Ritmul vaccinării zilnice: 120 de mii de locuri noi, 50 de mii ocupate. De ce unii vaccinați nu capătă imunitate? – interviu cu col. dr. Valeriu Gheorghiță

Ritmul vaccinării zilnice: 120 de mii de locuri noi, 50 de mii ocupate. De ce unii vaccinați nu capătă imunitate? – <span style="color:#990000;font-size:100%;">interviu</span> cu col. dr. Valeriu Gheorghiță

În platforma de vaccinare sunt introduse zilnic 120 de mii de locuri noi și în ultimele zile se ocupă doar câte 50 de mii, spune col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator al Campaniei Naționale de Vaccinare împotriva COVID-19. Scăderea este pusă pe seama apropierii Paștelui.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro. col. dr. Gheorghiță a explicat cum intenționează să impulsioneze vaccinarea: “Să mă duc exact când m-am hotărât să mă vaccinez și centrul de vaccinare să fie în drumul meu, fără să fac vreun efort”.

Până acum, dintre cei vaccinați cu ambele doze s-au infectat 0,2% și au murit 10-12 persoane. "Medicina nu oferă garanții 100%. Dar sunt țări care au vaccinat un număr important de persoane și au înregistrat zero decese. aceasta e o realitate, nu un studiu".

Timișul era vineri un județ cu centrele de vaccinare verzi, fără liste de așteptare. Și totuși oameni care nu s-au înscris în platformă au făcut cozi uriașe la maratonul vaccinării. Cum vă explicați fenomenul?

Cred că se desprind mai multe concluzii. Am înțeles că există cel puțin un segment important din populație pentru care crearea unui cont pe platforma de programare e destul de dificil de efectuat.

ADVERTISING

Și disponibilitatea oamenilor de a petrece un timp pe această platformă sau la telefon într-un call center este redusă. Dorința oamenilor de a se vaccina trebuie sporită prin ușurința cu care ajung să se vaccineze efectiv.

Am demarat primele centre drive thru, deși conceptul deranja la început. Să ne vaccinați, adică act medical, în mașină? Dar sunt persoane pentru care trebuie să creăm facilitați adecvate stilului de viață.

Deci am avut la maraton un vaccin dorit - Pfizer, organizarea a fost bine pusă la punct plus ușurința cu care oamenii s-au vaccinat. Erau programate 1.500 de persoane la acel centru și au fost vaccinate aproape 7.000.

Vaccin dorit, dar accesibil, pentru că în Timiș vineri dimineață și centrele Pfizer erau verzi.

Da, nu mai erau oameni pe lista de așteptare. În fiecare zi apar în platformă 120 de mii de locuri, pentru 24 de ore, dar nu pentru ziua următoare.

Dorim să avem o capacitate de vaccinare care să reducă timpul la minimum posibil. Să mă duc exact când m-am hotărât să mă vaccinez și centrul de vaccinare să fie în drumul meu, fără să fac vreun efort.

Deci capacitatea este de 120 de mii de locuri pe zi, câți se înscriu zilnic în platformă? Continuă să scadă ritmul?

În ultimele 2-3 zile s-au înscris aproximativ 50 de mii de persoane în centrele de vaccinare. O treime provin din listele de așteptare, două treimi se programează direct pe locuri libere.

ADVERTISING

Dar există o tendință de a evita vaccinarea în perioada Sărbătorilor Pascale, deși în centre se asigură continuitatea.

Cred că aceasta este explicația pentru aparenta scădere a programărilor.

Din 4-5 mai ne așteptăm să crească numărul programărilor și implicit al vaccinărilor.

De ce?

Apar câteva elemente noi. Din 4 mai încep să vaccineze medicii de familie în cabinetele proprii. Deja distribuim materialele sanitare și primele doze de vaccin.

Johnson & Johnson?

Da. Deja am început activitatea de vaccinare cu centre și echipe mobile.

Procesul e destul de greoi, e nevoie de un rodaj pentru corelarea foarte bună între echipele mobile și reprezentanții autorităților locale care să elaboreze liste cu doritorii, oamenii să fie informați, pregătiți că vine centrul mobil.

Ne dorim să înființăm câte un centru drive-thru cel puțin în reședințele de județ.

Crește ritmul de vaccinare prin echipe mobile sau chiar prin centre operaționalizate în incinta marilor operatori economici privați, indiferent de domeniul lor.

Și dorim ca maratonurile de vaccinare să fie puse în practică în cât mai multe orașe, în special cele universitare.

ADVERTISING

Aveți un studiu sociologic amplu care să vă spună spre ce populație ce tip de argumente să țintiți?

Avem niște date dintr-un studiu de la sfârșitul lui ianuarie - februarie, în care intenția de vaccinare era estimată la 50% medie, circa 40% în mediul rural, 70% în urban.

La persoanele fără studii universitare intenția era 35-40%, la cele cu studii superioare, 60-65%. Cu cât persoanele erau mai tinere, până la 30-35 de ani, cu atât intenția era mai scăzută – 35%, comparativ cu cei peste 60 de ani – peste 75% .

În zona de nord-est a țării intenția era mai scăzută comparativ cu sud și vest. La București era cea mai mare intenție de vaccinare. Cu cât regiunea e mai dezvoltată economic, cu atât intenția de vaccinare e mai crescută.

Tinerii mai puțin școlarizați din zonele sărace au o dorință de vaccinare mai mică.

De aceea vă și întreb de mesajul țintit.

Mesajul trebuie să fie unul adaptat. În rural principalul element e încrederea populației în medicul de familie, o relație care trebuie fructificată.

Acolo unde există medic de familie și unde medicul de familie nu îndeamnă la nevaccinare.

E adevărat, aici ține de deontologia și formarea fiecărui medic. Pacienții acelor medici sunt defavorizați, e adevărat.

Pentru localitățile fără medici de familie avem 20 de caravane pregătite.

Pentru câte localități fără medici de familie?

158-160 de localități, 180 de mii de oameni, dintre care peste 135 de mii au mai mult de 65 de ani.

Sunt persoane fără acces la servicii medicale, care în această etapă vor avea acces la un act medical de sine stătător: o evaluare a stării de sănătate, măsurarea tensiunii, vaccin. La rapel, dacă e cazul, o nouă întâlnire.

Ne dorim să integram și alte servicii medicale cu ajutorul unor ONG-uri și asociațiilor profesionale: măsurarea glicemiei, screening pentru boli cronice. Încercăm să integrăm un pachet mai larg de servicii medicale de bază.

Ce vaccinuri vor avea caravanele?

Au plecat cu Moderna, pentru care puteam asigura un lanț de frig de 2 grade pentru 30 de zile. Ideal e vaccinul de la Johnson & Johnson.

Dar pe tineri cum îi aduceți la vaccinare? Ei pot deveni cel mai mare vector de transmitere și sunt cel mai puțin interesați.

E adevărat. Particularitatea vaccinării împotrivă Covid 19 ține nu doar de protecția individuală, ci și de protecția colectivității.

Facem un gest și pentru cei din jur, pentru părinții, bunicii, poate copiii noștri, pe care îi putem infecta involuntar.

Dar acest mesaj a fost de la început. Vi se pare că a convins?

Așa e. Dar vaccinarea ne și readuce împreună, iar tinerii sunt cele mai active persoane, au nevoie să revină, să stea împreună, au nevoie de viață socială, să își reia mersul la concerte, spectacole, club.

Dar țara nu poate fi redeschisă fără siguranța sănătății oamenilor.

V-ați gândit să apelați la publicitari ingenioși, la cântăreți, artiști pentru a-i implica în campanii mai neconvenționale?

Ideal ar fi ca formatorii de opinie să contribuie.

Și i-ați chemat alături de dvs?

Au fost întâlniri cu repezentanţii minorităților, inclusiv cea rromă, am avut discuții cu zona artistică. Ne dorim să împletim maratonurile vaccinării cu un mesaj cât mai clar de dorință de reîntoarcere la lucrurile care ne lipsesc.

Ne-am întâlnit cu reprezentanții operatorilor economici. Fiecare, în măsura în care poate, trebuie să genereze campaniile de comunicare către publicul țintă.

Autoritățile nu se bucură de credibilitate foarte bună. Dacă s-ar face o campanie perfectă comunicațional de la nivel central, nu cred că ar avea efectele scontate.

Unde există relație de încredere, omul merge pe încredere. Dacă prietenii mei sau o persoană pe care o admir foarte mult merge să se vaccineze, mă vaccinez și eu.

Acest model trebuie integrat într-un concept general, dar fiecare are segmentul lui de populație.

Nu cred că trebuie să așteptăm semnalul de la nivel central. Fiecare trebuie să inițieze acest demers. Sigur, trebuie să armonizăm mesajele ca ele să nu fie contradictorii.

Există vaccinuri Astra Zeneca, din cele 1,5 milioane, în pericol să expire?

În momentul de față, nu. Avem peste 500 de mii deja folosite și un număr important de persoane care urmează să facă rapelul.

Știu că există posibilitatea de donare sau vânzare din dozele nefolosite unor state care au nevoie. Cred că se va găsi o abordare comună la nivel european.

Cei care au făcut prima doză de Astra sau Moderna în centre devenite Pfizer, unde vor face rapelul?

În același centru.

Spuneați că țara nu poate fi redeschisă fără siguranța sănătății oamenilor. Măsurile de relaxare anunțate - terase, magazine, program extins - nu fac rău vaccinării? Iată că se poate relaxare și fără vaccinare.

Nu. Eu cred că oamenii au nevoie de o perspectivă reală când putem să avem acces la mai multe lucruri simțindu-ne mai în siguranță.

Depinde și de noi. Sunt oameni care stau pe margine și critică. E bine că o fac, e bine să ascultăm criticile.

Dar cei care spun ce prost stăm în sondaje sau cum merge campania de vaccinare s-au vaccinat? Dacă așteptăm ca doar cel de alături să facă asta, e clar că vaccinarea nu poate merge mai departe.

Câte persoane vaccinate cu ambele doze s-au infectat?

0,2%. Rata de fatalitate este de 100 de ori mai mică la cele vaccinate față de cele nevaccinate.

Câți dintre cei cei vaccinați cu două doze au murit, totuși, de Covid?

10-12 cazuri. Există un procent mic dintre persoane, mai ales cele sever imunodeprimate, care nu dezvoltă un nivel optim al răspunsului imun.

Există persoane care nu dezvoltă anticorpi nici după boala naturală, nici după alte vaccinuri, fie constituțional - 5% dintre cei vaccinați împotriva hepatitei B nu dezvoltă anticorpi protectori - sau din cauza unor condiții dobândite, de exemplu, boli care scad răspunsul imun sau anumite tratamente.

Vaccinurile nu oferă protecție 100%, dar în 90-95% din cazuri vorbim de beneficii importante față de boala simptomatică, față de complicații, internare, deces.

Medicina nu oferă garanții 100%. Dar sunt țări care au vaccinat un număr important de persoane și au înregistrat zero decese.

Acestea nu mai sunt studii la care să existe argumente pro și contra, ci vorbim de realități care certifică beneficiile vaccinării și eficiența vaccinurilor actuale.

Citeşte mai multe la rubrica noastră Totul despre vaccinare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇