Primarul din Băile Tușnad: Urșii au probleme ”geneticale” și trec de gardurile electrice

Primarul din Băile Tușnad: Urșii au probleme ”geneticale” și trec de gardurile electrice

Primarul din Băile Tușnad, Butyka Zsolt, spune că ordonanța împotriva urșilor este importantă pentru siguranța cetățenilor, dar nimeni nu dorește uciderea lor.

Acesta consideră că în cazul în care un urs a intrat într-o locuință, nu trebuie împușcat, ci ”să mergem să îl scoatem și să îl alungăm în pădure”.

Dacă ursul a intrat în casă, atunci noi trebuie să mergem să-l scoatem din casă și să-l alungăm înapoi în pădure. Dacă a atacat la persoană, trebuie să vedem din ce cauză a atacat. Adică nu-i normal că indiferent ce se întâmplă, ursul e o problemă.

Dacă omul stătea în casă și pur și simplu a intrat ursul peste el și l-a atacat în casă, atunci probabil că o să luăm decizia de împușcare, dar e prea rar cazul ăsta, adică nu cred că o să avem prea repede un caz din ăsta nefericit”, a declarat edilul la RFI România.

ADVERTISING

Urșii au probleme ”geneticale”

În ceea ce privește gardurile electrice, Butyka Zsolt afirmă că acestea nu mai reprezintă o soluție pentru îndepărtarea urșilor.

Iar asta pentru că, spune primarul, urșii care mănâncă din gunoi și au crescut în oraș ar fi suferit modificări la nivel genetic și trec fără probleme de aceste garduri, chiar dacă se curentează.

”În 60% în oraș există garduri electrice și la restaurante și la pensiuni, deja am ajuns și la hoteluri. Pot să funcționeze, ideea e că după părerea noastră, urșii care deja au crescut în gunoi, adică mănâncă din gunoi și au crescut în oraș au probleme geneticale. Ei fac orice ca să treacă peste gardurile electrice, chiar dacă sunt electrocutați, mai încearcă, mai încearcă, până când pot să treacă”, a explicat primarul.

ADVERTISING

Întrebat dacă a văzut asemenea cazuri, Butyka Zsolt a răspuns: ”Am avut caz la camping, când a tras o bucată de lemn pe gardul electric și a intrat. La multe case. Când a fost la mine și eu am gard electric și a stat 51 de minute la mine în garaj”.

Ordonanța împotriva urșilor a fost aprobată

Guvernul a aprobat miercuri ordonanța de urgență cu privire la metodele de intervenție imediată la specia de urs brun.

Documentul vorbeşte despre intervenţie graduală, care porneşte de la alungare prin diferite mijloace şi poate ajunge la etuanasiere sau împuşcare.

Astfel, potrivit ordonanței, intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual prin următoarele metode:
a) alungare prin diverse mijloace;
b) tranchilizare şi relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

ADVERTISING

Textul integral al documentului îl puteți vedea AICI

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇