Congresul a certificat în toiul nopţii victoria lui Joe Biden

Congresul a certificat în toiul nopţii victoria lui Joe Biden

Congresul american a certificat, în noaptea de miercuri spre joi (ora SUA), victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Mai exact, la ora locală 03:41 (10:41 ora României).

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Numărarea celor trei voturi electorale din Vermont i-a dus pe Biden și pe vicepreședintele ales Kamala Harris peste pragul de 270 de voturi necesare pentru a câștiga președinția, scrie CNN.

Congresul SUA a respins tentativele preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, de a răsturna voința alegătorilor din Pennsylvania și Georgia.

Republicanii s-au opus și voturilor electorale din Arizona, Nevada și Michigan, dar moțiunile au eșuat înainte de a ajunge la dezbatere.

Certificarea victoriei lui Biden vine după o zi marcată de violențe, în care suporterii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul.

Mai rău, violenţele de la Capitoliu care au şocat întreaga lume s-au soldat cu patru decese.

Sesiunea comună a Congresului (Senatul și Camera Reprezentanților), care este în mod normal un pas ceremonial, a fost oprită timp de câteva ore, din cauza protestatarilor.

Acum, urmează învestirea în funcție a lui Joe Biden și a Kamalei Harris. Ceremonia va avea loc în data de 20 ianuarie, iar până atunci capitala SUA rămâne în stare de urgenţă.

Reacția lui Trump

Cum Trump nu poate reacționa pe conturile proprii, întrucât i-au fost suspendate de platformele Twitter și Facebook, o reacție din partea actualului lider de la Casa Albă a venit prin intermediul asistentului său.

Dan Scavino, asistentul pentru social media al lui Trump, a postat pe Twitter o ”declarație a președintelui Donald J. Trump privind certificarea electorală”:

Chiar dacă nu sunt total de acord cu rezultatul alegerilor (…), totuși va exista o tranziție ordonată pe 20 ianuarie. Am spus întotdeauna că ne vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deși acesta reprezintă sfârșitul celui mai mare prim mandat din istoria prezidențială, este doar începutul luptei noastre pentru a face America din nou măreață!

Reacția lui Trump, conform The Guardian

SpotMedia.ro v-a prezentat în cursul nopţii filmul evenimentelor care au şocat întreaga planetă.

Gloata stârnită de Trump a luat cu asalt Capitoliul, iar o femeie a fost ucisă. Filmul unei zile triste pentru democrație (Foto & Video)

Continuăm să vă ţinem la curent în format LIVE TEXT cu cele mai importante evenimente din SUA

Citeşte mai multe informaţii despre evenimentele incredibile din capitala SUA:

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖