Vaccinarea obligatorie împotriva Covid a angajaţilor din sectorul public din Slovenia e neconstituţională

Vaccinarea obligatorie împotriva Covid a angajaţilor din sectorul public din Slovenia e neconstituţională

Curtea Constituţională a Sloveniei a decis luni că o măsură de a impune vaccinarea obligatorie împotriva Covid a angajaţilor din sectorul public, dacă aceştia nu pot face dovada trecerii prin boală, nu este constituţională.

Guvernul sloven plănuise să impună această măsură începând cu 1 octombrie, însă Curtea Constituţională a blocat aplicarea ei până la o decizie definitivă, transmite Reuters.

”O asemenea condiţie este comparabilă cu vaccinarea obligatorie, care necesită mai întâi o modificare a legii privind bolile infecţioase”, a indicat Curtea, potrivit agenţiei naţionale de presă STA.

ADVERTISING

Slovenia a vaccinat până acum cu schema completă în jur de 55% din cei 2 milioane de locuitori, sub media din UE, iar guvernul încearcă să impulsioneze imunizarea.

Măsuri ale unor state UE de a face obligatorie vaccinarea împotriva Covid a tuturor persoanelor - în frunte cu Austria, planuri similare fiind discutate şi în Germania - sau a angajaţilor care lucrează cu publicul, ori de a-i plasa în lockdown pe nevaccinaţi au declanşat proteste ale celor care consideră că li se încalcă libertăţile personale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Începând din octombrie, Slovenia traversează o creștere a infectărilor, deşi numărul de cazuri a scăzut în ultimele zile. Duminică au fost raportate 775 de cazuri noi, faţă de 1.116 sâmbătă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇