SUA și liderii UE, îngrijorați de noua condamnare a lui Navalnîi: Rusia să-l elibereze imediat şi necondiţionat!

SUA și liderii UE, îngrijorați de noua condamnare a lui Navalnîi: Rusia să-l elibereze imediat şi necondiţionat!

Condamnarea lui Alexei Navalnîi de marți a produs reacții prompte. De la Washington, la Bruxelles, liderii mondiali și-au exprimat înrgijorarea și au cerut eliberarea opozantului lui Vladimir Putin.

Prima reacție a venit din SUA. Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken a cerut Rusiei să-l elibereze ”imediat şi necondiţionat”, relatează AFP.

''În timp ce lucrăm cu Rusia pentru apărarea intereselor Statelor Unite, ne vom coordona îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru ca Rusia să răspundă pentru nerespectarea drepturilor cetăţenilor săi'', a afirmat şeful , potrivit unui comunicat.

"La fel ca orice cetăţean rus, Navalnîi trebuie să beneficieze de drepturile garantate de Constituţia rusă", a precizat sursa citată.

''Reiterăm apelul către guvernul rus de a-i elibera imediat şi necondiţionat pe Aleksei Navalnîi precum şi sute de alţi cetăţeni ruşi arestaţi pe nedrept în ultimele săptămâni pentru simpla exercitare a drepturilor lor, în special dreptul la libertatea de expresie şi la reuniune paşnică'', a adăugat responsabilul american.

ADVERTISING

UE: Condamnarea lui Aleksei Navalnîi încalcă angajamentele internaţionale ale Rusiei

La rândul său, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a cerut eliberarea imediată a opozantului rus. Borrell urmează în două zile să facă o vizită la Moscova.

''Condamnarea lui Aleksei Navalnîi încalcă angajamentele internaţionale ale Rusiei în cea ce priveşte statul de drept şi libertăţile fundamentale. Cer eliberarea lui imediată'', a spus Josep Borrell într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Merkel: Verdictul împotriva lui Navalnîi este foarte departe de normele statului de drept

Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut şi încetarea represiunii manifestaţiilor opoziţiei ruse.

"Verdictul împotriva lui Aleksei Navalnîi este foarte departe de normele statului de drept. Navalnîi trebuie să fie eliberat imediat. Violenţa contra manifestanţilor paşnici trebuie să înceteze", a scris cancelarul federal într-un mesaj publicat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.

ADVERTISING

Macron: Un dezacord politic nu este niciodată o crimă

Preşedintele francez Emmanuel Macron a calificat marţi drept ''inacceptabilă'' condamnarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

''Condamnarea lui Aleksei Navalnîi este inacceptabilă. Un dezacord politic nu este niciodată o crimă. Solicităm eliberarea sa imediată. Respectarea drepturilor omului precum şi cea a libertăţii democratice nu sunt negociabile'', a reacţionat preşedintele francez într-un mesaj postat pe Twitter.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare

O instanţă judiciară din Moscova a decis, marţi, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată prin apel de Aleksei Navalnîi în termen de zece zile. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Astfel, dacă sentința ar rămâne la fel după apel, Navalnîi ar mai avea de stat după gratii doi ani și 8 luni.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇