Ziua 139 de război. Operaţiune specială a serviciilor secrete ucrainene în spatele liniilor inamice

Ziua 139 de război. Operaţiune specială a serviciilor secrete ucrainene în spatele liniilor inamice

Ucraina a intrat în ziua 139 de război, iar bombardamentele continuă. Atacurile rușilor care lovesc fără milă fac tot mai multe victime în rândul civililor.

În Donețk au mai rămas doar 20% dintre locuitori. Ceilalți au fugit din calea războiului.

Ucrainenii au distrus un mare depozit de muniții, iar ruşii susţin că au ucis mulţi mercenari străini, inclusiv 21 din România.

În plus, Kievul anunţă eliberarea a 5 ucraineni în urma unei „operaţiuni speciale” în regiunea Herson, în spatele liniilor inamice.

ADVERTISING

Situația pe front:

  • Trupele ruseşti au lansat noaptea trecută mai multe lovituri cu rachete asupra oraşului Nikolaiev.
  • Numărul morților în urma atacului rusesc cu rachetă asupra unui bloc de apartamente din orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei a crescut la cel puțin 35, iar căutările de salvare nu s-au încheiat încă, la patru zile de la atac. Zelenski a acuzat Moscova că aici a vizat în mod deliberat civilii.
  • Cel puțin șase persoane au murit în urma atacurilor cu rachete de luni dimineață asupra Harkovului. Printre cei uciși se numără un tată și fiul său, de 17 ani.
  • Aproximativ 80% dintre rezidenții din regiunea de est a Ucrainei, Donețk, au fugit, a spus guvernatorul acesteia. Pavlo Kirilenko a precizat că au mai rămas aproximativ 340.000 de oameni.
  • Trupele ruse continuă să obțină mici câștiguri teritoriale în Donețk, după ce au preluat controlul asupra orașului Hrihorivka, se arată în raportul Ministerului Apărării din Marea Britanie.
  • Armata ucraineană a anunţat începerea unei contraofensive împotriva trupelor ruse care ocupă zone din regiunea Herson. Un mare depozit rusesc de arme a fost lovit în localitatea Nova Kahovka. În urma acestui atac, un obuzier şi echipamente militare au fost distruse, iar trupele ruse au pierdut peste 50 de soldaţi, potrivit părţii ucrainene.
  • 5 ucraineni care erau deţinuţi de armata rusă în regiunea Herson au fost eliberaţi în urma unei ”operaţuni speciale” a serviciilor militare ucrainene de informaţii, anunţă Kievul.
  • Rusia susţine că a ucis mulţi mercenari străini care luptă în Ucraina, inclusiv 21 din România. În informarea sa operațională zilnică, fără a prezenta vreo dovadă, Ministerul rus al Apărării afirmă că numărul total de mercenari activi în Ucraina nu este de 20.000, cât susține Kievul, ci de aproximativ 2.700.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Gaz și economie:

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Rusia va încerca nu doar să limiteze livrările de gaze către Europa, ci chiar să le oprească complet, ”în cel mai acut moment”. ”Rusia nu a jucat niciodată după reguli în sectorul energetic”, a afirmat Zelenski. El a criticat decizia Canadei de a permite exportul unei turbine vitale pentru a ajuta la repararea gazoductului Nord Stream 1.
  • Germania și Cehia au semnat o declarație comună, prin care se angajează să depășească dependența Rusiei de combustibilii fosili și să accelereze tranziția la energia cu emisii scăzute de carbon.
  • UE a sechestrat până acum active în valoare de 13,8 miliarde de euro deținute de oligarhi și alte entități rusești.
  • O nouă rundă de discuții între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU privind exporturile de cereale din Ucraina va avea loc miercuri, la Istanbul.
  • O delegaţie rusă şi una ucraineană, dar şi reprezentanţi ONU se întâlnesc miercuri, la Istanbul, pentru a negocia o reluarea a livrărilor, la Marea Neagră, a cerealelor blocate din cauza războiului rus.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇