A 17-a zi de război: Primar răpit, civili bombardați, tot mai multe gropi comune. Se face pace la Ierusalim în ”războiul pentru denazificarea Ucrainei”? (Foto & Video)

A 17-a zi de război: Primar răpit, civili bombardați, tot mai multe gropi comune. Se face pace la Ierusalim în ”războiul pentru denazificarea Ucrainei”? (Foto & Video)

Ucraina a rezistat și în a 17-a zi de război. Lupta pentru Kiev se întețește, ziua a început în capitală cu cele mai puternice bombardamente de la începutul invaziei și localitățile de la periferie sunt ruine.

Atacurile continuă și în alte orașe. Au fost bombardate un spital oncologic, un aerodrom militar și o moschee unde se adăposteau bătrâni și copii. Focurile de artilerie sunt în continuare îndreptate spre zonele rezidențiale, dar și asupra coridoarelor umanitare, și astăzi având victime printre refugiații care încercau să fugă de bombe.

În Mariupol situația continuă să fie foarte gravă. Autorităţile ucrainene au avertizat cu privire la ”o catastrofă umanitară” în oraşul care a fost încercuit de forţele ruse, fiind imposibile livrările de alimente şi medicamente. O situație critică este și în Melitopol, unde primarul a fost răpit de ruși, după ce a refuzat să colaboreze, iar forțele de ocupație au numit un alt edil, cu viziuni pro-ruse, care le-a cerut cetățenilor să accepte noua realitate. Oamenii însă au protestat cu sutele.

Emmanule Macron și Olaf Scholz au încercat din nou să-l convingă pe Vladimir Putin să oprească războiului, într-o convorbire de aproape două ore. Tot ce au obținut a fost același fir narativ: există victime civile pentru că ucrainenii folosesc cetățenii pe post de scuturi. ”Putin nu este încă pregătit să renunțe la război”, a concluzionat o sursă de la Elysee.

Președintele Zelenski a făcut noi declarații. Le-a cerut mamelor soldaţilor ruşi să împiedice trimiterea fiilor lor la război în Ucraina, a spus că doar vineri s-au predat 5-600 dintre aceștia și a prezentat și pierderile din rândul forțelor sale - 1.300 de soldați ucraineni au murit de la începutul invaziei. Zelenski a anunțat că Ucraina va lupta până la ultimul soldat și că singurul mod în care rușii vor cucerii Kievul e dacă îl rad de pe fața Pământului.

ADVERTISING

Între timp, se fac pregătiri pentru negocierile pentru pace, atunci când Putin va fi pregătit. Bulgaria a intrat în scenă, oferindu-se să găzduiască astfel de discuții, iar Zelenski a vorbit cu premierul Israelului, considerând că ar avea un efect benefic dacă prima întâlnire față în față de după invazie ar avea loc la Ierusalim.

O astfel de situația ar avea o simbolistică extrem de puternică, având în vedere că Zelensi e evreu și Putin a pornit războiul invocând că dorește ”denazificarea Ucrainei”.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele celei de-a 17-a zi de război din Ucraina:

01:17 - Închidem liveul celei de-a 17-a zi de război cu un interviu acordat de Volodimir Zelenski echipei Vice. Interviul a fost filmat în ziua 14, dar publicat astăzi. Vedem un președinte extenuat, cu cearcăne adânci, care uită și cum se zice în engleză la ”mâncare”. Vedem un președinte frustrat că NATO nu oferă ajutorul concret pe care ucrainenii îl așteaptă. Dar mai ales vedem un președinte mândru de poporul său, căruia i se luminează fața când vorbește de vitejia cu care ucrainenii opun rezistență rușilor. ”Ucraina va lupta până la ultimul soldat”, spune Zelenski.

Zelenskyy Predicts Putin Will Negotiate: ‘I Think He Sees That We Are Strong’

01:01 - Scriitorul brazilian Paulo Coelho a stârnit critici după ce a scris pe Twitter un mesaj conform căruia ”criza din Ucraina e o scuză convenabilă pentru rusofobie”.

Utilizatorii i-au răspuns furioși că Rusia comite crime împotriva umanității, ucide civili, femei și copii, bombardează spitale, maternități, școli, biserici și că ceea ce se întâmplă în Ucraina este război, nu criză.

ADVERTISING

”Am fost în Liov, Kiev, Odessa, Yalta, Cernobîl (Ucraina). Am parcurs cu trenul 10.000 de kilometri, de la Moscova la Vladivostok (Rusia). Da, este un război: dar nu dați vina pe oamenii de rând”, a răspuns scriitorul.

00:53 - Britanicii care găzduiesc gratis refugiați ucraineni pentru cel puțin 6 luni vor primi 350 de lire pe lună, a decis guvernul britanic, potrivit Sky News.

00:51 - Zelenski a avut sâmbătătă seara o nouă convorbire, de aproape o oră, cu premierul isaelian Naftali Bennet, despre o eventuală mediere a negocierilor pentru pace. Mai devreme, Zelenski anunțase că e dispus să poarte negocieri față în față cu Putin în Ierusalim.

00:48 - Autoritățile ucrainene au reușit să evacueze prin coridoarele umanitare 13.000 de civili sâmbătă, dublu față de ziua precendentă.

00:46 - Jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko a postat o imagine cu două cruci în curtea unui bloc din Irpin. Spune că acolo sunt înmormântați o mamă și fiul ei, uciși în bombardamemte. Înmormântările adecvate sunt imposibile în regiunile din jurul Kievului, din cauza bombardamentelor continue.

00:43 - Și în Bucha, oraș situat în nord-vestul Kievului, autoritățile au fost nevoite să recurgă la o groapă comună pentru a îngropa civilii care au căzut victime bombardamentelor rușilor. Groapa comună a fost săpata lângă o biserică.

00:40 - Fostul cancelar german Gerhard Schroeder s-a întâlnit joi seară şi a discutat timp de câteva ore cu preşedintele rus Vladimir Putin în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, a informat publicaţia Bild am Sonntag (BamS), fără a fi clar ce a reuşit să obţinut, transmite Reuters.

Fostul cancelar a părăsit Moscova sâmbătă dimineaţa devreme împreună cu soţia sa şi a zburat la Istanbul, mai scrie BamS, fără a dezvălui detalii despre conţinut celor două conversaţii.

ADVERTISING

00:38 - Președintele sârb Alexandar Vucic anunță că Serbia va reduce numărul de zboruri spre Rusia, la presiunile Occidentului.

00:26 - La Londra, protestele au fost îndreptate în special împotriva Polinei Kovaleva, fiica lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Oamenii au acuzat că e ”fiica unui criminal de război” și că-l ajută ”să spele bani în Marea Britanie”.

00:09 - Un adăpost din Sviatogorsk Lavra, în regiuna Donețk, a fost bombardat. Nexta citează informații conform cărora acolo se adăposteau mai multe femei și copii și că au fost înregistrate victime.

23:55 - După tânărul arestat pentru că avea o pagină cu 7 astericsuri pe ea, o altă rusoaica a fost arestată în Nizhni Novgorod pentru că ținea o pagină complet albă.

23:46 - Manifestații masive de susținere pentru Ucraina au avut loc sâmbătăt în Amsterdam, Berlin, Varşovia, Paris, Londra, Florenţa şi în multe alte oraşe.

Și de această dată, Zelenski le-a transmis, prin videoconferință un mesaj direct.

“Acest război nu este doar împotriva oamenilor noştri, nu doar împotriva ucrainenilor. Este un război împotriva valorilor care ne unesc. Împotriva abilităţii noastre de a trăi. De a trăi, nu de a ucide, cum procedează ruşii pe pământul nostru. (…) Puneţi presisune pe companiile din ţările voastre să părăsească Rusia, să nu sponsorizeze indirect acest război şi această tragedie.

Spuneţi-le politicienilor voştri să închidă cerul de deasupra Ucrainei pentru rachetele şi avioanele Rusiei. Pentru cei care au ucis 79 de copii şi mii de adulţi. Mii în 17 zile… Trebuie să fim uniţi în comunitatea Europeană. Este extrem de important pentru Ucraina. Asta va întări Europa. Asta va proteja Europa. Asta va opri războiul pentru totdeauna”, a fost mesajul lui Zelenski.

22:38 - În Melitopol, noul primar instalat de ruși, Galina Danilchenko, s-a adresat pentru prima oară cetățenilor.

Într-un discurs televizat, ea le-a transmis oamenilor că trebuie ”să se adapteze rapid la noua realitate, pentru a-și putea trăi viețile într-un mod nou, cât mai curând posibil”, potrivit Meduza.io.

Ea a acuzat că în oraș ”încă sunt oameni care vor să destabilizeze situația și fac apeluri la acțiuni extremiste”.

Primarul din Melitopol a fost răpit vineri de ruși. Zelenski a anunțat azi că are informații că e încă în viață, dar torturat.

22:31 - Poliția de Frontieră a Ucrainei anunță că peste 220.000 de ucraineni s-au întors în țară de la începutul războiului, din care 18.000 doar în ultimele 24 de ore.

Majoritatea sunt bărbați care au venit să își apere țara.

22:26 - Există rapoarte că 80 de ruși care au debarcat în regiunea Kherson au refuzat să lupte.

22:22 - Poliția din Zaporojie anunță că un tanc rusesc a strivit o mașină în care se aflau civili. Doi bărbați au murit și un adolescent a ars de viu după ce mașina a luat foc.

21:27 - Mexicul a trimis în România ajutoare umanitare pentru ucraineni.

„Un nou sprijin umanitar internaţional acordat cetăţenilor ucraineni a ajuns în România! În data de 12 martie 2022, un avion al Forţelor Aeriene Mexicane a transportat în România produse de cazarmament ce constau în saltele şi pături termice, acestea fiind parte a sprijinului acordat de către guvernul mexican cetăţenilor ucraineni aflaţi pe teritoriul ţării noastre”, arată o postare pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

21:24 - O manifestație uriașă de susținere a Ucrainei are loc în Florența, orașul italian fiind înrudit cu Kievul.

Președintele Zelenski a intrat prin videoconferință și le-a vorbit oamenilor adunați în piață.

🇺🇦 Intervento di Zelensky presidente Ucraina a #citieswithukraine (parte 1)

21:20 - Negocierile continuă între delegațiile rusă și ucraineană, dar online. Până acum au avut loc trei întâlniri față în față, toate fără rezultat.

21:08 - În jur de 6.500 de ruși care erau în vacanță în Thailanda au rămas blocați acolo după ce sancțiunile au fost puse în aplicare. Totodată, în aceeași situație sunt și 1.000 de ucraineni, care nu au cum să se întoarcă acasă, din cauza bombardamentelor Rusiei.

21:02 - Serviciul de Securitate al Ucrainei spune că a interceptat apeluri în care soldaților ruși din regiunea Harkov li se ordona să tragă în civili.

21:00 - Rușii încearcă să încercuiască și Kievul și să intre în capitală. Iată cum arată, pe 12 martie, concentrarea trupelor în jurul Kievului. Liniile roșii sunt rușii, cele albastre ucrainenii.

20:58 - Jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko prezintă imagini din Vasilkiv, localitate de la periferia Kievului. Imaginile prezentate sunt dintr-o școală distrusă de ruși în ultimele zile ale lui februarie.

20:52 - Zelenski spune că primarul din Melitopol este încă în viață, dar este torturat de rușii care l-au răpit.

20:51 - Auchan și Leroy Merlin anunță că vor rămâne în Rusia.

20:46 - PayPal anunță că din 18 martie va bloca portofelele electronice ale rușilor.

20:33 - Iată cum arată Harkovul după bombardamentele rușilor.

20:12 - Banca centrală a Rusiei a anunțat sâmbătă că a decis să nu redeschidă tranzacțiile bursiere la Bursa de la Moscova în perioada 14-18 martie, cu excepția unor tranzacții care nu se desfășoară pe piața liberă și a tranzacțiilor care utilizează sistemul de plăți SPFI, anunță Reuters.

20:06 - Două elicoptere rusești au fost doborâte în regiunea Kherson. Un pilot supraviețuit și a fost transportat la spital de ucraineni.

20:05 - Șapte civili au fost uciși după ce forțele ruse au tras asupra unui convoi de evacuare, acuză serviciile ucrainene de informații.

Potrivit unei declarații publice, oamenii - în majoritatea femei și copii - erau evacuați din Peremoha, în regiunea Kievului.

”După atac, forțele de ocupație i-au forțat pe supraviețuitori să se întoarcă în Peremoha și acum nu mai lasă pe nimeni să plece din sat”, se arată în declarația citată de Sky News.

Printre cele șapte persoane ucise se află și un copil.

19:47 - La acest moment aproape un milion de ucraineni nu au curent și 260.000 nu au gas, căile de alimentare fiind distruse de bombardamentelor rușilor, a anunțat Ministerul Energiei din Ucraina.

La Kiev, autoritățile locale se gândesc să instaleze Wi-fi în adăposturile antiaeriene, ca cetățenii să poată comunica în continuare.

19:32 - Ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a avertizat SUA cu privire la potențialele consecințe ale transferului de arme către Ucraina, afirmând că convoaiele cu arme străine ar fi "ținte legitime", scrie CNN.

"Am avertizat Statele Unite că aprovizionarea Ucrainei cu arme din mai multe țări, orchestrată de ele nu este doar o mișcare periculoasă, ci sunt acțiuni care transformă convoaiele corespunzătoare în ținte legitime", a adăugat el.

19:05 - În jur de 2.000 de oameni au fost evacuați sâmbătăt din Kiev.

18:29 - Guvernul de la Moscova a stabilit prin decret care sunt zonele unde vor fi trimiși refugiații din regiunea separatistă Donbas. Potrivit decretului, peste 95.000 de refugiați vor fi distribuiți în toate regiunile, mai puțin în Moscova, St. Petersburg și Sevastopol.

Belgorod, Voronezh, Kursk, Rostov, Crimeea, Krasnodar și Krasnoiarsk sunt regiunile care vor primi cei mai mulți refugiați.

18:24 - Forbes Ucraina a făcut un calcul al pierderilor militare ale Rusiei de la începutul invaziei.

Adunate, toate echipamentele și vehiculele distruse sau capturate de ucraineni îi costă pe ruși 700 de miliarde de ruble (peste 5,1 miliarde de doari).

Forbes a făcut calculele pe baza datelor oferite de Statul Major din Ucraina, care a raportat că forțele ucrainene au distrus 2.593 de obictive militare ruse, între care 58 de avioane, 83 de elicoptere, 363 de tancuri și 1.205 de vehicule de luptă.

18:11 - ”Rusia nu poate obține controlul Kievului decât dacă îl rade de pe fața Pământului”, a avertizat sâmbătă Zelenski, care a criticat din nou NATO pentru ”lipsa de curaj”.

18:01 - Rosatom, instituția rusă care se ocupă cu controlul activităților nucleare, a anunțat că lucrează în coordonare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a lua măsurile de securizare a fostei centrale de la Cernobîl.

Rosatom spune că specialiști ruși sunt pe teren pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a complexului, dar că personalul ucrainean deține controlul și la Cernobîl, și la Zaporojie.

17:54 - Forţele ruse de ocupaţie plănuiesc să pună în scenă un "pseudo-referendum" pentru independenţă în oraşul port Herson pentru a crea o regiune separatistă, a declarat sâmbătă adjunctul şefului consiliului local, relatează Reuters.

"Crearea unei republici va transforma regiunea noastră într-o gaură fără speranţă, fără viaţă şi fără viitor", a postat Serghei Hlan pe social media.

17:23 - Zelenski a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă la Kiev, că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși în primele 17 zile ale invaziei rusești, scrie BBC. Surse occidentale au estimat vineri că aproximativ 6.000 de soldați ruși au fost de asemenea uciși în această perioadă.

Zelenski mai spus că aproximativ 500-600 de soldați ruși s-au predat vineri forțelor ucrainene.

17:16 - Deutsche Bank a declarat că nu se retrage complet din Rusia, stârnind furia investitorilor și contrastând cu băncile de pe Wall Street care au rupt legăturile cu această țară din cauza invaziei Ucrainei, scrie Reuters.

"Suntem adesea întrebați de ce nu ne retragem complet din Rusia. Răspunsul este că acest lucru ar fi împotriva valorilor noastre", a declarat joi directorul general Christian Sewing într-o notă adresată personalului Deutsche Bank.

17:06 - Ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, acuză sâmbătă, că Joe Biden încearcă escalarea situației din Ucraina prin declarații despre riscul izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial.

”Vă atrag atenţia asupra faptului că nu facem niciun pas, fie verbal – sub formă de declaraţii – sau de orice alt fel, care ar putea fi privit ca o escaladare. Între timp, înaltul oficial american vorbeşte deschis despre pericolul unui Al Treilea Război Mondial.

Aceasta este o încercare de a călca pe nervi, de a impune agenda lor (SUA) întregii comunităţi internaţionale. Pentru noi, obiectivele distructive ale acestei atitudini sunt evidente. În loc să discutăm subiectul securităţii europene, cum să păstrăm şi să întărim arhitectura care s-a dezvoltat în Europa în ultimele decenii, am fost literalmente forţaţi să discutăm probleme care nu au nimic de-a face cu asta. Vedem la ce a condus. Aceasta este o greşeală strategică de calcul din partea Statelor Unite, a aliaţilor, clienţilor şi a sateliţilor săi”, a afirmat Riabkov, în cadrul unui interviu acordat televiziunii de stat Channel One, citat de agenţia de presă rusă TASS.

16:33 - Forţele aeriene ruse au lovit ţinte din vestul Ucrainei. Cel puţin şase bombardiere Tupolev Tu-95 au folosit rachete aer-sol împotriva unor ţinte din Luţk şi Ivano-Frankivsk, a anunţat Ucraina.

Potrivit relatărilor din media de sâmbătă, o fabrică care repara motoare de avioane de luptă a fost lovită la Luţk, la fel ca şi centrul oraşului Dnipro.

16:11 - Discuțiile dintre Vladimir Putin și omologii săi francez și german au durat în jur de două ore.

La finalul lor, Kremlinul a prezentat versiunea sa asupra celor discutate. Astfel, Administrația prezidențială de la Moscova spune că în tot acest timp Putin i-a informat pe cei doi despre ”adevărata stare de fapt”, susținând că armata ucraineană ar comite ”numeroase încălcări ale dreptului internațional și folosește civilii pe post de scut”.

Rușii continuă narativul conform căruia ucrainenii își ascund armamentul în zona spitalelor, școlilor, zonelor rezidențiale, gradinițelor și ei nu ar viza decât să distrugă acest armament. Putin le-a cerut lui Macron și Scholz să ceară Kievului să oprească aceste practici.

16:05 - Armata ucraineană a anunțat că forțele militare ruse au capturat regiunile de la periferia Mariupolului, oraș-port care e aub asediu de aproape două săptămâni și unde au murit până acum în bombardamente peste 1.500 de civili.

Cucerirea Mariupolului este unul dintre obiectivele rușilor.

15:56 - Premier League din Anglia l-a descalificat pe proprietarul clubului Chelsea, Roman Abramovici, din funcția de director al clubului, după ce Marea Britanie i-a înghețat averea.

Clubul a primit o licență specială pentru a funcționa, în ciuda faptului că lui Abramovici i-au fost înghețate bunurile.

15:52 - Belarus a anunţat sâmbătă că desfăşoară cinci unităţi de luptă la frontiera sudică pentru a preveni intrarea în ţară a unor "formaţiuni naţionaliste armate" din Ucraina, relatează dpa.

"Mişcările de trupe nu sunt în niciun fel legate de orice pregătiri, ca să nu mai vorbim de vreo participare a soldaţilor belaruşi la operaţiunea specială de pe teritoriul Ucrainei", a declarat adjunctul ministrului apărării, Viktor Gulevici, într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

15:50 - Expunerea totală a clienților BlackRock, cel mai mare fond de investiții din lume, față de Rusia a scăzut la mai puțin de 1 mld. dolari, de la 18 mld. dolari în urmă cu o lună, înainte ca invazia Moscovei în Ucraina să ducă la sancțiuni și la închiderea bursei rusești, scrie Reuters.

15:43 - Rusia a îndemnat India să-și majoreze investițiile în sectorul petrolului și gazelor din țara afectată de sancțiuni. Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, în timp ce Occidentul impune sancțiuni severe din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

"Exporturile de petrol și produse petroliere ale Rusiei către India s-au apropiat de 1 miliard de dolari și există oportunități clare de a crește această cifră", a declarat vicepremierul rus Alexander Novak."Suntem interesați să atragem în continuare investiții indiene în sectorul rusesc al petrolului și gazelor naturale și să extindem rețelele de vânzări ale companiilor rusești în India", i-a spus Novak ministrului indian al Petrolului și Gazelor Naturale, Hardeep Singh Puri.

Unii aliați occidentali au încurajat India să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina, după ce New Delhi s-a abținut să voteze împotriva Moscovei, care îi furnizează arme, la Națiunile Unite.

15:21 - Google a lansat un update prin care utilizatorii ucraineni care folosesc Android sunt avertizați de atacuri aeriene.

15:16 - Sony Pictures își suspendă operațiunile în Rusia. Conținutul creat sub umbrela Sony nu va mai fi distribuit televiziunilor ruse și au fost amânate lansările filmelor, cum ar fi Spider Man.

14:58 - British American Tobacco, producător al unor mărci de țigări precum Camel și Lucky Strike, a anunțat că se retrage din Rusia.

14:46 - În Moscova, oamenii stau la cozi imense pentru a cumpăra dolari.

14:31 - Liderii Franței și Germaniei au început o nouă rundă de discuții telefonice cu președintele rus Vladimir Putin.

14:20 - Germania intenționează să devină independentă de cărbunele rusesc până în toamnă și de petrolul rusesc până la sfârșitul anului.

14:01 - Președintele Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj ucrainenilor. El a declarat că armata rusă a suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii și a precizat că a discutat cu liderii francezi și germani despre răpirea primarului din Melitopol.

Zelenski a subliniat că Ucraina lucrează cu Comisia Europeană pentru a accelera aderarea la UE.

13:50 - Tancuri rusești au fost distruse lângă Brovarî.

13:35 - Rusia este pregătită să reia discuţiile privind controlul armelor cu Statele Unite dacă şi Washingtonul este dispus să o facă, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Ryabkov.

13:21 - Rachetele ruseşti şi atacurile aeriene au provocat pagube în nordul şi sudul capitalei ucrainene Kiev. Ţintele forţelor ruse au fost azi reţeaua de electricitate şi hotelul emblematic al oraşului Cernihiv.

13:12 - Un înalt consilier ucrainean şi un oficial israelian au respins, sâmbătă, informaţiile apărute în presă care sugerează că premierul Israelului, Naftali Bennet, a încercat să îl convingă pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să accepte solicitările delegaţiei ruse.

12:46 - Uniunea Europeană se va confruntă cu o explozie a preţurilor la energie în urma sancţiunilor impuse Moscovei în legătură cu evenimentele din Ucraina, a avertizat un oficial din Ministerul de Externe rus.

12:24 - Forţele ruse au bombardat o moschee din Mariupol unde se refugiaseră aproximativ 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci, a anunţat Ministerul de Externe al Ucrainei.

12:15 - Compania suedeză de cosmetice Oriflame spune că va continua să facă afaceri în Rusia pentru a-și sprijini angajații.

11:57 - Vladimir Potanin, cel mai bogat om de afaceri din Rusia, a avertizat Kremlinul că decizia de a confisca activele companiilor occidentale care şi-au suspendat operaţiunile ca urmare a invaziei ruse în Ucraina ar însemna un regres al Rusiei de peste 100 de ani.

11:35 - Forţele ruse au atacat un aerodrom militar din Vasilkov şi un centru informatic ucrainean al serviciilor secrete din Brovarî, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

11:20 - Câteva sute de oameni au protestat în fața primăriei orașului Melitopol, din sudul Ucrainei, și cer forțelor ruse să îl elibereze pe edilul Ivan Fedorov.

10:56 - Mai multe coridoare umanitare din oraşe şi sate ucrainene, inclusiv din portul asediat Mariupol (sud), vor fi deschise sâmbătă pentru ca civilii să poată pleca, a anunţat viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk.

Ea a adăugat că speră ca Rusia să respecte o încetare a focului pentru a permite această evacuare

10:49 - Ucraina va avea în curând un nou timbru poştal numit „Navă rusă, du-te naibii!”, a anunţat Emine Dzheppar, adjunctul ministrului de Externe. Timbrul se referă la incidentul din Insula Şerpilor.

10:36 - Un depozit de produse congelate a luat foc din cauza bombardamentelor în districtul Brovarî, la nord-est de Kiev.

10:25 - Imagini cutremurătoare din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

10:11 - Peste 380.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la declanşarea crizei. Mai mult de 304.000 au plecat.

09:56 - Trupele ruse au bombardat un spital regional de oncologie din orașul Nikolaiev, din sudul Ucrainei, a declarat șeful Autorității Regionale de Sănătate a orașului, Maksim Beznosenko.

"Doar un tâmpit îi poate ataca pe cei slabi. Aceia sunt pacienții noștri. Chiar acum, acești monștri au bombardat spitalul de oncologie. Un spital care oferă îngrijiri pacienților cu cancer din toată regiunea Nikolaiev", a spus el.

09:37 - Sancţiunile occidentale introduse împotriva Rusiei ar putea cauza căderea Staţiei Spaţiale Internaţionale, a declarat Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. El a solicitat ridicarea acestora.

09:25 - Presa locală din Ucraina relatează că două depozite de petrol din apropierea Kievului sunt în flăcări după atacurile rusești.

09:08 - Luptele la nord-vest de Kiev continuă, iar cea mai mare parte a forțelor terestre ruse se află acum la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, potrivit celui mai recent raport al Serviciului de Informații al Apărării al Regatului Unit.

Orașele Harkov, Cernihiv, Sumî și Mariupol au rămas încercuite și continuă să fie bombardate.

09:03 - Situația din Cernihiv se înrăutățește pe zi ce trece. Pentru că se confruntă continuu cu bombardamente, rezervele de gaz, căldură și chiar apă au fost întrerupte în oraș.

Și stocurile de alimente pe care oamenii le-au adunat se vor epuiza în curând. Electricitatea este disponibilă doar în câteva zone, iar cea mai mare parte a orașului nu are curent.

08:58 - În orașul Vasilkov s-au auzit cel puțin 8 explozii în această dimineață.

08:53 - Statele Unite au impus sancţiuni care îi vizează pe miliardarul rus Viktor Vekselberg, trei membri ai familiei purtătorului de cuvânt al preşedintelui Putin şi o serie de parlamentarilor ruşi, în cea mai recentă serie de pedepse pentru invazia Ucrainei de către armata rusă.

08:32 - Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din Europa, a declarat că invadarea Ucrainei de către Rusia i-ar putea afecta afacerile în acest an.

08:14 - Mariana Vishegirskaya, o femeie însărcinată care a scăpat din bombardamentul asupra unei maternităţi din Mariupol, a născut o fetiţă sănătoasă.

Imaginea Marianei Vishegirskaya, cu faţa însângerată în timp ce cobora printre dărâmături treptele maternităţii, a făcut înconjurul lumii, după atacul soldat cu moartea a trei persoane.

07:55 - Rusia a anunţat că a început urmărirea în justiţie împotriva Meta pentru "apel la uciderea" de ruşi, după ce compania-mamă a Facebook şi Instagram şi-a "relaxat" reglementările privind mesajele violente referitoare la armata şi liderii Rusiei.

07:36 - Și în orașul Dnipro continuă bombardamentele.

07:16 - Satul Yatskovka din regiunea Harkov este în flăcări din cauza bombardamentelor.

07:10 - Marea Britanie caută elicoptere şi avioane aparţinând oligarhilor ruşi sancţionaţi şi a cerut Insulei Man să radieze elicopterul personal al proprietarului clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.

06:52 - Rusia a primit mai multe sancțiuni în ultimii opt ani decât au primit Coreea de Nord, Myanmar, Chile, Cuba, China, Iran și Siria în 70 de ani.

06:44 - Colgate a anunțat retragerea de pe piața rusă.

06:33 - Ucraina a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) că au început reparaţiile la liniile electrice de la centrala nucleară de la Cernobîl, iar tehnicienii au făcut unele progrese. Există încă daune în afara amplasamentului, dar lucrările continuă.

06:17 - Mai multe coridoare umanitare pentru oraşul Sumî au fost stabilite pentru sâmbătă dimineaţă, a anunţat şeful administraţiei regionale, Dmitri Jiviţki. Potrivit lui Jiviţki, evacuarea civililor va începe la ora locală 09:00 (07:00 GMT), vehicule urmând să plece din şase destinaţii din regiune.

Toate convoaiele se vor îndrepta către oraşul Poltava şi sunt aşteptate să sosească între orele 13:00 şi 14:00.

06:01 - Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, acuză Rusia de încălcarea principiilor de securitate nucleară, bombardarea centralelor nucleare şi a centrelor de cercetare nucleară fiind considerată inacceptabilă.

05:49 - Autorităţile italiene au confiscat iahtul oligarhului rus Andrei Melnicenko, potrivit unui comunicat al poliţiei financiare a Italiei. Iahtul, numit SY A, valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari) şi se afla în portul Trieste. Acesta este unul dintre cele mai mari iahturi din lume, conform producătorului său, Nobiskrug.

05:36 - Deutsche Bank a anunţat că îşi va înceta activitatea în Rusia, după un val de critici faţă de decizia anunţată anterior de a nu se retrage.

05:28 - Autorităţile ucrainene au avertizat cu privire la ”o catastrofă umanitară” în oraşul-port Mariupol, care a fost încercuit de forţele ruse, fiind imposibile livrările de alimente şi medicamente.

Oficialii din Mariupol au declarat că 1.582 de persoane au fost ucise în cele 12 zile de la începutul asediului.

05:20 - Sirenele antiaeriene răsună la Kiev şi Jîtomîr în a 17-a zi a invaziei ruse din Ucraina. Potrivit corespondentului Fox News, la Kiev se aud cele mai puternice bombardamente de la începutul invaziei.

05:15 - Preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat că ţara sa ar putea găzdui negocieri între Ucraina şi Rusia, informează BBC.

Presa bulgară l-a citat pe preşedintele Radev spunând că "Bulgaria poate pretinde în mod legitim să fie un loc pentru astfel de discuţii, dar acest lucru ar trebui făcut în coordonare cu Uniunea Europeană”.

04:49 - Imaginile din satelit obţinute vineri au arătat că unităţile militare ruse continuă să se desfăşoare mai aproape de capitala Kiev şi să tragă focuri de artilerie spre zone rezidenţiale.

Compania privată americană Maxar Technologies a spus că mai multe case şi clădiri erau în flăcări şi că sunt vizibile pagube pe scară largă şi cratere în localitatea Moschun, situată la nord-vest de Kiev.

04:25 - Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă mamelor soldaţilor ruşi să împiedice trimiterea fiilor lor la război în Ucraina.

"Vreau să mă adresez din nou mamelor ruse. În special mamelor recruţilor. Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină", a spus preşedintele Zelenski, într-o nouă înregistrare video difuzată pe Telegram.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇