A fost adoptată ordonanța împotriva urşilor. Cîțu spune că într-un an va fi gata și o strategie, dar nu vom şti niciodată câţi urşi avem

A fost adoptată ordonanța împotriva urşilor. Cîțu spune că într-un an va fi gata și o strategie, dar nu vom şti niciodată câţi urşi avem
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, după ședința de guvern, că a fost adoptată ordonanța de urgență cu privire la metodele de intervenție imediată la specia de urs brun.

Cîțu spune că măsurile din OUG rezolva problema doar pe moment și că așteaptă de la Ministerul Mediului o strategie pe termen lung, prin care să fie gestionată populația de urs. De precizat că la conferință nu a venit ministrul Barna Tanczos, ci un secretar de stat.

”În ședința de guvern am transmis în afara acestei OUG că e nevoie de o strategie pentru a controla populația de urși. Această OUG rezolvă o problemă pe termen scurt, dar e responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu o strategie pe termen lung. Înțeleg că avem deja un proiect și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile”, a spus Cîțu.

ADVERTISING

Se va face un studiu, dar nu vom ști niciodată câți urși are România

Ulterior, scretarul de stat în Ministerul Mediului Szép Róbert a dat detalii din ordonanță. De precizat că forma finală, adoptată astăzi, nu este nicăieri publicată, dar secretarul a promis că va fi postată pe site-ul ministerului în timpul zilei de azi.

El a precizat și că va fi plătit un studiu pentru a afla câți urși mai sunt la acest moment în România.

Când jurnaliștii au pus întrebări pe acest subiect, secretarul a spus însă că, de fapt, niciodată nu vom ști exact această cifră.

”Toți urșii din România nu-i vom avea numărați niciodată. Studiul ne va spune cu o precizie de 98-99%. N-ai cum să numeri toți... e ca și când ai spune că poți să numeri toți iepurii de pe câmp. Poți să-i numeri pe toți? Nu poți”, a spus Szép Róbert.

ADVERTISING

Jurnaliștii au vrut să știe și în cât timp se preconizează că va ajunge echipa de intervenție rapidă, după ce a fost semnalată prezența unui urs. Răspunsul a fost de 1-2 ore.

Însă ordonanța prevede ca intervenția poate avea loc dacă animalul e în teren intravilan. Dacă în acest interval el pleacă în extravilan, secretarul de stat a spus că echipa de intervenție va aștepta să se întoarcă.

Urșii vor putea fi omorâți mai ușor

Ordonanța Ministerului Mediului stabilește o procedură de intervenţie imediată, dacă în intravilan există un pericol iminent la adresa siguranţei şi sănătăţii locuitorilor.

Conform declarațiilor anterioare ale lui Barna Tanczos, actul normativ respectă directiva europeană din domeniu și a ținut cont şi de datele statistice analizate privind numărul apelurilor la 112 şi intervenţiilor jandarmilor.

ADVERTISING

OUG stabilește definirea unor termeni, astfel încât să nu lase loc discuţiilor despre ce înseamnă intervenţie imediată, prin îndepărtare, tranchilizare, extragere, eutanasiere, împuşcare sau despre cine sunt cei care participă la intervenţie.

Amenzi mai mari pentru cei care hrănesc urșii

Secretarul de stat Szép Róbert, a precizat și că Ministerul Mediului are în lucru un alt proiect de act normativ, ce va mări amenzile pentru cei care hrănesc urșii. El a recunoscut, însă, că cei care fac asta sunt destul de greu prinși.

„Lucrăm la un proiect de act normativ privind limitarea și sancționarea drastică a hrănirii exemplarelor de urs de către persoane neautorizate în apropierea localităților, respectiv vom crește cuanumul amenzilor pentru abandonările de deșeuri și vom efectua controale mult mai riguroase în ceea ce privește abandonarea deșeurilor în jurul localităților”, a spus oficialul.

„În ceea ce privește cuantumul amenzilor, am solicitat un punct de vedere de la Garda Națională de Mediu și așteptăm propunerilor lor. Noi am sugerat ca amenzile să fie drastice, mult mai mari peste ceea ce este acum, pentru persoane fizice acestea sunt de 3.000 și 5.000 de lei, noi sperăm să le dublăm sau chiar să le triplăm”, a mai spus Szép Róbert.

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇