Rusia acuză Azerbaidjanul de încălcarea acordului din Nagorno-Karabah

Rusia acuză Azerbaidjanul de încălcarea acordului din Nagorno-Karabah

Moscova a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a încălcat în ultimele zile armistiţiul cu Armenia semnat după războiul din Nagorno-Karabah, în 2020, desfăşurând trupe în zona aflată sub controlul forţelor ruse de menţinere a păcii, relatează Reuters şi AFP.

Incidentele dintre forţele armate armene şi azere sunt frecvente, dar este pentru prima dată de la încheierea conflictului, în noiembrie 2020, când Moscova acuză una dintre părţi de încălcare a armistiţiului al cărui garant este preşedintele rus Vladimir Putin.

Această recrudescenţă a tensiunii survine într-un moment în care Rusia a lansat o ofensivă de mare amploare împotriva Ucrainei, notează AFP.

”Între 24 şi 25 martie, forţele armate ale Azerbaidjanului au încălcat acordul trilateral al liderilor Rusiei, Azerbaidjanului şi Armeniei (…), intrând în zona aflată sub responsabilitatea contingentului rus de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Armenia a acuzat vineri Azerbaidjanul că „a invadat” enclava Nagorno-Karabah în partea controlată de „forţele de pacificare” ruse desfăşurate în regiune la finalul războiului din toamna anului 2020 dintre cele două ţări, lucru negat de Baku, care a afirmat în schimb că „delimitează punctele de amplasare” ale trupelor, notează EFE.

Diplomaţia armeană şi-a exprimat încrederea că partea rusă, care acţionează ca garant al respectării armistiţiului în regiune, va lua măsuri pentru „retragerea imediată a unităţilor forţelor armate ale Azerbaidjanului” din zona de responsabilitate a contingentului rus.

Ca urmare a războiului din toamna anului 2020, Erevanul a pierdut controlul asupra a mai bine de două treimi din teritoriile din Nagorno-Karabah – teritoriu azer populat majoritar de armeni – şi împrejurimi, pe care le controla din anii 1990.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇