Carantină la Sibiu! Mall-urile sunt închise în weekend, de luni se iese din casă cu declarație scrisă

Carantină la Sibiu! Mall-urile sunt închise în weekend, de luni se iese din casă cu declarație scrisă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat vineri că municipiul Sibiu intră de luni în carantină, timp de 14 zile. Totodată, în weekend, magazinele și mall-urile se închid, iar această măsură intră în vigoare chiar de mâine.

În plus, este interzisă circulaţia şi ziua, cu excepţia intereselor profesionale, medicale şi pentru procurarea de alimente, când este necesară adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere.

”Avem în continuare un număr mare de cazuri. În urma discuțiilor s-a ajuns la următoarele concluzii: Instituirea carantinei în Sibiu, Șelimbăr, Tălmaciu, Cisnădie, începând de luni. În fiecare weekend se închid magazinele și mall-urile, pe toată durata weekendurilor, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor. Această măsură intră în vigoare de mâine (sâmbătă - n.red.)”, a spus Arafat.

ADVERTISING

Potrivit șefului DSU, pe toată durata perioadei de carantină, magazinele se vor închide la ora 20:00, iar intervalul cuprins între orele 10:00-13:00 va fi destinat persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani pentru cumpărături.

”Pe durata carantinei, magazinele se vor închide la 20:00, terasele se vor închide, magazinele pot să aibă cel mult o persoană la 8 mp, respectând toate regulile.

Între 10:00 și 13:00 procurarea de alimente va fi rezervată celor cu vârsta de 65 de ani.

Pentru ieșirea de la domiciliu exista excepții, cum ar fi activitatea profesională, procurare de alimente, probleme medicale, pe baza de declaraţie pe propria răspundere”, a completat Arafat.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte activitatea religioasă, slujbele se vor desfăşura în spaţii deschise pe perioada de carantină, a spus Arafat.

La finalul celor 14 zile de carantină, se va decide dacă măsurile se prelungesc.

”La finalul celor 14 zile de carantină, se va face o nouă evaluare a situaţiei. Rugămintea noastră către populaţie e colaborarea şi înţelegerea necesităţii acestor măsuri”, a mai afirmat Raed Arafat.

Subprefectul și șeful DSP au demisionat

Totodată, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că subprefectul din Sibiu și șeful DSP au demisionat. Ea a cerut însă și demisia managerului Spitalului de Urgență.

ADVERTISING

”Subprefectul de Sibiu a demisionat. Am primit și demisia șefului Direcției de Sănătate Publică. O aștept și pe cea a managerului Spitalului de Urgență. Vrem să îndreptăm situația din Sibiu, nu există nicio îngăduință”, a spus Turcan.

Județul Sibiu înregistrează vineri o rată de infectare de 7,78 de cazuri la mia de locuitori. În municipiul Sibiu incidența este de 11,84.

DSP Sibiu a cerut încă de miercuri carantina

Guvernul a aprobat joi seara hotărârea prin care se prelungeşte starea de alertă cu o lună. Astfel, există forma legală care permite autorităților să impună inclusiv carantină, acolo unde situația devine critică din cauza infectărilor.

Sunt deja oraşe mari în carantină (cum ar fi Baia Mare sau Slobozia).

Încă de miercuri DSP Sibiu a realizat o analiză de risc şi a trimis-o Centrului Naţional de Sănătate Publică pentru avizare.

Iată ce orașe au rata de infectare mai mare de 6 cazuri la mia de locuitori, dar nu au intrat deocamdată în carantină

„Există un sistem de evaluare a situației din punct de vedere al sănătății publice, care este pus la punct de INSP, se face evaluarea prin mai mulți parametri.

Dacă DSP propune carantinarea, procedura e să fie avizată această propunere de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar decizia finala o ia comandantul acțiunii, Raed Arafat.

Din câte știu, Arafat planifică o deplasare la Alba și Sibiu pentru a face o evaluare și pentru o discuție cu specialiștii de fața locului, urmând să ia o decizie”, a anunțat joi premierul Ludovic Orban.

Carantina produce efecte. Rata de infectare dintr-o comună închisă astfel a scăzut de la 11 la 2,17

Iată mai multe detalii despre situația îngrijorătoare din Sibiu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇