Şeful Statului Major al Apărării: Probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive ale Rusiei este minimă

Şeful Statului Major al Apărării: Probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive ale Rusiei este minimă

Probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive convenţionale ale Federaţiei Ruse este „minimă”, a afirmat, joi, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, într-o postare pe Facebook în care condamnă comportamentul „agresiv” al Rusiei.

”Această agresiune împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor de drept internaţional. Comportamentul agresiv al Federaţiei Ruse a deteriorat fundamental situaţia regională de securitate. În acest context, determinarea statelor membre NATO pentru apărarea colectivă se manifestă, în prezent, la un nivel nemaiîntâlnit în istoria de peste şapte decenii a Alianţei”, a scris generalul Petrescu.

ADVERTISING

Urmărește LIVE evoluția evenimentelor din Ucraina.

El a subliniat că România, ca membru NATO, beneficiază de "cele mai puternice garanţii de securitate".

"Probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive convenţionale ale Federaţiei Ruse este minimă. Ca membri NATO, suntem beneficiari ai celor mai puternice garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată", a mai transmis, printre altele, şeful SMAp.

Planurile de acțiune

Potrivit acestuia, Armata României a activat capabilităţile necesare pentru monitorizarea evoluţiei de securitate şi coordonarea forţelor şi mijloacelor, precum şi pentru sprijinul autorităţilor publice, dacă situaţia o va impune.

"În strânsă coordonare cu structurile militare aliate, desfăşurăm următoarele: în plan naţional - consolidăm continuu capabilităţile şi creştem capacitatea de reacţie a forţelor proprii; în context NATO - încurajăm participarea structurilor multinaţionale aliate de tip 'grup de luptă' în România, pentru asigurarea unui aliniament defensiv unitar şi proporţionat pe întregul Flanc estic NATO; în contextul Parteneriatului Strategic - continuăm demersurile de cooperare şi suplimentare a prezenţei militare americane pe teritoriul naţional", a precizat generalul Petrescu.

Estimările care anunțau iminența unei invazii a forțelor Federației Ruse în Ucraina s-au confirmat. Escaladarea recentă...

Publicată de Daniel Petrescu pe Joi, 24 februarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇