Cel puţin alţi 15 militari separatişti din regiunea Nagorno Karabah au fost ucişi în noi confruntări armate cu Azerbaidjanul, astfel că bilanțul total a crescut la 39 de morți.
Dintre aceștia, 32 sunt militari, iar restul sunt civili.
Azerbaidjanul nu a anunţat pierderi militare.
Însă bilanţul ar putea fi mult mai mare, în contextul în care cele două părţi susțin că au cauzat pierderi adversarului şi difuzează imagini cu blindate distruse.
La Erevan, Minsterul armean al Apărării a anunţat că luptele nu s-au oprit pe timpul nopţii de duminică spre luni, scrie Reuters. La Baku, Ministerul azer al Apărării a acuzat forţele armene că bombardau oraşul Tartar.
Ministerul Apărării al regiunii secesioniste susținute de Armenia din Nagorno Karabah a anunţat totodată că a recucerit poziţii pierdute cu o zi în urmă. La rândul său, Azerbaidjanul a revendicat noi cuceriri teritoriale.
Forţele armate azere ”lovesc poziţii inamice cu rachete, artilierie şi aviaţia (...) şi au cucerit mai multe poziţii strategice în apropierea satului Taliş. Inamicul se retrage”, a anunţat Ministerul azer al Apărării, care a cheltuit fără să ţină socoteala pentru a achiziţiona armament, în ultimii ani, cu banii obţinuţi de pe urma petrolului din această ţară din Caucaz.
Azerbaidjanul a anunţat, după săptămâni de retorică războinică, faptul că a lansat o ”contraofensivă” majoră ca răspuns la o ”agresiune” armeană, cu artilerie, blindate şi bombardamente aeriene vizând provincia asupra căreia a pierdut controlul de la căderea URSS, în urma unui război soldat cu 30.000 de morţi, după care Karabahul a rămas sub controlul separatiştilor, susţinuţi de Armenia.
Reacții la nivel internațional
Aceste confruntări armate - cele mai sângeroase din 2016 - au provocat o îngrijorare la nivel internaţional, iar ONU, Rusia, Franţa şi Statele Unite au îndemnat la încetarea imediată a focului.
Turcia şi-a exprimat susţinerea faţă de Azerbaidjan, iar Erevanul a acuzat Ankara de amestec politic şi militar în război.
Moscova, care întreţine relaţii cordiale cu cei doi beligeranţi şi care este un mare arbitru regional, este mai apropiată de Armenia, iar cele două ţări fac parte dintr-o alianţă militară dominată de Rusia, Organizaţia Tratatului Securităţii Colective (OTSC).
Statele Unite au îndemnat duminică Azerbaidjanul şi forţele separatiste din Nagorno Karabah, susţinute de Armenia, ”să înceteze imediat ostilităţile” în această regiune disputată.
Numărul doi de la Departamentul de Stat american, Stephen Biegun, a sunat ambele părţi şi le-a îndemnat ”să înceteze ostilităţile imediat, să folosească mijloace de comunicare directă pentru a împiedica orice escaladare şi să evite orice fapte sau vorbe inutile, care ar alimenta tensiunile pe teren”, a anunţat diplomaţia americană într-un comunicat.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat tot duminică Azerbaidjanul şi forţele separatiste din Nagorno Karabah, susţinute de Armenia, ”să înceteze imediat luptele” în regiunea disputată.
Guterres ”îndeamnă cu fermitate părţile să înceteze imediat luptele, să angajeze o dezescaladare a tensiunilor şi să revină de îndată la negocieri semnificative”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.