Trump a lansat un apel rar la reconciliere şi a condamnat "atacul odios" de la Washington (Video). Şeful poliţiei Capitoliului şi-a anunţat demisia

Trump a lansat un apel rar la reconciliere şi a condamnat "atacul odios" de la Washington (Video). Şeful poliţiei Capitoliului şi-a anunţat demisia

După o zi de haos care a zguduit America, preşedintele în exerciţiu Donald Trump, acuzat de cel ales Joe Biden că a subminat democraţia, a lansat joi un apel – rar – la „reconciliere”, condamnând un „atac odios” din Washington. În plus, şeful Poliţiei de la Capitoliu şi-a anunţat demisia.

Pe de altă parte, echipa de campanie a lui Trump a renunţat tot joi la contestarea în justiţie a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din statul Georgia.

Trump are o schimbare radicală de ton

Într-o înregistrare video ce marchează o schimbare clară de ton, preşedintele republican s-a declarat "scandalizat de violenţa" creată de câteva sute de susţinători ai săi care au invadat miercuri sediul Congresului, informează AFP.

ADVERTISING
A Message from President Donald J. Trump

"Tocmai am trăit alegeri intense şi emoţiile sunt puternice", dar "trebuie să ne calmăm", a adăugat el, deşi în ultimele două luni Donald Trump a aţâţat spiritele inflamate, susţinând teorii ale conspiraţiei.

"Mă voi concentra acum pe o tranziţie ordonată şi liniştită a puterii", a asigurat Trump în acest mesaj foarte aproape de un discurs de recunoaştere a înfrângerii sale în alegeri, fără totuşi să o spună în mod explicit.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Trump renunţă la cotestarea alegerilor din Georgia

Pe de altă parte, tot joi, echipa de campanie a preşedintelui Trump a renunţat la contestarea în justiţie a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din statul Georgia în care a câştigat democratul Joe Biden, informează Reuters, care citează un oficial electoral de rang înalt.

"Mai degrabă decât să îşi prezinte dovezile şi martorii în faţa unei instanţe şi să fie interogaţi sub jurământ, echipa de campanie a lui Trump a decis în mod înţelept că cel mai inteligent curs al lucrurilor este să renunţe la cazurile sale frivole", a anunţat secretarul de stat Brad Raffensperger într-un comunicat.

ADVERTISING

Preşedintele ales Joe Biden, a cărui victorie a fost certificată de Congres în pofida atacului de miercuri asupra clădirii ce găzduieşte cele două camere ale parlamentului american, se va muta la Casa Albă peste 13 zile.

Joe Biden a asumat deja rolul de conducător însărcinat cu vindecarea rănilor unei Americi rănite, despre care a spus că a trecut printr-una din cele mai negre zile din istoria sa.

Din Wilmington, el l-a acuzat pe Donald Trump că de patru ani "a intensificat atacurile" împotriva instituţiilor democratice americane, campanie care a "culminat" miercuri.

Joe Biden: Miercuri a fost cea mai neagră zi din istoria noastră. Manifestanţii antirasişti ar fi fost trataţi ”foarte diferit”

Şeful Poliţiei de la Capitoliu îşi dă demisia

Şeful poliţiei Capitoliului, Steven Sund, a anunţat joi că va demisiona începând cu 16 ianuarie, conform unei scrisori citate de instituţiile de presă americane, la o zi după ce susţinătorii lui Donald Trump au atacat clădirea ce găzduieşte Senatul şi Camera Reprezentanţilor, transmite vineri Reuters.

Un ofiţer al Poliţiei Capitoliului a murit, după ce a fost rănit în asaltul de la Capitoliu

Demisia lui Steven Sund a fost cerută de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, după ce forţele federale responsabile cu protejarea Congresului nu au reuşit să îi împiedice pe susţinătorii violenţi ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să atace clădirea Capitoliului.

Află mai multe informaţii despre situaţia incredibilă din SUA:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇