Situaţie disperată la Sibiu: Nu mai e niciun loc în spitale pentru bolnavii de Covid, instanţele au devenit focare şi nici morga nu mai face faţă cadavrelor

Situaţie disperată la Sibiu: Nu mai e niciun loc în spitale pentru bolnavii de Covid, instanţele au devenit focare şi nici morga nu mai face faţă cadavrelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Județul Sibiu este pentru a doua zi consecutiv în top în ceea ce privește rata de infectare, marți fiind aproape de 7 la mie, în vreme ce rata de incidență în oraşul Sibiu este de aproape 11 la mie.

În aceste condiţii, nu mai există niciun pat liber în spitale pentru bolnavii de Covid, iar morga nu mai face față numărului mare de decese.

În plus, la Tribunalul şi Judecătoria Sibiu sunt focare de coronavirus, 35 din cei 170 de angajați fiind deja confirmaţi cu infecţia.

Un bebeluș de doar patru luni a murit de Covid la Sibiu. Suferea de mai multe afecțiuni

Niciun loc în spitale

Containerele montate în urmă cu o lună din fondurile alocate de Consiliul Județean Sibiu au suplimentat capacitatea de spitalizare pentru pacienții COVID cu 52 paturi, ajungându-se, în prezent, la 177 de paturi. Marți, niciun pat nu mai este liber.

22 dintre cele 52 de paturi noi, disponibile în containerele din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, vor deveni paturi de terapie intensivă, de îndată ce se va monta o nouă stație de oxigen, care a fost achiziționată de spital și urmează să fie montată în cursul acestei săptămâni.

ADVERTISING

Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Județean Sibiu, marți, în Spitalul Județean de Urgență Sibiu sunt, în prezent, 177 de paturi pentru bolnavii COVID-19, fără să existe paturi libere.

Pandemia pune la grea încercare Spitalul Județean Sibiu: Pacienții cu COVID sunt intubați în UPU, nu mai sunt locuri la ATI

„Ne dăm seama că oricât de mult suplimentăm numărul de paturi la Spitalul Județean, nu va fi suficient dacă nu luăm și alte măsuri care să reducă fluxul de pacienți.

Pe lângă măsura de a mări capacitatea altor spitale din județ de a oferi suport COVID și măsura de gestionare a cazurilor mai puțin severe de către medicii de familie, avem acum discuții și cu Crucea Roșie pentru servicii de îngrijire la domiciliu în colaborare cu spitalul.

Nu aș vrea să neglijăm deloc importanța măsurilor de prevenire a infectărilor, inclusiv în interiorul spitalelor și centrelor rezidențiale. Cel mai sigur mod de a degreva spitalele este să reducem sursele de infectare, iar aici e nevoie de responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

ADVERTISING

Reacție scandaloasă a prefectului de Sibiu, când medicii i-au spus că nu mai pot interna bolnavi de COVID-19 la Urgență

Numărul în creștere al infectărilor cu noul coronavirus la Sibiu ridică de la o săptămâna la alta noi probleme în privința spațiilor de tratare, dar și de așteptare și triaj la Spitalul Județean Sibiu, principala unitate medicală din județ la care populația apelează pentru testare, tratament și situații de urgență.

Spitalul nu deservește doar pacienții de SARS-COV 2, spre deosebire de primăvara acestui an, când spitalul a fost desemnat de Ministerul Sănătății spital COVID, iar activitatea celorlalte secții a fost fie restrânsă, fie relocată, în prezent majoritatea secțiilor funcționează, tocmai pentru a putea acoperi și alte patologii.

În acest context, mai multe firme au donat spitalului containere cuplate încălzite, pentru fi utilizate pe perioada pandemiei.

Morga nu mai face faţă cadavrelor

Numărul mare de decese al bolnavilor cu COVID-19 din ultima perioadă, din Sibiu, a dus la colmatarea Anatomiei Patologice, iar medicii au cerut un container, pentru că în interior nu mai sunt locuri.

ADVERTISING

Un container care va îndeplini condițiile de securitate epidemiologică a fost pus la dispoziția Serviciului de Anatomie Patologică de către o firmă din oraș.

Un jandarm din Sibiu a murit din cauza COVID-19

În acest container se va gestiona situația cazurilor pacienților decedați, infectați cu SARS-CoV-2.

Situația la Sibiu a devenit critică, după ce, în ultima săptămână, au fost zile în care s-au înregistrat între 10 și 15 persoane decedate din cauza coronavirusului.

Clădirea unde funcționează Serviciul de Anatomie Patologică din Sibiu este aceeași cu cea unde funcționează Serviciul de Medicină Legală, o clădire de mici dimensiuni. Surse medicale au declarat că Anatomia Patologică are o capacitate de 10 – maxim 12 locuri.

Prefectul judeţului Sibiu are Covid

Focar la Tribunal şi Judecătorie

35 din cei 170 de angajați din cadrul Judecătoriei și Tribunalului Sibiu au fost diagnosticați cu noul coronavirus, după o testare în masă în cele două instanțe. Între ei sunt judecători, grefieri, precum și personal administrativ.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sibiu, Cornelia Prundaru, a declarat, marți, că, după depistarea primelor cazuri de coronavirus la nivelul Tribunalului și Judecătoriei Sibiu, s-au testat angajații celor două instanțe, respectiv 170 de persoane.

„Rezultatele testelor efectuate în cadrul testării de grup, precum și cele efectuate individual ca urmare a prezentării la o unitate medicală, evidențiază faptul că 35 de persoane au avut teste pozitive. Din cei 35 de angajați ai celor două instanțe fac parte judecători, grefieri, grefieri arhivari, grefieri registratori, precum și personal din cadrul departamentului economico-financiar și administrativ”, a spus Prundaru.

Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu încearcă să găsească soluții pentru prevenirea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 în cadrul celor două instanțe, astfel încât activitatea de judecată să nu fıe afectată.

În urmă cu mai bine de o săptămână, președintele Tribunalului Sibiu, Liviu Anchidin, a fost depistat pozitiv la SARS-CoV-2.

Târgul de Crăciun din Sibiu nu va avea loc în 2020, din cauza pandemiei

Linie telefonică între medici şi rudele pacienţilor

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu pun la dispoziția rudelor bolnavilor COVID-19 internați o nouă linie telefonică, unde pot suna să afle despre starea pacienților, între anumite intervale orare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Decebal Todăriță, a declarat, marți, că în contextul pandemic actual, în care comunicarea cu aparținătorii este îngreunată de programul foarte aglomerat al medicilor, care trebuie să consulte și să trateze pacienții, spitalul a elaborat o procedură privind modalitatea de comunicare cu aparținătorii în perioadele de carantină.

„Conform acestei proceduri, SCJU Sibiu pune la dispoziția aparținătorilor desemnați ai pacienților cu Covid-19, pe lângă numărul de telefon fix al secției Clinice Boli Infecțioase, care era disponibil si până acum (0269.215.050 interior 250) un număr de telefon suplimentar – 0754.060.923- unde aparținătorii vor putea suna zilnic între orele 14.00-17.00.

Aceste numere vor fi afișate și pe pagina web a spitalului precum și în cadrul spitalului, în locuri vizibile”, spune Todăriță.

De asemenea, comunicarea cu pacienții se realizează și în cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă, de unde aparținătorii desemnați pot afla informații despre starea pacienților Covid pozitiv zilnic, între orele 13.00 – 14.00, la numărul de telefon al spitalului, de unde Centrala le va face legătura la interioarele ATI, 196 și/sau 524.

„Prin aceste măsuri sperăm să eficientizăm procesul de comunicare cu aparținătorii și vom monitoriza atent evoluția situației”, mai spune Todăriță.

Autorităţile nu iau în calcul carantinarea Sibiului, deşi în oraş rata de infectare a depăşit 6 la mie. Ce măsuri cere Nelu Tătaru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇