Un anunț de angajare considerat discriminatoriu l-a costat scump pe patronul unui magazin

Un anunț de angajare considerat discriminatoriu l-a costat scump pe patronul unui magazin

Proprietarul unui magazin din Barcelona s-a trezit cu o amendă de 7.500 de euro, după ce a dat un anunț în care arăta că e în căutarea unei femei de peste 40 de ani pentru postul de asistentă de vânzări și a fost reclamat pentru discriminare.

Javier Marcos, care deține un mic magazin în zona Fort Pienc din Barcelona, susține că a vrut doar să o înlocuiască pe singura lui angajată, care urmează să iasă la pensie, cu cineva cu un profil asemănător, relatează The Guardian.

"N-am avut nicio intenție de a discrimina pe cineva. De fapt, am vrut să dau o șansă unui grup de persoane care găsește greu un serviciu", a explicat el, adăugând că magazinul e frecventat mai mult de femei.

ADVERTISING

Marcos a retras anunțul de pe site după ce a fost avertizat de Inspecția Muncii că va fi amendat. Deși s-a supus, inspectorii au continuat, însă, acțiunea, pe motiv că anunțul reprezenta o formă de discriminare pe criterii de sex și de vârstă. Ei susțin că discriminarea pe bază de sex este permisă doar atunci când natura jobului o impune, cum ar fi un post în vestiarul femeilor din sala de fitness.

"Speram doar că o să fie coadă la ușă, dar în schimb m-am ales cu o amendă: Sunt o grămadă de bani pentru o afacere mică", a spus bărbatul. Singura concesie pe care a obținut-o este o reducere de 4.500 de euro, dacă achită amenda în termen de 30 de zile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Patronul știe că trebuie să plătească, dar arată cu degetul spre guvernul Cataloniei care derulează o campanie pentru a încuraja mai multe femei să devină pompier. În prezent, doar 3% din posturile de pompieri sunt ocupate de femei, iar guvernul a lansat o campanie video de recrutare cu sloganul FemEquip, un joc de cuvinte care înseamnă atât "facem o echipă", cât și "echipa femeilor". "Care-i diferența între anunțul meu și al lor?", a întrebat Marcos, revoltat.

T.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇