Nagorno-Karabah: Premierul Armeniei exclude orice soluţie diplomatică şi îi îndeamnă pe armeni să plece pe front

Nagorno-Karabah: Premierul Armeniei exclude orice soluţie diplomatică şi îi îndeamnă pe armeni să plece pe front

Premierul Armeniei a exclus miercuri orice soluţie diplomatică în conflictul cu Azerbaidjan pentru Nagorno-Karabah, îndemnându-şi cetăţenii să se înroleze benevol şi să plece pe front, informează AFP.

„Trebuie să admitem că problema Nagorno-Karabah, în acest moment şi încă pentru multă vreme, nu poate avea o soluţie diplomatică„, a declarat Nikol Paşinian (foto) într-o înregistrare video postată pe Facebook.

În consecinţă, el le-a cerut "tuturor conducătorilor de oraşe, districte, sate, partide politice, organizaţii civile, cercuri de afaceri, să organizeze unităţi de voluntari" care să lupte de partea separatiştilor în Nagorno-Karabah, împotriva Azerbaidjanului.

ADVERTISING

Află mai multe despre Nagorno-Karabah: micul război, marile întrebări

Forţele azere au cucerit teritorii care de la începutul anilor 1990 se sustrăgeau controlului guvernului de la Baku, după aproape patru săptămâni de lupte care s-au soldat până acum cu sute de morţi.

Potrivit lui Paşinian, situaţia pe front este "destul de gravă" pentru separatişti.

"Fie victorie, fie înfrângere, nimic altceva. Pentru a câştiga, trebuie cu toţii să formăm unităţi de voluntari", a declarat el, estimând că Azerbaidjanul este pe cale să lanseze "ultimele sale resurse" în luptă.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/nikol.pashinyan/posts/2787420498244994?__cft__[0]=AZX8NSd9tsGmRdrDFyVyOuvCsCDfq0zHezoWgWF_6NpSAS6ZM5YAwkNnMW2wPTSdKiPdlS9JlRTbCJCDn9892NMzE-ToJ4pTcdEGAkcNscSIxstXg1Fg4afvekjLXLW5z7nhxpSnp5ESs5da6fpJ3aqwEBEAUdnje6tlpjSDEwvK-6DprBXdxhkpUslx08_3t00&__tn__=%2CO%2CP-R

Acord nocturn de încetare a focului în Nagorno-Karabah, după negocieri la Moscova, care au durat 10 ore

Un conflict vechi, peste 30.000 de morți

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni creştini, şi-a autoproclamat în anii 1990 independenţa faţă de Azerbaidjan, ţară musulmană şiită, intrând într-un război ce s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. De atunci, Azerbaidjanul acuză Armenia că ocupă o parte din teritoriul său, iar ciocnirile armate au loc aici cu regularitate.

ADVERTISING

Cu toate acestea, luptele în care se confruntă din 27 septembrie trupele separatiste, susţinute de Armenia, şi cele ale Azerbaidjanului sunt cele mai grave de la acordul de încetare a focului din 1994.

Apelul lui Paşinian intervine după eşuarea consecutivă a două armistiţii umanitare luna aceasta şi în condiţiile în care ministrul afacerilor externe armean şi cel azer se află la Moscova pentru negocieri separate cu puterea regională rusă. Cei doi miniştri de externe sunt aşteptaţi de asemenea la Washington săptămâna aceasta.

Rusia, SUA şi Franţa sunt mediatori istorici în conflictul din Nagorno-Karabah. Însă, de la mijlocul anilor 1990, orice efort diplomatic a eşuat în a rezolva acest conflict.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇