Secția Specială cere Poliției Capitalei să numere toate voturile din Sectorul 1, de la alegerile câștigate de Clotilde Armand

Secția Specială cere Poliției Capitalei să numere toate voturile din Sectorul 1, de la alegerile câștigate de Clotilde Armand

Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (Secția Specială) a decis ca voturile date la alegerile locale în Sectorul 1 să fie renumărate de Poliția Capitalei. Decizia vine în ancheta începută după plângerea fostului primar al Sectorului 1, social-democratul Dan Tudorache.

Ordonanța de delegare către Poliția București e semnată de procurorul Sorin Iașinovschi de la Secția Specială, potrivit documentului obținut de G4Media.ro.

Iașinovschi susține că nu poate face actele necesare din dosar fără această renumărare, dar cum SS nu are spațiul și personalul necesar, această treabă este pasată Poliției Capitalei.

Ba mai mult, procurorul pare că se antepronunță și spune că o să fie nevoie cel mai probabil după renumărare de specialiști criminaliști.

ADVERTISING

”Având în vedere neconcordantele ce rezultă din probele administrate pana în prezent (înscrisuri, depozitii de martor, etc) este foarte posibil ca după efectuarea operațiunilor descrise mai sus, să fie necesar accesul specialiștilor criminaliști care să efectueze constatări tehnico- științifice ale semnăturilor de pe procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării și de pe listele electorale”, se arată în documentul citat.

Astfel Secția Specială cere Poliției să identifice buletinele de vot corespunzătoare din fiecare secție de votare din cele 166 din Sectorul 1, să numere voturile și să confrunte rezultatele cu numărul de votanți înscriși pe listele din Sector sau listele suplimentare, precum și cu procesele verbale încheiate în secții.

Sacii cu voturi ar urma să ajungă ”la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizare cercetărilor din prezenta cauză”.

ADVERTISING

Scandalul de la locale

Amintim că alegerile din septembrie anul trecut au fost marcate de scandalul de la Sectorul 1, unde Clotilde Armand a câștihat la 1.004 voturi în fața lui Dan Tudorache.

Social-democrații au cerut renumărarea, dar cererea a fost respinsă. În spațiul public au fost lansate și imagini cu persoane care intră într-o cameră unde par depozitate buletine de vot. Filmulețul a rulat intens la Antena3 și România Tv, susținându-se că acolo sunt reprezentanți ai USR-PLUS.

ADVERTISING

Biroul electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 Municipiul Bucureşti a lămurit atunci că în imaginile filmate în noaptea de 28 spre 29 septembrie apar preşedintele BES 1 şi preşedintele secţiei de votare pentru a ridica sacul care conţine semnăturile votanţilor.

”Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către preşedintele secţiei de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votării, conform dispoziţiilor art. 6 din hotărârea nr. 98 din 15.09.2020 a BEC”.

PSD a acuzat și că liderul USR Dan Barna s-a aflat la sediul BES1 în noaptea respectivă. Și acest aspect a fost explicat de BES 1, care a precizat că Barna s-a prezentat în noaptea de 28 spre 29 septembrie pentru a solicita informaţii cu privire la stadiul verificării proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, „posibilitate pe care o avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se afla şi registratura Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1”.

Tudorache a mers însă înainte și a sesizat Secția Specială, pentru că președintele Biroului Electoral al Sectorului 1 este procurorul Nicolae Spîrcu.

Printre cei audiați de SS s-a numărat, pe lângă Tudorache însuși, și Oana Lovin, cunoscută drept ”protestatara cu sparanghelul”, care a cerut să fie martor protejat pentru că viața i-ar fi în pericol.

Citește mai multe despre situația Secției Speciale:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇