Conflictul din Nagorno-Karabah: Preşedintele azer cere retragerea forţelor armene

Conflictul din Nagorno-Karabah: Preşedintele azer cere retragerea forţelor armene

Preşedintele azer Ilham Aliev a cerut, duminică, retragerea forţelor armene din Nagorno-Karabah, în a opta zi a luptelor care au loc în această enclavă între separatiştii armeni şi armata azeră.

El apreciază că autorităţile de la Erevan trebuie să-şi ceară scuze, relatează AFP.

''Am o singură condiţie'' pentru încetarea focului, a spus Aliev într-o alocuţiune televizată adresată naţiunii. ''Forţele armate (armene - n.red.) trebuie să părăsească teritoriile noastre'', a spus el, solicitând premierului armean Nikol Pachinian ''să-şi ceară scuze de la poporul azer''.

ADVERTISING

El a cerut ''în cele din urmă'' ca Pachinian să definească un ''plan precis'' de retragere a armenilor din Nagorno-Karabah. ''În acest caz, vom restabili regimul de încetare a focului'', a promis Aliev. El a insistat asupra faptului că Azerbaidjanul este pe cale să restabilească ''justiţia istorică''.

Armenia a decretat, duminica trecută, legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, iar a doua zi Azerbaidjanul a anunţat o mobilizare parţială a armatei.

ADVERTISING

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇