Ucraina acuză forţele ruse că împiedică evacuarea Mariupolului şi că l-au răpit pe primarul Melitopolului. Zelenski cere eliberarea lui

Ucraina acuză forţele ruse că împiedică evacuarea Mariupolului şi că l-au răpit pe primarul Melitopolului. Zelenski cere eliberarea lui

Obuzele forţelor ruse au împiedicat vineri din nou evacuarea oraşului-port Mariupol, în timp ce în alte părţi forţele ruse au oprit unele autobuze cu persoane care încercau să fugă din regiunea Kiev, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Într-o înregistrare video, Vereşciuk a mai informat că unele evacuări planificate au avut succes, inclusiv 1.000 de persoane care au fost evacuate din satul Vorzel din regiunea Kiev, transmite Reuters.

În Mariupol au murit 1.582 de civili după 12 zile de la invazia forţelor ruse.

ADVERTISING

Tot vineri, Ucraina a acuzat forţele ruse că au încălcat legea internaţională prin răpirea primarului oraşului Melitopol din sud-estul ţării.

Război în Ucraina. Ziua 17 - vezi desfășurarea evenimentelor

Partea rusă nu a făcut comentarii despre soarta primarului Ivan Fedorov.

Ucraina susţine că forţele ruse l-au răpit pe primar după ce l-au acuzat în mod fals de terorism.

"Răpirea primarului din Melitopol este clasificată drept crimă de război în conformitate cu Convenţiile de la Geneva şi Protocolul adiţional, care interzic luarea de ostatici civili în timpul războiul", a declarat ministerul de externe al Ucrainei într-un comunicat.

ADVERTISING

La rândul său, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut eliberarea primarului din Melitopol, acuzând Rusia că acţiunle sale vor echivala cu ale teroriştilor ISIS.

”Acţiunile invadatorilor ruşi vor echivala cu acţiunile teroriştilor ISIS. Toată ţara a văzut că Melitopol nu s-a predat invadatorilor. (…) Ucraina cere eliberarea imediată a primarului din Melitopol şi garantarea securităţii tuturor conducătorilor comunităţilor din întreaga ţară (…) Dacă ”, a spus Zelenski.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇