Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei: Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”

Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei: Rusia va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”

Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că, dintre aliaţii Moscovei, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare problemă”. De asemenea, el consideră că Rusia va încerca să pună capăt războiului înainte de 2026.

„Dintre toţi aliaţii Rusiei, cea mai mare problemă a noastră este Coreea de Nord, pentru că, prin volumul de produse militare pe care le furnizează, aceasta afectează cu adevărat intensitatea luptelor”, a declarat Budanov, citat de AFP.

ADVERTISING

Autorităţile nord-coreene „furnizează volume uriaşe de muniţie de artilerie (...) acest lucru este critic pentru noi”, a explicat el, adăugând că „din păcate, (...) nu putem face nimic în acest sens în acest moment”.

„Faptul că ei furnizează şi rachete balistice este neplăcut, dar” mai puţin grav, având în vedere că sunt în cantități mai mici, a spus Budanov.

SUA şi Coreea de Sud au acuzat Phenianul că furnizează Rusiei muniţie şi rachete pentru a-şi susţine invazia din Ucraina, care continuă din februarie 2022.

ADVERTISING

Phenianul a respins aceste acuzaţii, dar organismul de investigaţie Conflict Armament Research a afirmat săptămâna aceasta că analizele resturilor arată că „rachetele produse anul acesta în Coreea de Nord sunt utilizate în Ucraina”.

Kirilo Budanov a mai afirmat că Rusia a făcut „progrese considerabile” în producţia de rachete balistice Iskander şi a crescut „de câteva ori” numărul de bombe aeriene ghidate, arme pe care armata rusă le foloseşte pentru a lovi obiective civile şi militare în Ucraina.

ADVERTISING

„Acum putem vedea în mod clar utilizarea masivă a rachetelor Iskander-M” în întreaga Ucraină, în timp ce „bombele ghidate reprezintă o problemă uriaşă pe linia frontului”, unde sunt lansate împotriva trupelor ucrainene, a mai spus el.

Sfârşitul războiului, „înainte de 2026"

Cu toate acestea, generalul a estimat că Rusia, aflată în prezent în ofensivă pe frontul din Ucraina, va încerca să pună capăt războiului „înainte de 2026”, pentru a evita să îşi vadă poziţiile slăbite de acumularea problemelor economice cauzate în special de sancţiunile occidentale şi de problemele de mobilizare, pe fondul pierderilor grele de pe front.

Kirilo Budanov, al cărui departament este renumit pentru operaţiunile curajoase desfăşurate în interiorul Rusiei, a răspuns și temerilor Occidentului privind o escaladare a celui mai grav conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

„Toate aceste dileme: va exista sau nu va exista o escaladare? Ce escaladare? (...) Nu va fi nicio escaladare”, a spus el, făcând apel la Occident „să nu se teamă” de înarmarea mai eficientă a Ucrainei.

De asemenea, el a dat asigurări că ucrainenii vor continua să lupte, chiar dacă sunt epuizaţi de doi ani şi jumătate de război.

„Luptăm pentru pământul nostru şi nu avem de ales. Nu putem spune: 'Sunt obosit, asta e, plec (...). Acesta este punctul nostru forte”, a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇