în Siria, unde a fost descris ca fiind unul dintre cei mai „autoritari și eficienți dintre comandanții forțelor ruse din Siria."

Se presupune că Kutuzov a fost trimis în zonele în care luptele au fost cele mai dure, se arată în postare.

Vestea morții lui a șocat bloggerii militari ruși pro-război, care l-au descris pe Kutuzov drept unul dintre cei mai competenți generali ai Forțelor Armate Ruse.

„Principiile lui, comportamentul, neînfricarea, chiar și numele lui Roman Kutuzov - totul a fost un exemplu de imagine adevărată a unui tată-comandant”, a scris Sladkov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇