Violențe în Franța: Guvernul scoate blindatele pe străzi, limitează transportul în comun și ieșirile minorilor

Violențe în Franța: Guvernul scoate blindatele pe străzi, limitează transportul în comun și ieșirile minorilor

Guvernul francez a decis să scoată blindatele pe străzi și să impună mai multe restricții, în încercarea de a reduce violențele care au loc de trei nopți în mai multe orașe din Franța, după ce un adolescent a fost împuşcat mortal marţi de un poliţist.

Potrivit AFP și EFE, preşedintele Emmanuel Macron a plecat de la summitul european desfăşurat la Bruxelles fără a mai susţine o conferinţă de presă, pentru a conduce celula ministerială de criză.

După această reuniune, şefa guvernului, Elisabeth Borne, a anunţat desfăşurarea de forţe mobile suplimentare şi a blindatelor jandarmeriei.

"Evenimentele de mare amploare" vor fi anulate în toată ţară, pentru a avea mai multe forţe de ordine disponibile. De asemenea, autobuzele şi tramvaiele, adesea atacate de manifestanţii violenţi, nu mai circulă începând de la ora locală 21:00.

ADVERTISING

Preşedintele Macron a acuzat reţelele de socializare că alimentează această violenţă, astfel că a fost convocată vineri după-amiază o reuniune a guvernului cu reprezentaţii acestora pentru a le atrage atenţia asupra responsabilităţii ce le revine. Şeful statului a menţionat în special Snapchat şi TikTok, platforme pe care se organizează "adunări violente".

Guvernul francez va consolida şi controalele vamale pentru a opri intrarea în ţară a produselor pirotehnice, iar ministrul justiţiei Eric Dupond-Moretti a emis un ordin ce interzice ieşirile minorilor pe timpul nopţii, le-a cerut părinţilor să-şi îndeplinească obligaţiile legale, riscând în caz contrar sancţiuni, şi a luat măsuri pentru "consolidarea audierilor imediate" ale persoanelor violente deferite instanţelor.

Adolescentul ucis, pe nume Nahel, în vârstă de 17 ani şi cu un cazier încărcat, a fost oprit de poliţişti la un control rutier la Nanterre, în regiunea pariziană. Neavând permis de conducere, el a încercat să se sustragă controlului şi a fost împuşcat de un poliţist, care acum este cercetat penal.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇