Pandemia pune la grea încercare Spitalul Județean Sibiu: Pacienții cu COVID sunt intubați în UPU, nu mai sunt locuri la ATI

Pandemia pune la grea încercare Spitalul Județean Sibiu: Pacienții cu COVID sunt intubați în UPU, nu mai sunt locuri la ATI
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Medicii care tratează pacienţii COVID-19, mai ales pe cei aflaţi în stare gravă, sunt îngrijoraţi de criza medicamentelor Remdesivir şi Tocilizumab, esenţiale pentru vindecarea acestor bolnavi. De asemenea, pacienții cu COVID-19 sunt intubați și în Unitatea de Primiri Urgenţe.

Sunt problemele semnalate de medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu.

A fost actualizată lista ţărilor pentru care se impune carantina la întoarcerea în România

Medicamentele esențiale lipsesc

"Dotarea spitalului cu Remdesivir şi Tocilizumab - sunt medicamente care sunt absolut esenţiale. De Remdesivir am făcut rost, dar se pune problema de Tocilizumab, este o criză nu la nivel naţional, ci mondial. Deci este o problemă cu Tocilizumabul.

Este un medicament care este absolut esenţial în tratamentul formelor severe, atunci când este acea furtună citochinică şi, dacă nu se administrează, pierdem pacientul. Este o criză. Am vorbit la minister şi ni s-a promis că o să ne trimită", a declarat directorul general al SCJU Sibiu, medicul Liliana Coldea.

Potrivit acesteia, deocamdată încă există aceste medicamente în farmacia spitalului din Sibiu, însă medicii sunt îngrijoraţi că stocurile nu vor fi suficiente, dacă nu ajung la timp cantităţile solicitare.

ADVERTISING

Hotărâre oficială: Condițiile în care masca poate fi dată jos pentru fumat, mâncat sau sport

Pacienții sunt intubați în UPU

Medicii de la această unitate spitalicească, unde există secţie ATI pentru pacienţii COVID-19, fac zilnic eforturi tot mai mari pentru a-i salva pe aceşti bolnavi care au nevoie să fie intubaţi.

Deja din luna septembrie îi intubează în Unitatea de Primiri Urgenţe, însă şi aşa până acum au decedat şase infectaţi cu noul coronavirus, în UPU, a declarat, pentru Agerpres, directorul Florin Grosu.

Practic, ca să nu moară pacientul COVID-19 până se găseşte un loc liber la ATI în alt judeţ sau la Bucureşti, medicii îi asigură toate condiţiile de tratament ca la terapie intensivă, însă în UPU. Motivul: toate cele 12 locuri la ATI COVID sunt ocupate.

Pacienți ținuți să aștepte în ploaie ca să intre la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, în plină pandemie

"Decese în UPU la pacienţi COVID pozitivi am avut două în luna septembrie şi patru în octombrie. (...) Aceştia au fost intubaţi şi ventilaţi", spune directorul medical al SCJU Sibiu, medicul Florin Grosu.

Cei doi specialiști susţin că în UPU pacienţii care au decedat "au fost ventilaţi şi intubaţi", au beneficiat de asistenţă medicală la fel ca şi pacienţii COVID-19 din cele 12 paturi ATI.

ADVERTISING

Practic, pacienţii adulţi, care sunt infectaţi cu noul coronavirus, din judeţul Sibiu, dacă au nevoie de ATI pot fi cazaţi şi trataţi deocamdată doar în secţia ATI de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă unde sunt 12 paturi, dotarea şi personalul calificat pentru aceşti pacienţi COVID-19.

Arafat dă asigurări că mai sunt locuri la Colentina. Spitalul Malaxa devine unitate COVID

Mai sunt spitale cu secții ATI, dar nu pentru pacienții cu COVID

În municipiul Sibiu şi în judeţul Sibiu mai există spitale cu secţii ATI, însă nimeni nu se mai ocupă deocamdată de pacienţii cu COVID-19. Astfel, la Spitalele CFR şi Militar din municipiul Sibiu există paturi ATI, dar aici nu sunt internaţi pacienţii cu COVID-19.

La spitalul specializat de boli de plămâni, la Spitalul de Pneumoftiziologie nu există nici măcar un pat de ATI. Secţie ATI mai există doar la Spitalul Municipal din Mediaş, unde încă se aşteaptă avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi terminarea lucrărilor la un lift, pentru a putea caza pacienţii COVID-19 în unicul salon ATI destinat lor, care are doar două paturi, a precizat sâmbătă directorul spitalului, Gheorghe Nicorici. Aici un pacient a decedat vineri, pentru că nu a putut fi dus în acest salon ATI COVID-19 nefiind aprobările date şi nu s-a găsit niciun pat liber la vreun ATI COVID-19 în ţară.

ADVERTISING

OMS: Nou record mondial de cazuri de Covid pentru a treia zi la rând

Mai multe locuri, abia peste 2 săptămâni

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu speră ca peste două săptămâni să mărească cu 50% locurile ATI pentru pacienţii COVID-19. Aici se vor mai amenaja şase paturi ATI pentru bolnavii COVID-19, deja se angajează personal care va fi instruit şi va face echipă cu angajaţi experimentaţi deja în tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Deocamdată la Sibiu nu au ajuns toate echipamentele necesare pentru aceste şase noi paturi ATI COVID.

"Au venit o parte din componente, urmează, am înţeles că peste două săptămâni, să vină restul", a anunţat directorul general al SCJU, Liliana Coldea.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este singurul din judeţ care are cea mai bună dotare, cei mai mulţi specialişti şi staţie de oxigen şi circuite funcţionale pentru pacienţii COVID-19.

Bilanț COVID, la 8 luni de la primul caz în România: Unul din 3 teste a fost pozitiv. Încă 79 de morți în 24 de ore și tot peste 800 de pacienți în stare gravă, la ATI (Infografice)

Practic, pentru salvarea unui pacient infectat în sare critică este nevoie de mai mult decât de un ventilator care se introduce într-o priză, explică directorul Liliana Coldea.

"Nu este vorba doar despre un ventilator pe care îl pui în priză. Pentru ventilator ai nevoie de sursă de oxigen, sursă de aer, partea de instalaţii (...) care să îţi asigure că poate funcţiona acest ventilator, care nu e ca un feon de duş, pe care îl pui în priză şi funcţionează, nu e aşa. Pe urmă îţi trebuie resursa umană, îţi trebuie personal specializat care ştie să îţi urmărească ventilatorul, parametrii de pe ventilator, care să ştie să spună, că sunt mai multe tipuri de ventilaţie, deci aici este nevoie de personal specializat, de asistente şi medic. (...)

Intubaţie înseamnă că este o sondă de intubaţie orotraheală, care se introduce prin gât în traheee, sondă care este conectată la aparatul de ventilaţie (...) Aparatul de ventilaţie îţi mai poate asigura un debit de oxigen, de 50 de litri pe minut, care numai ventilatorul ţi-l face, iar pentru asta ai nevoie tot de sursa de oxigen, că nu vine oxigenul din aer", a arătat directorul Liliana Coldea. 

Medicul Virgil Musta avertizează că nu vom avea sărbători de iarnă, dacă oamenii nu respectă regulile antiCOVID

Cum funcționează spitalul

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este principalul spital unde ajung pacienţi cu COVID-19 nu doar din judeţ, ci şi din alte judeţe. Aici există o secţie clinică de Boli Infecţioase cu doar doi medici infecţionişti angajaţi, unul care vine şi face doar opt gărzi, dar care lucrează la Spitalul Militar şi medici rezidenţi care fac gărzi şi care sunt supravegheaţi de şeful secţiei. Aceşti doi medici infecţionişti consultă zilnic toţi pacienţii COVID-19 şi cei suspecţi de COVID-19 care vin la Urgenţa spitalului.

Atât de mulţi pacienţi COVID-19 sunt, încât la Infecţioase la Spitalul Judeţean nu se internează alt pacient cu altă infecţie, aceste cazuri sunt redirecţionate la Spitalul Municipal din Mediaş. Zilnic, la SCJU Sibiu apelează în medie 150 de persoane suspecte de COVID-19, cărora li se face testul.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia-ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇