Iohannis anunță că România vrea să cumpere avioane F-35 și mulțumește NATO că trimite mai multe trupe la noi (Video)

Iohannis anunță că România vrea să cumpere avioane F-35 și mulțumește NATO că trimite mai multe trupe la noi (Video)

Președintele Klaus Iohannis a vizitat, miercuri, baza aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, unde a fost primit cu onoruri militare. El a trecut în revistă avioanele din bază și a discutat cu comandații militari despre nivelul de pregătire al trupelor și despre modernizarea forțelor aeriene române.

Președintele a ținut și un discurs, cu prilejul vizitei, în care a apreciat deciziile partenerilor din NATO de a trimite trupe suplimentare în România, pe fondul amenințărilor venite din partea Rusiei pentru întreaga regiune.

„Reiterez aprecierea mea deosebită pentru deciziile anunțate foarte recent ale președinților Biden și Macron privind desfășurarea de forțe militare în România”, a spus Iohannis, precizând că urmează să fie anunțate curând mai multe detalii despre sosirea trupelor americane și franceze în țara noastră.

ADVERTISING

El le-a mulțumit militarilor pentru eforturile depuse constant și le-a transmis piloților că modernizarea aviației militare va continua. Cu această ocazie, Iohannis le-a promis piloților că se vor cumpăra și avioane F-35, de ultimă generație, care costă 100 de milioane de euro fiecare.

„Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F 16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a forțelor aeriene nu se va opri, însă, aici. Avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație F-35”, a spus Iohannis.

Președintele a mai spus că investițiile susținute în modernizarea armatei s-au dovedit corecte, în actualul context internațional, în care riscurile și amenințările la adresa securității s-au amplificat.

ADVERTISING

„Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedește o dată în plus, că aceste măsuri erau necesare. Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale europene și euro-atlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat. Sunt evidente tendințele de revenire la politica de forță și de contestare a actualei ordini internaționale liberale, precum și arhitecturi europene de securitate construite după Războiul Rece”, a declarat președintele Iohannis.

Șeful statului le-a cerut militarilor să fie pregătiți pentru orice tip de agresiune.

ADVERTISING

„În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu, în spațiul cibernetic, România acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO, iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate. Din această perspectivă, angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii în Europa sporește consistența și credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare și apărare în spațiul euro-atlantic”, a adăugat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele României a vorbit despre necesitatea extinderii prezenței trupelor NATO în regiunea Mării Negre.

„Confruntat în prezent cu amenințări semnificative în partea de est a Europei, acest context de securitate confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a fost însoțit de ministrul Apărarii, Vasile Dîncu, și de șeful Statului Major, generalul Daniel Petrescu.

Baza aeriană de la Câmpia Turzii este una din cele mai importante baze militare din România, care de anul trecut a început să fie modernizată de armata SUA, pentru a permite aterizarea și decolarea avioanelor de transport de mare tonaj.

Imagini de la ceremonia de primire:

Ceremonia oficială de primire a Președintelui României la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇