România cumpără avioane F16 din Norvegia, vechi de 40 de ani. Dîncu spunea că atât ne permitem, Iohannis a promis F-35

România cumpără avioane F16 din Norvegia, vechi de 40 de ani. Dîncu spunea că atât ne permitem, Iohannis a promis F-35

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F16 din Norvegia.

Executivul estimează acum un cost de 454 de milioane de lei fără TVA, dar prețul final va putea fi stabilit doar după finalizarea discuțiilor cu Norvegia și SUA. Suma cuprinde și suportul logistic din partea americanilor.

”Avioanele vor fi livrate în stare operațională. Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație M6.X cu avioanele F-16 din prima escadrilă intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

ADVERTISING

MApN amintește că în dotarea Forțelor Aeriene Române se află deja 17 aeronave de tip F-16.

Avioanele au 40 de ani. Dîncu: Atât ne permitem

La finalul anului trecut, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a trimis Parlamentului României o scrisoare oficială pentru aprobarea formală a achiziţiei aeronavelor.

Avioanele au peste 40 de ani vechime, conform guvernului norvergian.

Dîncu se justifica, afirmând că România cumpără avioane F-16 la mâna a doua pentru că atât își permite.

Potrivit acestuia, varianta achiziționării de aeronave militare F-35 este exclusă din start, din cauza costurilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Sigur că ne-au spus unii, am văzut comentarii în presă că de ce nu luăm F-35. Sunt avioane pe care nu ni le putem permite pur și simplu”, declara Dîncu la Digi24.

Ministrul a dat însă asigurări că avioanele cumpărate de România, chiar dacă sunt mai vechi și folosite, sunt bune cel puțin încă 10 ani.

„Aceste avioane F-16 sunt avioane care au o resursă de zbor, de exemplu, în jur de 2.500 de ore pentru fiecare aparat. Asta înseamnă 10 ani de funcționalitate, plus că există și un proces de retehnologizare, de modernizare.

ADVERTISING

Am avut MIG-urile de care ne aducem aminte că în anii trecuți cădeau unul câte unul, pentru că erau foarte, foarte vechi, deci este absolut necesar în acest moment să avem avioane”, a subliniat Vasile Dîncu.

În luna februarie, însă, aflat în vizită la baza aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, Klaus Iohannis le-a promis piloților că se vor cumpăra și avioane F-35, de ultimă generație, care costă 100 de milioane de euro fiecare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇