Anchetă pentru crime de război în conflictul din Nagorno-Karabah, după un clip în care doi soldaţi armeni ar fi executaţi de azeri

Anchetă pentru crime de război în conflictul din Nagorno-Karabah, după un clip în care doi soldaţi armeni ar fi executaţi de azeri

O înregistrare video în care doi armeni îmbrăcaţi în uniformă militară par să fie executaţi de soldaţi azeri în regiunea Nagorno-Karabah, disputată de Azerbaidjan şi de Armenia, face obiectul unei anchete pentru crime de război în cadrul Consiliului Europei.

Imaginile, fiind vorba mai precis de două clipuri, unul în care cei doi bărbaţi sunt luaţi prizonieri şi un altul în care aceştia ar fi împuşcaţi, au ajuns la instituţia care se ocupă cu monitorizarea drepturilor omului după ce a fost postat pe o aplicaţie de mesagerie, informează BBC.   

ADVERTISING

Cei doi bărbaţi au fost identificaţi de autorităţile armene ca fiind Benik Hakobyan, în vârstă de 73 de ani, şi Yuri Adamyan, 25 de ani. Azerbaijan susţine însă că înregistrarea este falsă.

Mai multe înregistrări de acest fel au apărut pe Internet de la începutul conflictului, fiind postate de ambele părţi. BBC a studiat mai multe astfel de clipuri şi a concluzionat ca doar cele de acum, filmate probabil între 9 şi 15 octombrie, par a fi reale.

La rândul său, Ombudsmanul Armeniei, Arman Tatoyan, a numit execuţia „o crimă de război incontestabilă”.

ADVERTISING

Luptele în regiunea Nagorno-Karabah, recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar aflată sub controlul Armeniei, au izbucnit pe 27 septembrie, ajungându-se rapid la un conflict de amploare.

Deşi fusese anunţat un armistiţiu pe 10 octombrie şi încă unul pe 18 octombrie, atacurile au continuat. Câteva mii de oameni şi-ar fi pierdut viaţa în acest conflict până acum, inclusiv civili din ambele ţări. Zeci de mii de oameni s-au văzut nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

C.S.

Citeşte şi:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇