Biroul Electoral al Sectorului 1: Persoana care umbla în sacii cu voturi face parte din personal. Sacii cu buletine de vot nu au părăsit încăperea

Biroul Electoral al Sectorului 1: Persoana care umbla în sacii cu voturi face parte din personal. Sacii cu buletine de vot nu au părăsit încăperea

Biroul Electoral Sector 1 a reacționat, joi, după imaginile care au apărut în presă cu oameni care umblau în sacii cu voturi.

BES1 precizează că în camera cu sacii cu voturi au intrat președintele BES1, procurorul Sprîncu Nicolae, și președintele secției de votare. Cei doi au ridicat sacul cu voturi, explică BES1.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

PSD a susținut, de miercuri seara, că membri USR PLUS au umblat în sacii cu voturi, fapt infirmat de comunicatul Biroului Electoral al Sectorului 1.

Totuși, BES1 precizează că au fost prezenți și niște membri ai USR, care ”au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral”.

Totodată, comunicatul arată că ”persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 și lucrează în cadrul Primăriei Sector 1, fiind desemnată în această calitate în conformitate cu dispozițiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015.”

De asemenea, BES1 infirmă și acuzațiile aduse de primarul în funcție al Sectorului 1, Dan Tudorache, potrivit cărora membri ai USR PLUS au scos un sac plin cu voturi din încăperea respectivă.

”În niciun caz, saci conținând buletine de vot nu au părăsit încăperea”, punctează BES1 în comunicat.

Accesul, doar la cererea președintelui BES1

”Accesul în încăperea în care sunt depozitate materialele electorale se face doar la cererea președintelui sau a locțiitorului Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, jandarmul întocmind de fiecare dată un proces-verbal de predare-primire a încăperii.

În imaginile prezentate publicului, imagini filmate în noaptea de 28/29.09.2020, apare președintele Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 care, împreună cu președintele secției de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conține semnăturile votanților. Alături de aceștia se aflau și reprezentanți USR-PLUS, care în conformitate cu dispozițiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral”, se arată într-un comunicat al Biroului Electoral al Sectorului 1.

Sacul a fost dat spre verificare președintelui secției de vot

BES1 mai arată că tot ce s-a întâmplat, de fapt, a fost ridicarea unui sac cu lista de semnături ale votanților, sac ce a fost dat președintelui secției de votare. În plus, persoana care caută printre saci, așa cum se vede din imagini, face parte din personal, și nu din USR PLUS, așa cum a susținut PSD.

”Activitățile desfășurate în interiorul încăperii au avut ca obiect exclusiv ridicarea unui sac care conținea lista cu semnăturile votanților, sac care a fost înmânat președintelui secției de votare. Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către președintele secției de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votării, conform dispozițiilor art. 6 din hotărârea nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.

Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 și lucrează în cadrul Primăriei Sector 1, fiind desemnată în această calitate în conformitate cu dispozițiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015”, se mai arată în comunicat.

Cealaltă persoane din filmare, membru al BES1

Totodată, a doua persoană care apare în cadru și așează un sac cu voturi este membr al BES 1, fapt ce infirmă acuzațiile social-democraților potrivit cărora ar fi un membru USR PLUS.

”Facem precizarea că la secțiile de votare unde au fost constatate probleme, s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflectă realitatea, în conformitate cu prevederile hotărârii nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.

Persoana care apare în alt cadru al filmării, într-un colț al încăperii și așază un sac, este un membru al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, iar acel sac conține procesele-verbale ale unei secții de votare. Procesele-verbale de la toate secțiile de votare la care au fost probleme, în sensul că nu se reușea închiderea cheilor, au fost depozitate în acel colț, președinții secțiilor de votare fiind sunați ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 în vederea rezolvării problemelor și validării rezultatelor secției”, explică sursa citată.

Sacii nu au ieșit din cameră

În plus, comunicatul subliniază că sacii cu buletine de vot nu au părăsit încăperea, așa cum au susținut social-democrații.

”Renumărarea voturilor valabil exprimate a avut loc exclusiv în interiorul acelei încăperi, în prezența președintelui secției de votare și a cel puțin unui membru al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1. În unele cazuri, președintele a fost însoțit de membri ai secției de votare respective. În niciun caz, saci conținând buletine de vot nu au părăsit încăperea.

Mai mult, urmare a prezentei unui număr ridicat de președinți ai secțiilor de votare, candidați și observatori în incinta Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, prin adresele din data de 29.09.2020, președintele Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 a solicitat Jandarmeriei suplimentarea nr posturilor de paza amplasate în proximitatea sălii unde erau depozitate buletinele de vot, listele și rechizitele”, se mai arată în document.

Ce căuta Barna la BES1

Comunicatul lămurește și prezența liderului USR, Dan Barna, în sediul BES1.

El a fost la sediu în noaptea de marți spre miercuri, ca să ceară informații despre verificarea proceselor verbale, lucru pe care îl poate face oricine, potrivit sursei citate.

”Referitor la prezenta dlui Dan Barna în incinta sediului Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, precizăm că acesta s-a prezentat în noaptea de 28/29.09.2020 pentru a solicita informații cu privire la stadiul verificării proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, posibilitate pe care o avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se afla și registratura Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1.

Mai mult, persoanele ce apar în poza diseminată în spațiul public, fac parte din personalul tehnic auxiliar ce se ocupă de evidența secțiilor de votare care au fost finalizate”, mai menționează comunicatul.

Scandalul cu imaginile

Miercuri seara a izbucnit un nou scandal privind posibila fraudă de la Sectorul 1, a cărui primărie a fost disputată de Clotilde Armand (USR-PLUS) și Dan Tudorache (PSD).

Antena 3 a difuzat imagini video despre care susține că îi arată pe membri USR PLUS umblând la sacii cu voturi pentru Sectorul 1 al Capitalei.

Ulterior, Firea și Ciolacu au cerut anularea/repetarea alegerilor. Pe fir au intrat și procurorii și polițiștii.

Interesant este că imaginile filmate cu telefonul mobil de pe monitoare au fost publicate și de Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook. Momentan, nu se știe cum partidul a intrat în posesia lor.

Imaginile provin din Biroul Electoral al Sectorului 1, care funcționează în aceeași clădire cu sediul de campanie al lui Dan Tudorache.

Citește mai multe detalii despre acest nou scandal:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!