Cât de vulnerabilă e securitatea americană și unde a eșuat ea, miercuri

Cât de vulnerabilă e securitatea americană și unde a eșuat ea, miercuri

După ce violențele au luat sfârșit și lucrurile s-au mai calmat la Washington, rămâne întrebarea despre cum au reuşit protestatarii să pătrundă în Congres.

Forţa federală de poliţie a afirmat săptămâna trecută că are un plan cuprinzător pentru a asigura siguranţa Congresului în timp ce aleşii americani ratifică victoria obţinută în Colegiul Electoral de Joe Biden.

Ceea ce s-a văzut însă a fost un eşec, potrivit deputatului Tim Ryan, preşedinte Comisiei de alocări pentru ramura legislativă din Camera Reprezentanţilor, care supervizează bugetul alocat Poliţiei Capitoliului.

"Au existat în mod clar eşecuri enorme, strategice şi de planificare ale Poliţiei Capitoliului, ale ofiţerilor legislativului şi ale oricui altcuiva a făcut parte din coordonarea acestui efort aici", a spus Ryan, un democrat din Ohio.

Mulţimea a spart geamuri, a pătruns atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor, dar în şi birourile congresmenilor, printre care şi cel al preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Nu se ştie cum de forţa de poliţie a Capitoliului, cu 1.879 de poliţişti angajaţi şi un buget de 515,5 milioane de dolari, a fost incapabilă să protejeze Congresul, scrie dpa.


Preşedinta Comisiei administrative a Camerei Reprezentanţilor, Zoe Lofgren, care are rol în supervizarea Poliţiei Capitoliului, spune că se va efectua o investigaţie asupra breşei de securitate produse.

"Breşa care s-a produs la Capitoliu ridică grave preocupări de securitate. Intenţionez să cer Comisiei administrative a Camerei să lucreze cu conducerile celor două tabere din Cameră şi Senat pentru a răspunde acestor preocupări şi să evalueze răspunsul (forţelor de ordine) în zilele următoare", a scris democrata din California într-un comunicat.

Şefa Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentaţilor, Maxine Waters, a cerut şi ea o evaluare.

Ryan a spus că a existat suficient timp pentru pregătirea reacţiei şi a menţionat că a avut mai multe discuţii cu ofiţerii de poliţie angajaţi ai Capitoliului inclusiv marţi.

"Nimeni nu are ce căuta în Capitol Plaza. Nimeni nu ajunge niciodată pe treptele Capitoliului. Este un act ilegal", a subliniat el, adăugând că cei care au pătruns în clădire ar fi trebuit imediat arestaţi.

Întrebat dacă şeful Poliţiei Capitoliului Steven Sund ar trebui să demisioneze, Ryan a sugerat că ar fi necesare schimbări la vârf.

"Cred că este destul de clar că va exista un număr de oameni care vor rămâne fără slujbe foarte, foarte curând pentru că asta e o ruşine atât pentru mulţime, preşedinte, insurecţie şi tentativa de puci, cât şi pentru lipsa de planificare profesională pentru a gestiona ceea ce ştiam că se va întâmpla", a mai spus Ryan.

Eva Malecki, o purtătoare de cuvânt a Poliţiei Capitoliului, nu a răspuns unei solicitări a dpa de a comenta aceste probleme ridicate de politicenii americani.

Au existat înregistrări video pe Twitter care arată un ofiţer al Poliţiei Capitoliului făcând o fotografie cu un participant la asalt în interiorul clădirii şi respectiv ofiţeri ai acestei forţe care înlătură gardurile pentru ca protestatarii să poată trece, potrivit lui Ryan, care spune că aceste aspecte vor fi analizate.

"A fost un eşec strategic cu siguranţă şi puteţi să fiţi siguri că vom afla de ce s-a întâmplat asta", a mai spus Ryan.

Citește și alte articole de pe SpotMedia.ro: