Rusia a început, marţi, să desfăşoare aproximativ 2.000 de militari care să menţină pacea în Nagorno Karabah, în urma unui acord semnat sub egida sa de către Azerbaidjan şi Armenia care să pună capăt unei perioade de şase săptămâni de confruntări sângeroase.
Acest acord consacră victorii militare azere importante în această zonă muntoasă din Caucaz, locuită în prezent aproape exclusiv de armeni, care a ieşit prin secesiune din Azerbaidjan în urma unui război, în anii ’90, relatează AFP.
Confruntări au avut loc în această enclavă separatistă azeră, de la 27 septembrie, între separatişti armeni susţinutţi de Erevan şi armata azeră.
Acordul - care a intrat în vigoare luni, la ora 21.00 GMT (23.00, ora României) - a fost semnat de către preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian, dar şi de către preşedintele rus Vladimir Putin, care a precizat că beligeranţii păstrează ”poziţiile pe care le ocupă”.
Pace în Nagorno-Karabah? Armenia şi Azerbaidjan au semnat un acord de încetare a focului
Acest anunţ a antrenat manifestaţii de bucurie în Azerbaidjan (foto) şi de furie în Armenia - unde manifestanţi au invadat, în noaptea de luni spre marţi, sediile Guvernului şi Parlamentului.
Premierul armean a anunţat pe Facebook că semnarea acordului a fost ”incredibil de dureroasă”, dar că decizia s-a impus din cauza înaintării azere.
Paşinian a insistat, marţi, asupra faptului că acest acord a fost cerut de către armată, care i-a prezentat ”anumite probleme la care nu se vede vreo soluţie”.
Aliev a proclamat la televiziune ”capitularea” inamicului, în pofida faptului că Azerbaidjanul nu a recucerit întregul Nagorno Karabah.
”Am spus că-i vom goni (pe armeni) de pe pământul nostru ca pe nişte câini şi am făcut-o”, a subliniat el.
Turcia, care a susţinut Baku, a salutat ”câştigurile importante” ale Azerbaidjanului împotriva Armeniei în Nagorno Karabah.
Moscova a anunţat, la rândul său, că trimite primele şase avioane de tip Iliuşin 78 (Il-78) cu forţe ruse de menţinere a păcii către Nagorno Karabah.
În total 1.960 de militari, 90 de blindate şi 300 de vehicule militare urmează să fie mobilizate.
Bilanţul războiului din Nagorno Karabah a ajuns la 5.000 de morţi, susține Putin
Proteste violente
Potrivit lui Aliev, Azerbaidjanul reia controlul asupra districtelor din jurul Nagorno Karabah, transformate într-un fel de scuturi de securitate de către armeni, în jurul republicii autoproclamate de 30 de ani.
Baku a cucerit, de asemenea, teritorii în provincia separatistă.
Teritoriul aflat sub control armean rămâne sub control armean, iar un coridor urmează să-l lege de Armenia.
La puţin timp după anunţarea acordului, o mulţime de mii de manifestanţi furioşi s-a adunat, în noaptea de luni spre marţi, în faţa sediului Guvernului armean, unde a strigat ”Trădători!” şi ”Demisia!”, adresându-se lui Paşinian.
Sute dintre ei au pătruns în sediu, au spart geamuri şi au jefuit birouri, mai ales o sală a Consiliului de Miniştri, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.
Sediul Parlamentului a avut aceeaşi soartă.
Poliţia a reluat controlul asupra clădirilor marţi dimineaţa, însă erau aşteptate alte manifestaţii.
O înfrângere militară în Nagorno Karabah ameninţă viitorul premierului Nikol Paşinian, ajuns la putere în urma unei revolte populare, în 2018.
Chiar înainte de anunţarea acordului, 17 partide din opoziţie i-au cerut demisia lui Paşinian.
Patriarhul Bisericii armene a îndemnat să nu se cedeze emoţiilor şi la evitarea violenţelor şi tulburărilor, iar autorităţile au ridicat baraje la intrarea în Erevan, potrivit unei surse contactate de AFP, din cauză că Guvernul se teme de întoarcerea de pe front a combatanţilor înarmaţi şi nemulţumiţi.
În Azerbaidjan, locuitorii îşi afişau, din contră, bucuria. Ei au ieşit în stradă în noaptea de luni spre marţi, au dansat, au agitat steaguri şi au scandat ”Karabahul este Azerbaidjan!” sau ”Ne-am întors!”.
”Sunt foarte mulţumit, felicitări patriei noastre. Sper ca acest pământ să rămână al nostru până la sfârşit”, a declarat pentru AFP Elnar Hajiïev.
Cucerire strategică
Acordul intervine după ce forţele azere au anunţat în weekend cucerirea Şuşa, un oraş strategic situat la 15 kilometri de capitala separatistă, Stepanakert, şi pe artera vitală care leagă republica autoproclamată de susţinătorul său armean.
Marţi, ”preşedintele” Nagorno Karabah, Araik Arutiunian, a recunoscut că forţele armene au pierdut acest oraş sâmbătă.
”Dacă ostilităţile ar fi continuat, am fi pierdut totul în câteva zile”, a declarat el într-un mesaj postat pe Facebook.
”Moralul în armată era nesatisfăcător. Sunt bolnavi, coronavirusul”, a subliniat el, dând asigurări că, totuşi, ”nu s-a terminat”.
Războiul din Nagorno Karabah s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi de la 27 septembrie, potrivit unor bilanţuri parţiale.
Rusia şi alte puteri încercau de săptămâni să obţină un armistiţiu, însă trei tentative au eşuat până acum.