Statele Unite susțin suspendarea brevetelor pentru vaccinurile împotriva Covid-19, pentru a ajuta țările sărace

Statele Unite susțin suspendarea brevetelor pentru vaccinurile împotriva Covid-19, pentru a ajuta țările sărace

Statele Unite au anunţat, miercuri, că sunt în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile împotriva COVID-19.

Decizia este un gest important într-un moment în care ţările sărace se confruntă cu o gravă lipsă de doze preţioase, singura armă împotriva pandemiei care îşi continuă ravagiile.

"Este o criză sanitară globală, iar circumstanţele extraordinare ale pandemiei de COVID-19 îndeamnă la măsuri extraordinare", a declarat reprezentanta americană pentru Comerţ, Katherine Tai.

"Administraţia crede cu fermitate în protecţia proprietăţii intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susţine ridicarea acestei protecţii pentru vaccinurile împotriva COVID-19", a motivat ea.

ADVERTISING

Washingtonul participă "activ" la negocierile desfăşurate la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a permite ridicarea acestor brevete.

Deocamdată, falia se adânceşte între ţările defavorizate aflate în urmă şi ţările bogate, unde campaniile de vaccinare - care vor fi extinse în curând în Statele Unite la adolescenţi şi în Canada la copiii de la 12 ani - permit ridicarea treptată a restricţiilor sanitare.

Reacția OMS

Îndemnaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să-şi manifeste solidaritatea în acest domeniu, membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia) au discutat miercuri la Londra despre modalităţile de a creşte asistenţa lor financiară sau de a împărţi dozele lor excedentare pentru a veni în ajutorul ţărilor sărace.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat miercuri "decizia istorică" a Statelor Unite de a sprijini ridicarea temporară a brevetelor pentru serurile antiCovid, ceea ce în opinia unora ar permite să se pună capăt penuriei.

"Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea echităţii în vaccinare, acordând prioritate bunăstării tuturor persoanelor de pretutindeni în acest moment crucial. Acum, să mergem cu toţii rapid înainte, solidar, pentru a ne baza pe ingeniozitatea şi angajamentul oamenilor de ştiinţă care au produs vaccinurile COVID19 care salvează vieţile", a scris el pe Twitter.

În schimb, Federaţia Internaţională a Industriei şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA) din SUA nu e de acord cu această decizie.

ADVERTISING

"Suspendarea brevetelor nu va mări producţia şi nici nu va oferi soluţiile practice de care avem nevoie pentru a combate această criză sanitară mondială", a afirmat IFPMA.

"Suntem de acord cu obiectivul ca vaccinurile anti-COVID 19 să fie distribuite rapid şi echitabil în întreaga lume. Dar, aşa cum am continuat să spunem, o suspendare este răspunsul simplu, dar fals la o problemă complexă", se mai arată în comunicatul lobby-ului farmaceutic.

Acest organism luptă de la început împotriva proiectului de suspendare prezentat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) de India şi Africa de Sud şi sprijinit ulterior de numeroase ţări şi organizaţii neguvernamentale.

IFPMA a afirmat că această suspendare ar putea, în schimb, "provoca perturbări, distrăgând atenţia în loc să abordeze provocările reale de a putea creşte producţia şi distribuţia de vaccinuri anti-COVID-19 în întreaga lume, şi anume eliminarea barierelor comerciale, rezolvarea problemelor de blocaj şi a penuriei de materii prime şi de ingrediente în lanţurile de aprovizionare şi disponibilitatea ţărilor bogate de a începe să îşi împartă dozele cu ţările sărace".

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇