Femeilor din Afganistan li s-ar putea interzice să lucreze în multe domenii. Talibanii spun că nu ar trebui să muncească alături de bărbaţi

Femeilor din Afganistan li s-ar putea interzice să lucreze în multe domenii. Talibanii spun că nu ar trebui să muncească alături de bărbaţi

Femeile afgane nu ar trebui să aibă voie să lucreze alături de bărbaţi, a declarat pentru Reuters un reprezentant al talibanilor.

Implementarea unei astfel de poziţii ar însemna că femeile ar avea interdicţie să lucreze în instituţii guvernamentale, bănci, instituţii media şi alte domenii.

Waheedullah Hashimi, un apropiat al conducerii talibane, a spus că mişcarea va implementa pe deplin propria versiune a legii islamice (Sharia), în ciuda presiunii comunităţii internaţionale de a li se asigura femeilor dreptul de a lucra acolo unde îşi doresc.

ADVERTISING

De când au ajuns la putere luna trecută, talibanii au spus că femeile vor avea voie să lucreze şi să studieze în limitele stabilite de Sharia.

Însă există mari incertitudini în legătură cu efectele practice pe care le-ar avea acest lucru asupra capacităţii lor de a-şi menţine posturile. Când talibanii s-au aflat la putere în Afganistan între 1996 şi 2001, femeile nu aveau acces la locuri de muncă şi educaţie.

Afganistanul ar putea pierde banii primiți

Chestiunea este extrem de importantă pentru comunitatea internaţională şi ar putea afecta valoarea ajutorului care este oferit Afganistanului, ţară aflată într-o criză economică.

ADVERTISING

"Am luptat timp de aproape 40 de ani pentru a introduce sistemul de legi Sharia în Afganistan. Sharia nu le permite bărbaţilor şi femeilor să fie împreună sub acelaşi acoperiş", a declarat Hashimi, în interviul pentru Reuters.

"Bărbaţii şi femeile nu pot lucra împreună. Asta este clar. Femeile nu au voie să vină în birourile noastre şi să lucreze în ministerele noastre", a spus el.

Nu se ştie cât de mult reflectă comentariile lui Hashimi politicile noului guvern, deşi par să fie mai radicale decât comentariile publice făcute de unii oficiali, precizează Reuters.

ADVERTISING

În zilele de după ce talibanii au preluat controlul la Kabul, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat presei că femeile sunt o parte importantă a comunităţii şi că ele vor lucra "în diferite sectoare".

El a inclus şi femeile în apelul prin care funcţionarii guvernamentali erau chemaţi să revină la serviciu.

Citește mai multe despre situația din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇