Procurorul Sorin Lia, șef cu delegație al Parchetului Judecătoriei Corabia, co-președinte la Asociației Inițiativa pentru Justiție, a fost reclamat la CNCD de către o judecătoare care îl acuză de discriminare împotriva anumitor categorii de mame și copii.
Presa a publicat recent o postare a procurorului Sorin Lia referitoare la buna reputație a unei judecătoare.
De menționat că buna reputație este o condiție pentru intrarea și menținerea în magistratură. Prin Decizia 187/2021, CCR a cerut ca legiuitorul să definească precis criteriile în funcție de care este evaluată buna reputație.
În sesizarea la CNCD, judecătoarea reclamantă arată că procurorul Sorin Lia a încălcat disp. art. 2 alin. 5 din OG 137/2000 și astfel a creat „un cadru degradant, atât în ceea ce privește o femeie care a născut un copil pe care îi crește singură, precum și din perspectiva copiilor aflați în această situație. (...)
În conținutul mesajului se regăsesc elemente de discriminare ce vizează un grup de persoane - respectiv femeile care au născut copii cu privire la care paternitatea nu este legal stabilită. Această categorie de femei, din punctul de vedere al persoanei reclamate, nu beneficiază de bună reputație.
Apreciez că în cauză este incidentă și discriminarea din perspectiva copilului, între copii născuți din căsătorie sau cu privire la care tatăl își asumă paternitatea și copii născuți în afara căsătoriei cu privire la care paternitatea nu este asumată.”
I-am solicitat procurorului Sorin Lia un punct de vedere în privința acestei sesizări la CNCD, pe adresa de email a Parchetului Corabia și prin mesaj pe Facebook.
La câteva minute după ce am primit de la PJ Corabia confirmarea primirii solicitării (vineri 23 sept ora 13.36) dl procuror Lia a postat pe Facebook (ora 16.21) un text explicativ pentru postarea reclamată, cu trimitere la patru complicate spețe ipotetice.
Peste alte câteva minute dl procuror Lia a răspuns la solicitarea de a formula un punct de vedere cu o trimitere la această postare.
Anul acesta, procurorul Sorin Lia a candidat pentru un loc în CSM, ocazie cu care s-a prezentat astfel:
“Sunt procuror din anul 2011 și am grad profesional de Parchet de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, candidând de la parchetele de pe lângă judecătorii pentru un loc în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii. Sunt absolvent al Academiei de Poliție București, promoția 2004.
Din anul 2011 până în anul 2018 am lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, iar din anul 2018 am ocupat funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, în prezent fiind prim procuror delegat la aceeași unitate de Parchet.”
Așadar, dl Lia încasează salariu de procuror în cadrul PICCJ, dar muncește efectiv la Pachetul Judecătoriei Corabia, soluționând spețe de complexitatea celor aflate în competența acestui nivel de jurisdicție.
Sorin Lia este unul dintre candidații învinși în primul tur care au cerut organizarea unui al doilea tur al alegerilor pentru CSM. L-a pierdut și pe acesta.
Surse judiciare susțin că în postarea reclamată dl Lia ar fi vizat o anume judecătoare de la Curtea de Apel Craiova care, cu câteva zile înainte, pronunțase o achitare într-un dosar intrumentat de dl procuror Lia, inclusiv pe motiv că supravegherea operativa din dosar a fost efectuata fără încuviințarea unui judecător. De asemenea, judecătoarea a reținut în cuprinsul deciziei că a fost folosit un colaborator neautorizat și au fost făcute cumpărări neautorizate.
Am solicitat un punct de vedere privind postarea procurorului Sorin Lia și de la celălalt co-președinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție, procurorul militar Bogdan Pîrlog.
În răspunsul său, dl Pîrlog neagă existența grupului pe care a fost făcută postarea, susține că nu știe despre existența postării redată în presă, minimalizează subiectul și preferă o atitudine agresivă față de demersul jurnalistic. "Subiectul nu mă interesează", spune dl procuror Pîrlog despre afirmațiile colegului său, acuzat la CNCD că a discriminat mame și copii. Aici integral răspunsul dlui co-președinte AIJ Bogdan Pîrlog.