Sibiul este la limita carantinării, dar un aparat de testare Covid stă nefolosit în parcarea Facultăţii de Medicină. A apărut prima demisie

Sibiul este la limita carantinării, dar un aparat de testare Covid stă nefolosit în parcarea Facultăţii de Medicină. A apărut prima demisie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În condiţiile în care Sibiul se apropie de carantină, iar numărul de cazuri de COVID-19 creşte galopant, un aparat de testare PCR stă deocamdată nefolosit în vecinătatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, în parcarea Facultăţii de Medicină, în aşteptarea semnării unui protocol.

„Astăzi sau în zilele următoare o să încheiem protocolul de colaborare, pentru că Universitatea (Lucian Blaga -n.red.) ne pune la dispoziţie dotarea, adică aparatul, iar noi trebuie să venim cu costurile, care înseamnă reactivii plus resursa umană. Ei ne-au pus la dispoziţie biologi”, a precizat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Liliana Coldea.

ADVERTISING

Aparatul stă la câţiva metri de spitalul sibian

Potrivit medicului, acest container, care conţine laboratorul şi aparatul de testare, se află la câţiva metri de spitalul sibian. Sibienii care vin cu sutele, zilnic, să se testeze de COVID-19 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă văd printr-un gard containerul închis în care se află aparatul PCR nefolosit încă.

Acest aparat şi laboratorul din container vor rămâne tot în parcarea Facultăţii de Medicină, adică în vecinătatea spitalului, spune Liliana Coldea, dar aici vor lucra biologi şi medici.

"Universitatea vine cu biologi, iar noi venim cu medici, pentru că biologii pe care i-au angajat dânşii nu pot să valideze rezultatele", a mai precizat Liliana Coldea.

ADVERTISING

Aparatul ar putea fi folosit într-o săptămână

Întrebată de când se vor putea face teste COVID-19 cu ajutorul acestui nou aparat de testare, Liliana Coldea a afirmat: "După ce avem protocolul. Probabil că într-o săptămână".

Dacă ar fi folosit şi acest aparat de testare PCR, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu ar avea în total patru astfel de aparate. Conducerea spitalului spune că acest aparat de testare cumpărat de universitatea sibiană ar putea face 100 de teste zilnic.

"Extractorul pe care îl au ei la Universitate nu este cu capacitate mare, nu o să crească cu foarte mult. Probabil în jur de o sută de teste", a mai spus Liliana Coldea.

ADVERTISING

Medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a celui mai mare spital public din judeţul Sibiu a demisionat

Pe de altă parte, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a celui mai mare spital public din judeţul Sibiu, unde sunt trataţi cei mai mulţi pacienţi cu COVID-19, a demisionat, iar conducerea unităţii va numi un alt medic care să asigure interimatul, a declarat Liliana Coldea.

"E înregistrată (demisia - n.red.) ieri. (...) Astăzi o să desemnăm prin decizie un alt medic şef interimar la UPU, pe doctorul Roşca Constantin", a precizat Liliana Coldea.

Întrebată dacă această schimbare de la conducerea UPU va afecta în vreun fel calitatea actului medical oferit pacienţilor, Liliana Coldea a declarat: "Nu, sub nicio formă".

Situaţie dramatică la Sibiu

În judeţul Sibiu, de la debutul pandemiei, s-au înregistrat 8.686 cazuri de coronavirus.

DSP Sibiu a realizat o analiză de risc şi a trimis-o Centrului Naţional de Sănătate Publică pentru avizare. În propunerea DSP Sibiu se vorbeşte despre carantinarea municipiului Sibiu, a comunei Şelimbăr, lipită practic de municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi a oraşelor Tălmaciu şi Cisnădie. Municipiul Sibiu avea miercuri o incidenţă cumulată de 11,18 cazuri de coronavirus la mia de locuitori.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇